6 Mayıs 2024 Pazartesi / 28 Sevval 1445

Yunanistan provokasyondan vazgeçmiyor! İt dalaşından kim galip çıkar F-16 mı F-35 mi ?

Yunanistan, Türkiye'ye karşı provokatif adımlarını sürdürüyor. Yunan Hava Kuvvetleri tarafından Girit semalarında düzenlenen tatbikatta ilginç bir senaryo uygulandı. İki Yunan F-16 savaş uçağı ile bir adet F-35 yeni nesil savaş uçağı arasında 'it dalaşı' senaryosu denendi.

Yeni Şafak23 Temmuz 2022 Cumartesi 08:24 - Güncelleme:
Yunanistan provokasyondan vazgeçmiyor! İt dalaşından kim galip çıkar F-16 mı F-35 mi ?

İki Yunan F-16 savaş uçağı ile bir adet F-35 yeni nesil savaş uçağı arasında; iki ülkeye ait jetlerin birbiri çevresinde burgu gibi dönüşlerle taciz için manevra yapması anlamına gelen 'it dalaşı' senaryosu denendi. Hava Korgeneral Themistoklis Burolias ve yardımcıları senaryo öncesinde, ABD'li F-35 uçağı uzman pilotlar ve teknisyenlerden tarafından F-35'in yetenekleri ve teknik özellikleri hakkında görsel olarak sinevizyon aracılığı ile bilgilendirildi.

İT DALAŞI SİMÜLASYONU

Yeni Şafak'ın haberine göre daha sonra sözde Ege Denizi üzerinde Türk F-16 savaş uçakları ile Yunan F-35 savaş uçağının 'it dalaşı'na girmesi durumunda merak edilen sonucun ne olacağına dair bir deneme gerçekleştirildi. Atina, son bir ay içinde, Batı Trakya'da Türkiye sınırında iki tatbikat daha düzenlemiş, Meriç Nehri üzerine çelik köprüler kurulurken çeşitli senaryolarla savaş taktikleri sahada denenmişti.

ANTİ BALİSTİK RADAR HAMLESİ

Yunanistan'ın Akdeniz'deki Girit Adası'na balistik füzeleri tespit eden AESA radarlarını yerleştirme planını uygulamaya aldığı belirtildi. En son teknoloji ile üretilen Kronos Grand Mobile High Power (GM HP) hava savunma radarı, Girit Adası merkezli NAMFI'de (NATO Füze Atış Tesisi) kullanılmak üzere entegre hava ve füze savunma sistemi olarak Yunan Hava Kuvvetleri tarafından seçildi. Radarın 2024 yılına kadar Atina'ya teslim edilmesi ve Girit'e yerleştirilmesi bekleniyor.