12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Uydudan etnik temizlik

Myanmar'da yaşanan etnik çatışmaların neden olduğu tahribat uydu görüntülerinde gözler önüne serildi. İnsan hakları örgütleri, hükümete acil önlem alma çağrısında bulundu.

AA27 Ekim 2012 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Uydudan etnik temizlik
İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütü, Myanmar hükümetine ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde Rakhine Budistleri'nin "korkunç saldırılarına maruz kalan Rohingya Müslümanlarının güvenliğini sağlamak için acil önlem alması" çağrısında bulundu. Son olaylardaki ölü sayısının resmi rakamların çok daha üzerinde olmasından endişe ediliyor.

Merkezi New York'taki İnsan Hakları İzleme örgütünün Asya'dan sorumlu Müdür Yardımcısı Phil Robertson, "Myanmar hükümetinin, Arakan eyaletinde korkunç saldırılara maruz kalan Rohingya Müslümanlarının güvenliğini sağlamak için acil önlem alması gerekmektedir. Yetkililer, şiddet olaylarının kökenine inmediği sürece durumun daha da kötüleşeceğinden endişe duyuyoruz" dedi.

Arakan eyaletine düzenin sağlanması ve temel hakların korunması için yeterli sayıda güvenlik gücünün gönderilmesi gerektiğine işaret eden Robertson, Myanmar hükümeti ile muhalefet liderlerine şiddet olaylarını kınamaları ve etnik sorunlara kalıcı çözüm bulmak için işbirliği yapmaları çağrısında bulundu.

Arakan eyaletinde devam eden etnik çatışmaların yol açtığı tahribatı gösteren uydu görüntüleri yayınlayan örgüt, sadece Kyaukpyu kentindeki 35 dönümlük bir alanda 24 saat içinde 633 ev ile 178 tekne-evin ateşe verildiğine işaret etti.

Örgüt, Rakhine Budistlerinin Myanmar'a ait olmadıkları gerekçesiyle saldırdığı Rohingya Müslümanlarının tekneleri ile denize açılarak eyalet başkenti Sittwe'ye doğru kaçtığını belirtti.

Birleşmiş Milletler'in Myanmar hükümetine ülkenin batısında devam eden etnik çatışmaların reform sürecine zarar verebileceği uyarısında bulunduğunu anımsatan örgüt, 21 Ekim'de Minbya, Mrak-U, Myebon, Rathedaung ve Kyauk Pyu kentlerinde şiddet olaylarının tekrar tırmanışa geçtiğini belirtti.

ÖLÜ SAYISI RESMİ RAKAMLARIN ÜZERİNDE OLABİLİR
Myanmar hükümeti, son bir hafta içinde 2800'den fazla evin ateşe verildiğini ve 112 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamış, daha sonra ölü sayısını daha sonra 67'ye düşürmüştü.

İnsan Hakları İzleme örgütü ise, katliamdan kaçan görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak ölü sayısının hükümetin açıkladığından çok daha fazla olmasından endişe duyduğunu belirtti.

Haziran ayındaki çatışmalar sırasında hem Müslümanları hem de Budistleri korumakta başarısız olan Myanmar güvenlik güçlerinin Rohingyalara karşı işlediği cinayet, tecavüz ve toplu tutuklamaları da belgeleyen örgüt, Myanmar hükümetinin bölgeye insani yardım gönderilmesini kısıtladığı için yaklaşık 105 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.

Örgüt, 1982'de kabul edilen vatandaşlık yasası ile ülkede yaşayan yaklaşık 1 milyon Rohingya Müslümanının vatandaşlık haklarının elinden alındığına dikkati çekti.

"EZİYET GÖREN DİNİ AZINLIK"
Mayıs ayında genç bir Budist kadının tecavüz edildikten sonra öldürülmesi ile başlayan çatışmaların ardından eyalette olağanüstü hal ilan edilmişti.

Rohingya Müslümanları, BM tarafından Myanmar'ın batısında eziyet gören dini azınlık olarak kabul edilmesine karşın Myanmar hükümetince Hindistan'tan gelen göçmenler olarak görülüyor. Myanmar'dan kaçan yüzbinlerce Rohingya Müslümanına kapılarını açan komşu ülke Bangladeş ise, daha fazla mülteci kabul edemeyeceğini açıkladı.

Myanmar'da geçen hafta 4 kentte başlayan ve Min Bya ile Mrauk Oo kentlerine de sıçrayan çatışmaların ardından geceleri sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Son çatışmalara neyin yol açtığı ise henüz kesinlik kazanmadı. Rakhine Budistleri ile Rohingya Müslümanları, şiddet olayları için birbirini suçluyor.

Myanmar'ın diğer kesimlerinde yaşayan Müslümanlar, şiddet olayları nedeniyle Kurban Bayramı kutlamalarını iptal etti.