18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Katrugalos: Türkiye'nin hakları var ve biz bunun farkındayız

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir araya gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Katrugalos, 'Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de hakları var ve biz bunların farkındayız.' dedi.

AA21 Mart 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Katrugalos: Türkiye'nin hakları var ve biz bunun farkındayız
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Georgios Katrugalos ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu, Antalya'da Turizm Merkezi Belek'teki bir otelde, Katrugalos ile bir araya geldi. Görüşme basına kapalı gerçekleştirildi. İki bakan, ortak basın toplantısı düzenledi.
 
 
İşte açıklamadan satırbaşları...
 
"(Doğu Akdeniz ve Kıbrıs etrafındaki hidrokarbon rezervleri) Türkiye'nin dahil edilmediği ya da dışlandığı hiçbir proje gerçekçi değildir. Türkiye'nin uluslarası hukuk çerçevesinde hakları vardır. Güven arttırıcı adım için askerlerimiz ve savunma bakanlarımız bir araya gelmeli. Türkiye kıta sahanlığındaki haklarını koruyacaktır. KKTC'nin haklarını garantör olarak muhafaza etme hakkı vardır. Bu uluslararası anlaşmalardan doğan bir yetkidir. Bugüne garanti konusu çağ dışı değildir. Tek taraflı sondaj çalışmalarını görüyoruz. O yüzden Türkiye'nin garantörlüğü önemlidir. KKTC ile devam eden müzakerelerde ve şimdi gördük ki Türk tarafıyla yetkileri paylaşmak istemeyen bir Rum tarafı var."
 
Crans-Montana'da bıraktığımız yerden devam etmemiz söz konusu olamaz.
 
KIBRIS MÜZAKERELERİ
 
Laf olsun diye müzakereye başlamayalım. Sonuç odaklı olsun, ucu açık olmasın, çerçevesini önceden belirleyelim. Her iki tarafın kabul edebileceği bir çözüm olsun istiyoruz.
 
TÜRK AZINLIKLAR
 
İnsan hakları mahkemesinin 10 yıldır uygulanmayan 3 kararı var. Buradaki insanlara Türk bile diyemiyorsak kararları nasıl uygulayacağız? Yunanistan'da okullar kapatılırken biz 3-4 öğrenciye bile okulları açıyoruz.
 
YUNANİSTAN'A KAÇAN FETÖCÜ ASKERLER
 
Yunanistan'daki şahısların durumunu görüştük. Bu konudaki görüşlerimizi her seferinde dile getiriyoruz. Bu sorunun çözülememesi sebebiyle son zamanlarda gördük ki Yunanistan'a kaçışların arttığını görüyoruz. Nasıl olsa Yunanistan vermeyecek anlayışıyla bazı FETÖ mensuplarının kaçtığını ve kaçmaya teşebbüs ederken yakalandığını biliyorsunuz.
 
AB İLE ÜYELİK MÜZAKERELERİ
 
Yunanistan her zaman Türkiye'ye desteğini göstermiştir. AP'nin aldığı karar bağlayıcı değildir.
 
Yunanistan Dışişleri Bakanı Georgios Katrugalos'un açıklamalarından satır başları;
 
Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin de hakları var ve biz bunların farkındayız. Biz gerginliğin azaltılmasından bahsedersek sorunların hasır altı edilmesinden bahsetmiyoruz. Samimiyetle görüşmek ve tartışmak durumundayız. Bunu Mevlüt beyle yapıyoruz. Konulara siyaset çerçevesinde çözüm bulmaya çalışıyoruz. Garantiler konusunda fikir ayrılığımız var. Karşı tarafa garantiler çerçevesinde tanınan hak yok. Biz Kıbrıs Rum Kesimi'nin haklarını savunmak durumundayız.