25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

5 Yıl Sonra Yeniden Görmeye Başladı

Uveit denilen göz içi iltihabı nedeniyle 5 yıldır yaşamını 'kör' olarak sürdüren Mehmet Özdemir (65), 10 gün arayla iki gözünden ameliyat olarak yeniden görmeye başladı.

İZMİR/STAR25 Eylül 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
5 Yıl Sonra Yeniden Görmeye Başladı
"Kör kalırsın" denildiği için korkup ameliyattan kaçan ama uveit (göz içi iltihaplanması) hastalığının ilerlemesi sonucu dünyası kararıp, yanında eşi olmadan adım dahi atamayan Mehmet Özdemir (65), İzmir Kent Hastanesi'nde ameliyat oldu, 5 yıl sonra yeniden görmeye başladı. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kaan Ünlü, "Mehmet Bey sadece ışık var -yok, onu hissedebiliyordu, yani legal olarak kördü. Artık ışığı değil dünyasını görüyor" derken, Özdemir, "Torunlarımı gördüm, bu mutluluk anlatılmaz, yaşanır" dedi.

Körlükle sonuçlanabilen göz hastalıklarından biri olan uveit, Çanakkale'de eşi Sabite Özdemir ile birlikte yaşayan 2 çocuk 3 torun sahibi emekli bankacı Mehmet Özdemir'i 15 yıl önce pençesine düşürdü. O yıllardan itibaren İzmir ve İstanbul'da çeşitli hastane ve uzmanlara başvuran Özdemir, derdine çare ararken gözündeki hastalık giderek görme yetisini yok etmeye başladı. Diyabet hastası da olduğu için hastalığı daha da olumsuz etkilenen Özdemir'in ışıklı dünyası 5 yıl önce de tamamen karardı. Tek başına hiçbir ihtiyacını karşılayamaz hale gelen Özdemir'e eşi göz oldu, bir an bile yanından ayrılmayarak destek verdi. Işık arayışları Özdemir'i, üç yıl önce aort ameliyatı olduğu İzmir Kent Hastanesi'nde Göz Hastalıkları Profesörü Dr. Kaan Ünlü'ye başvurmasının ardından mutlu sona götürdü.

Özdemir'i körlüğe götüren uveit hastalığıyla da ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ünlü, "Mehmet beyle tanışmamız birkaç yıl öncesine gidiyor. Bize geldiğinde gözünün içinde uveit yani iltihaplanma vardı. Hasar, yoğun yapışıklıklar, göz arkasında iltihaplanma vardı. Ancak koluna birisi girerek yürüyordu. Günlük yaşamda bir çok fonksiyonu yerine getiremiyordu. Cerrahiyi önermiştik o dönem ama "kör kalırsın" diye korkutulmuştu. Bir ay önce yine bir araya geldik. Ameliyata karar verdik ve sonunda 5 yıldır göremediği torunlarını görür hale geldi. Uveit, çeşitli yaş gruplarında karşımıza çıkabiliyor, bir kısmı sadece gözden kaynaklanıyor, bir kısmı da çeşitli hastalıklardan. En sık görüleni romatizmal hastalıklar, bağ dokusu hastalıkları, Behçet hastalığı. Ama en sık romatizmal hastalıklarda görülüyor. Bu tür hastalıklarda gözde kızarıklıklar geç fark ediliyor. Uveit körlükle sonuçlanabilen bir hastalık. Bazılarında iyi sonuçlar alınabiliyor, bazılarında olmuyor. Özellikle uveit'e bağlı retina tabakasında hasar olduysa bunu tekrar yerine koyamayabiliyoruz. Uveit'in her atağı dalgalı seyreder. Her atakta göz içindeki sinirlerde hasar oluşur. Bir takım ağır ilaçlar kullanmak zorunda kalınabiliyor. Bir hastaya uveit teşhisi koyulduğunda takiplerinin iyi yapılması önemli. Bir ekip işiyle tedavi edilen hastalıklardan biridir. Mehmet bey aynı zamanda diyabet hastasıydı. Şeker hastalığından ötürü de ciddi bir hasar vardı gözün arkasında. Işık var yok onu hissediyordu. Legal olarak Mehmet bey kördü. Şu an sadece ışığı değil, dünyasını görüyor" dedi.

5 YIL SONRA DÜNYAYI GÖRDÜ
Görme yetisini kaybettiren hastalığın 15 yıl önce başladığını belirten Özdemir, "Ataklarım başladı. Ataklarda göz içinde korkunç ağrılar, hafif kanama oluyordu. Uyuyamaz hale geliyorsunuz. Tedavi olmak için İstanbul, İzmir'de çeşitli hastane ve doktorlara başvurdum. Ameliyat olursam kör olabileceğim söylendi, korktum. Bir hekim, bir metre mesafeyi gösterirsem bu başarıdır, dedi. Biz bir metre değil, aştık konuyu. Eşim olmadan adım atamıyordum, buraya geldiğimde bile eşim kapıyı, sandalyeyi gösteriyordu. 5 yıldır görmüyordum. Eşimi, torunlarımı özlemiştim. Şimdi onları gördüm, dünyayı gördüm. 5 yıl sonra yeniden görebilmek… Çok güzel bir şey. Onu yaşamak lazım. Anlatılacak bir şey değil" diye konuştu.