25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

‘Atla terapi’ umut olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Jokey Kulübü ile ortak program hazırlayarak engelli çocuklar için ‘atla terapi’ eğitimlerine başladı. Buca Hipodromu’ndaki programda Pony cinsi atlara binen engelli çocuklar, uzmanlar eşliğinde önemli kazanımlar elde ediyor.

24 Eylül 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
‘Atla terapi’ umut olacak

Engelli Dostu Belediye’ unvanına sahip İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de engellilere yönelik örnek hizmetlere ve düzenlemelere imza atmaya devam ediyor. Buca’da kurulan Türkiye’nin en büyük sosyal yaşam kampüsünde engellilere yönelik bir dizi eğitim programı sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, son olarak engelli çocukların fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden gelişimine katkı koymak için “atla terapi” hizmetine başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde eğitim gören engelli öğrenciler, Türkiye Jokey Kulübü ile yapılan protokol doğrultusunda Buca Hipodromu’nda bulunan Atla Terapi Merkezi’ne götürülmeye başlandı.

BAŞVURU BEKLİYORUZ 

10 haftalık program kapsamında haftada bir gün atla terapi görecek olan çocuklarla ailelerinin ilk gün heyecanı görülmeye değerdi. Pony cinsi atlarla terapiye başlayan öğrencilere fizyoterapist ve görevliler eşlik etti. Aileleri ise ilk kez ata binen ve oldukça mutlu görünen çocuklarını ilgiyle izledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü yetkilileri, eğitime katılmak isteyen ailelerin Buca Sosyal Yaşam Kampüsü’ne başvurmalarını istedi. 

BİNİYOR, SEVİYOR TIMARLIYORLAR 

Atla terapinin her engel grubunda çok olumlu sonuçlar verdiğini belirten Buca Hipodromu Atla Terapi Merkezi Fizyoterapisti Ayşe Akkuş, “Yan yürüyücü arkadaşlar, atı kontrol eden lider arkadaş ve fizyoterapist eşliğinde tüm engelli çocuklara terapi hizmeti veriyoruz. Engelli çocuklar, doktor onayından geçtikten sonra bize geliyorlar. Ön değerlendirmeden sonra ihtiyaç durumuna göre seansları planlıyoruz. Atla terapi tüm kasları çalıştırdığı,  çevresel çok fazla uyaran olması sebebiyle yorucu bir terapi şekli.. At üzerinde çocuk ne zaman yorulursa, terapi seansları o zaman bitiyor. Normal seanslara göre daha kısa süreli. Terapide yaş değil 65 kilo sınırı var. Fiziksel engelli çocuklar için kaslarını kuvvetlendiren, denge koordinasyonlarını geliştiren egzersizler planlıyoruz. Ruhsal  engelli çocuklarımızda da eksik olan duyularının tamamlanması ile birlikte davranış bozukluklarını engellemiş oluyoruz. 65 kilonun üzerinde olan çocuklara da atları sevdiriyoruz, onlara tımar yaptırıyoruz.”