Aydın İl Genel Meclisi, Aydın İl Özel İdare'nin ortağı olduğu Aydın Termal Turizm ve Jeotermal Sistemleri A.Ş'ye (AYTER) ait Aydın Merkez Orta Mahalle Ilıcabaşı mevkiinde bulunan 57 bin 610 metrekare yüzölçümlü belediye imar planında turizm tesis alanı olan, içerisinde jeotermal su kullanım hakkı izni bulunun arsanın değerlendirilmesi konusunu görüştü. Yıllardır yatırımcı aranan alan için daha önce bir çok turizm firması Aydın'a davet edilirken, şimdide İl Genel Meclisi'ndeki görüşmeler doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli, 5 yıldızlı termal tesis, spa, fizik tedavi merkezi, yapılmak üzere, yatırımcıların sunacağı teklife göre kiralama veya Yap-İşlet-Devret şeklinde değerlendirilmesine ve bu doğrultuda hazırlanan davetiye metni ulusal 3 gazetede 3 gün ara ile 3 kez yayınlandı. Aynı davetiye metni TÜRSAB ve bu konu ile ilgilenen firmalara gönderildiği bildirildi.
23 YILDIR ATIL BEKLEYEN ALANI EKONOMİYE KAZANDIRMALIYIZ
Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç, AYTER A.Ş'nin yüzde 99'luk kısmının Özle İdare'ye ait olduğunu hatırlatarak, "1989 yılından beri atıl durumda olan AYTER alanı bir şekilde ekonomiye kazandırılmalıdır. 57 dönümlük alan için lüks bir termal otel yapılması taraftarıyız. Çünkü içerisinde termal otel için ihtiyaç duyulan termal kaynak mevcut. AYTER alanı Aydın için çok değerli ve önemli bir yer. Bugüne kadar burası için bir çok girişimde bulunulmuş fakat sonuca gidilememiş. Bu alanı değerlendirmek için böyle bir yola başvurduk" şeklinde konuştu.
AYDIN ARKEOLOJİ MÜZESİ'NİN İÇİNDE YER ALIYOR
Şehrin en hareketli bölgesinde bulunan AYTER alanı Aydın-Denizli karayolu üzerinde ve Forum Aydın alışveriş merkezinin dibinde. Geçtiğimiz aylarda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğul Günay'ın açtığı Aydın Arkeoloji Müzesi'de AYTER alanı içerinde yer alıyor. Alan içerisinde yıllar önce çıkarılmış jeotrmal kaynakta bulunurken, kaynağın termal otellerin kullanımına uygun olduğu öğrenildi.
AYTER A.Ş.
1989-1991 yılları arasında Aydın Valiliği görevini yürüten Recep Yazıcıoğlu tarafından kentin jeotermal zenginliğini ekonomiye katma değer sağlaması için kurulan AYTER A.Ş'a ait saha için 23 yıldır yatırımcı aranıyor. Daha önce tuğla fabrikası olan alanda 1989 yılından 2006 yılına kadar hiçbir çalışma yapılmamış. Bu dönemde moloz döküm alanı olarak kullanılan 57 dönümlük alan içerisindeki 1990 yıllarında çıkarılan jeotermal kaynakta moloz yığınları arasında kaybolup gitmiş. Vatandaşların zaman zaman çeşitli hastalıklarına şifa aradıkları kaynak su bugün halen kapalı devre olarak alan içerisinde bulunuyor. 2006 yılında çıkılan ihale sonucunda yap işet devret modeliyle İdeal İnşaat Taahhüt Madencilik A.Ş. ile sözleşme imzalanmış fakat ihaleye alan firmanın ekonomik krizi bahane göstererek inşaata başlamadan 2008 yılında geri çekilmesi sonucu beklenen yatırım gerçekleşmemişti. 2009 yılına kadar alan içerisindeki jeotermal kuyunun MTA'ya ait olması dolayısıyla yatırımcılar bölgeye yatırım yapmaktan kaçınırken, Hüseyin Avni Coş'un Valilik yaptığı dönemde kuyu MTA'dan Özel İdareye geçti. Martı, Dedeman ve Rixos gibi büyük yatırımcılar Aydın'a davet edilerek Ayter alanın da yatırım yapmaları istendi. 2010 yılında Ayter alanında incelemelerde bulunan firma yetkilileri incelemenin ardından valiliğin yatırım davetini olumsuz cevap verdiler. Bunların üzerine AYTER A.Ş. son çare olarak alan için Türkiye genelinde 3 gazeteye ilan vererek yatırımcılara Aydın'a davet etti.