İlkler kenti Bergama'da 3 boyutlu mimarlık programı ile hazırlanan uygulama Büyük Alan'daki Tonozlu Salon'da düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. İleri teknolojilerin desteklediği iVisit uygulaması tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonların ekranları üzerinden 3 boyutlu gezinme olanağı tanıyor. Bu imkân ile Bergama'nın 4 antik alanı olan Zeus Sunağı, Athena Tapınağı, Kızıl Avlu ve Asklepion'un antik çağlardaki görüntülerinin ziyaretçileri tarafından, 360 derece olarak yerinde izlenebilmesini sağlıyor.
4 TARİHİ ALAN 16 FARKLI BAKIŞ NOKTASIYLA
Dokuz Eylül, Gediz ve Yaşar Üniversiteleri'nden toplam 12 mimarlık öğrencisi, 1 araştırma görevlisi, Bilkom ve Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi koordinasyonuyla 2 kez Bergama'da düzenlenen hafta sonu kampında bir araya geldi. Alanların 2 boyutlu çizimleri ArchiCAD programı üzerine aktarıldı, 3 boyutlu hale getirildi, yapılan modellemeler Artlantis programıyla tarandı ve Bilkom'un iVisit Anatolia aplikasyonuna yüklendi. Bergama'da 4 tarihi alan, toplam 16 farklı bakış noktasıyla sanal gezinmeye açıldı. Uygulama dünyaya örnek teşkil edecek nitelikte. Proje, genç yaşlı tüm ziyaretçilere, Bergama'nın neden "Unesco Dünya Mirası Listesi'ne girmesi gerektiğine" dair haklı kanıtlar sunuyor.
"PROJE SAYESİNDE, MİSYONUMUZU VE VİZYONUMUZU PEKİŞTİRMİŞ OLDUK"
Bilkom'un Genel Müdürü Cömert Varlık projeyle ilgili yaptığı açıklamada, "Tarih, 3 Boyutlu Canlanıyor" fikrimizi böylesine güzel bir işbirliği ile hayata geçirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu her karışı tarih ile dolu ülkemizde yalnızca bir başlangıç. Bilkom olarak kurumsal sosyal sorumluluk projemiz sayesinde misyonumuzu ve vizyonumuzu pekiştirmiş olduk. Biz, teknolojinin bir amaç değil, araç olduğuna inanan ve iş ortaklarımıza, markalarımıza, Türk halkına, müşterilerimize değer yaratma hedefini taşıyan bir platformuz; bu yolda bizlere inanan ve destek olan herkese sonsuz teşekkür ediyoruz" dedi. Çağın artık dijital olduğuna vurgu yapan Cömert Varlık; " Gençlerimiz teknolojiyi başarıyla kullanarak dünyaya örnek teşkil eden bir çalışmaya imza attılar, kendilerini de onlara destek olan öğretmenlerini de gönülden tebrik ediyoruz" dedi.
"YETER Kİ BİZE İMKÂN VERİN, FIRSAT VERİN, TEKNOLOJİ VERİN"
Bergama'yı teknoloji ile canlandıran proje grubunun öğrenci temsilcisi Yağmur Yetim, Türk gençlerinin ve tüm öğrenci arkadaşlarının dünyada birçok ilke imza atabilecek nitelikte zekaya, yeteneğe ve azme sahip olduğuna inandığını belirterek " Yeter ki bize imkan verin, fırsat verin, teknoloji verin" açıklamasını yaptı. "Bilkom'a ve Bergama Belediyesi'ne bize böylesine önemli bir fırsatı verdiklerini için minnettarız, ülkemiz adına her türlü güzel çalışmada yer almaya ve başarmaya adayız" dedi.
TEKNOLOJİYE ÖVGÜ
UNESCO Dünya Miras Listesi adayı Bergama'nın ören yerlerini ziyaret edenlere, Türk gençleri tarafından yaratılmış, en üstün teknolojinin kullanıldığı dijital canlandırmalarla tarihi zenginliklerini anlatabileceğini söyleyen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama'nın yeni nesil turizm ve kültür aktivitelerine şimdiden adım attığını gösterdiğinin altını çizerek; 'Artık teknolojinin sunduğu imkânlar ile hayal gücümüzü zorlayan birçok proje gerçeğe dönüşüyor. Bergama'nın bundan iki bin yıl önceki halini canlandırmak ve izleyebiliyor olmak bunu en büyük kanıtı. Bergama çok özel ve önemli bir kent. Tüm dünya ve insanlık için önemli bir hazine. Bu projeyle birlikte 2 bin yıl önceki kentin büyüsünü insanlara anlatmak daha kolay. Zamanda bir sıçrayış yaptığımız projenin diğer antik kentler için örnek olacağına inanıyorum. Teknoloji, kültürün ve tarihin hizmetinde' diyerek, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.