Yunanistan'da Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) Genel Başkanı Panayiotis Kammenos, seçimlerde birinci gelen Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras ile koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaştıklarını açıkladı.
Kammenos, Çipras ile olan görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, SYRIZA'yı hükümeti kurması konusunda destekleme kararı aldığını belirterek, "Şu andan itibaren hükümet var. Aleksis Çipras'a güvenoyu veriyoruz. Başbakan, bugün Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'a giderek yemin edecek ve hükümet üyelerini açıklayacak" dedi.
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın bugün öğleden sonra SYRIZA lideri Aleksis Çipras'ı kabul ederek hükümeti kurma yetkisi vereceği bildirildi.
Panayotis Kammenos liderliğindeki ANEL partisi, 2012 seçimleri öncesinde Yeni Demokrasi Partisi'nden (ND) ayrılan bir grup sağcı milletvekili tarafından kuruldu. Avrupa karşıtı bir politika izleyen ancak SYRIZA ile ideolojik açıdan büyük farklılıkları bulunan ANEL, seçim öncesinde parlamentoya girmesi durumunda SYRIZA ile işbirliği yapacağını açıklamıştı.
Yunanistan'da dün yapılan erken seçimlerde yüzde 4,75'lik oy oranıyla 13 milletvekili çıkaran ANEL, Avrupa Muhafazakarlar ve Reformistler üyesi. ANEL, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya ile işbirliği yapıyor.
Seçim sonuçları
Yunanistan'da İçişleri Bakanlığı verilerine göre, sandıklardan yüzde 99,80'i açıldı. Buna göre SYRIZA yüzde 36,34 ile mecliste 149 sandalye alırken, Yeni Demokrasi Partisi yüzde 27,81 oyla 76 sandalyeye sahip oldu.
Hrisi Avgi (Altın Şafak) yüzde 6,28 oy oranı ile mecliste 17 sandalyeye, Potami yüzde 6,05 ile 17 sandalyeye, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,47 ile 15 sandalyeye, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) yüzde 4,75 ile 13 sandalyeye ve PASOK yüzde 4,68 ile 13 sandalyeye sahip oldu. Oy dağılımına göre SYRIZA kontenjandan 5, Yeni Demokrasi Partisi 4, Hrisi Avgi, Potami ve KKE ise 1 milletvekili seçerken PASOK ve ANEL kontenjandan milletvekili seçemedi.
- SYRIZA'nın hedefleri -
Yunanistan'da yaklaşık 5 yıldır devam eden ekonomik krizin en önemli siyasi sonuçlarından biri olarak ortaya çıkan SYRİZA, kurtarma programları karşılığında uygulanan sert kemer sıkma politikalarını AB tarafından haksız bir dayatma olarak değerlendiriyor. Parti, ülkenin krizden dış yardımlar olmadan kendi dinamikleriyle çıkabileceğini savunuyor.
Bünyesinde pek çok sol eğilimli küçük partiyi barındıran ve bileşenleri arasında marjinal yapıların da bulunduğu SYRIZA'nın lideri Aleksis Çipras, seçim öncesinde kendi onayının bulunmadığı hiçbir anlaşmayı tanımayacağını ifade etmiş, Yunanistan'ın milyarlarca dolarlık kurtarma paketi karşılığında kabul ettiği kemer sıkma politikalarına son vereceğini açıklamıştı.
AB ve IMF ile kredi koşullarını yeniden müzakereye açacağını belirten Çipras, borç konusunda tek taraflı hareketleri tercih etmeyeceğini ancak mecbur kalırsa bunu yapacağını belirtmişti.
SYRIZA, hükümet olursa, önceden açıkladığı programa bağlı kalarak, memorandumlarda öngörülenlerin dışında hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Bu durumda SYRIZA'nın hükümet olduktan sonra kreditörlerle köprüleri atması durumunda, kurtarma programından çıkacağını değerlendiren uzmanlar, bunun da Avrupa'da domino etkisi yaratarak Avro Kuşağı'nın dağılmasını gündeme getirebileceği yorumunda bulunuyor.
