12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Bu kanser her 10 kadından 4'ünü öldürüyor

Ülkemizde kanserin ölüm nedeni olarak kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirten KETEM Hekimi Dr. Mustafa Ali Ekiz, ülkemizde her yıl 20 binin üzerinde kadına meme kanseri tanısı konduğunu ve bunların 8 bine yakınının bu hastalıktan öldüğünü ifade etti.

MURAT ACAR / STAR12 Ekim 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Bu kanser her 10 kadından 4'ünü öldürüyor
Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), kanser türleri arasında ilk sırada yer alan meme kanseri hakkında kadınları bilgilendiriyor ve erken tanının önemine dikkat çekiyor. Meme kanserinin dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen hastalık olduğunu söyleyen KETEM Hekimi Dr. Mustafa Ali Ekiz, ülkemizde her yıl 20 binin üzerinde kadına meme kanseri tanısı konduğunu ve bunların 8 bine yakınının bu hastalıktan öldüğünü ifade etti.

ERKEN TEDAVİ HAYAT KURTARIYOR
Meme kanserinde erken tanının tedaviyi kolaylaştırdığını, ekonomik hale getirdiğini ve hayat kurtardığını dile getiren Ekiz, toplumu meme kanseri konusunda bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak için Ekim ayının 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' olarak belirlendiğini söyledi. Ekiz, "Bu ay içerisinde gerek toplumun gerek sağlık personelinin meme kanseri erken tanısı, kendi kendine meme muayenesi gibi konularda bilinçlendirilmesi, farkındalık oluşturulması ve farkındalığın artırılması için çalışmalar yapıyoruz. Ulusal kanser tarama standartlarına göre her kadının 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapması, yılda bir hekim muayenesine gitmesi ve 50 yaşından itibaren 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerektiğini vurguluyoruz. Yıl boyunca yaptığımız bu eğitimlerle kanserde erken tanı taraması yapılan kanser türlerini, KETEM'lerin kanser taramalarındaki ve kanserle mücadelesindeki rolünü anlatıyoruz" diye konuştu.

"NEDENİ TAM OLARAK BELLİ DEĞİL"
Meme kanserinin nedeninin tam olarak belli olmadığını belirten KETEM Hekimi Dr. Mustafa Ali Ekiz, bir takım risk faktörlerinin bu hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırdığını dile getirerek, "Evlilik ve doğum yaşının gecikmesi, doğurganlığın azalması, stres, yaşam koşullarının güçleşmesi, kontrolsüz ve uzun süreli hormon kullanılması, çevre kirliliği, dengesiz beslenme ve hareketsiz yaşam meme kanserinin daha sık görülmesine neden olmaktadır. Ayrıca, genetik faktörler de hastalığa yakalanma riski açısından önemlidir. Aile yakınları arasında meme kanseri vakası görülen kadınların, hastalığa yakalanma olasılığı diğer kadınlara göre daha fazladır. Kız kardeşi veya annesi meme kanserine yakalanan bir kadının hastalık riski diğer kadınlardan 2- 5 kat daha fazladır" dedi.

KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN SONRA 2. SIRADA
Gerek dünyada gerekse ülkemizde kanserin ölüm nedeni olarak kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirten KETEM Hekimi Dr. Mustafa Ali Ekiz, bu nedenle kanserin öneminin her geçen gün arttığını söyledi. Kanser konusunda toplumu bilinçlendirmek, taranabilen kanserlerin toplum taramasını yapmak ve kanserin erken evrelerde tanınıp tedavi edilmesini sağlamak için Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri'nin hizmet verdiğini hatrılatan Ekiz, kanser kontrol programının içinde yer alan KETEM'lerde meme kanseri, serviks kanseri ve kolo-rektal kanser taramaları ulusal standartlara göre yapıldığını ve erken evrelerde yakalanan kanser vakalarının tedavisinin yaptırıldığını belirtti. Ekiz, kanser hastalıkları hakkında bilgi almak, eğitim faaliyetlerine katılmak ve muayene olmak için Denizli Devlet Hastanesi KETEM'e başvurmanın yeterli olacağını kaydetti.