Yunanistan'ın, memorandum sonrası dönemle ilgili Troyka ile sürdürdüğü ancak erken seçim nedeniyle askıya alınan müzakerelerde belirlenen zaman içinde uzlaşma sağlanamaması durumunda, kalkınma programı kapsamında ödenmesi beklenen taksitler gecikecek ve bütçe açığı daha da büyüyecek.
Yunanistan'ın, 2015 yılında IMF'ye ve Avro Kuşağı'na 18,5 milyar Avro borç ve 4 milyar Avro faiz ödemesi gerektiği belirtiliyor.
SYRİZA’nın vaatleri
Parti, AB’den Yunanistan’ın 320 milyar euro olan borcunun yarısının silinmesini, geri kalanı için de “şartlar elverdikçe ödeme yapmayı” isteyeceğini açıkladı. Almanya’dan 2’nci Dünya Savaşı için tazminat talebinde (Atina’da yapılan gayri resmi hesaplara göre 150 milyar Euro’nun üzerinde) bulunacağını da açıklayan SYRIZA’nın Yunan halkı için boyutu 16-18 milyar Euro’luk “kemer gevşetme” programı öngörüyor.
‘Troyka bitti’
Seçim zaferinden sonra Atina’nın Populea Meydanı’na toplanan SYRİZA taraftarlarına seslenen Çipras, zaferi ‘Ekonomik kriz yüzünden Yunanistan’ı terk etmek zorunda kalan binlerce gence ve bilim insanına’ atfetti. Çipras, “Seçimlerde, Yunanistan’daki elit, oligarşik ve anti-demokratik güçler kaybetti. AB ile kalıcı ve adil bir çözüm için müzakereye hazırız. Kötümser kehanetleri yalancı çıkaracağız. AB ile ne karşılıklı felaketi getirecek bir çatışma olacak buna karşı ne de yaşadığımız tahakküm devam edecektir. Felaket getiren kemer sıkma politikaları geride kalmıştır. Yunan seçim sonuçları Avrupa’nın artık değiştiğine işarettir.” dedi. Çipras, Yunan halkının seçimlerle verdiği mesajın ‘Troykanın (AB, IMF ve Avrupa Birliği Merkez Bankası) bitişi’ olduğunu söyledi. Sandıklar açılmaya başladıktan hemen sonra SYRİZA’nın güçlü isimlerinden Teodoros Dritsas da, Genelkurmay Başkanı Mihalis Kostarakos ve Polis Teşkilatı Müdürü Dimitris Tsaknakis’i arayarak “orduya ve polise güveniyoruz” dedi. Başbakan ve ND lideri Andonis Samaras, seçim zaferi için Tsipras’ı telefonla arayarak tebrik etti. 2.5 yıllık iktidarları nedeniyle vicdanının rahat olduğunu söyleyen Samaras, “Ekonomik krizden çıkmakta olan bir Yunanistan teslim ediyorum” dedi.
- Batı Trakya'da üç Türk milletvekili seçildi -
Batı Trakya Türk Azınlığı'na mensup 3 aday Yunan Meclisi'ne girmeye hak kazandı. Alınan bilgiye göre, Rodop ve İskeçe illerinde SYRIZA adayları Ayhan Karayusuf, Mustafa Mustafa ve Hüseyin Zeybek, parlamentoya giriyor. Ayhan Karayusuf ve Hüseyin Zeybek 2012'de yapılan genel seçimlerde de aynı partiden listelerinde birinci olarak milletvekili seçilmişlerdi. Mustafa Mustafa da 1996 yılında daha sonra ismini SYRIZA olarak değiştiren Sol İttifak Partisi'nden (Sinaspizmos) bir dönem milletvekili seçilmişti.