14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Çevre Dedektifi Horoz İş Başında

TÜBİTAK desteği ile bu yıl ikincisi düzenlenen ve Pamukkale Üniversitesi tarafından yürütülen 'Çevre Dedektifi Horoz İş Başında' projesi, PAÜ Eğitim Fakültesi'nde düzenlenen açılış töreniyle başladı.

MURAT ACAR3 Eylül 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Çevre Dedektifi Horoz İş Başında
Açılışa, PAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı ve Rektör Vekili Prof. Dr. Selahittin Özçelik, Proje yürütücüsü Doç. Dr. Sacit Köse, Denizli Horozu Üreticisi Yücel Işık, öğretim elemanları ve projeye dahil olan öğrenciler katıldı. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sacit Köse ve ekibi tarafından hazırlanan "Çevre Dedektifi Horoz İş Başında" Projesi bu yıl ikinci kez gerçekleştiriliyor. TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı desteği ile hazırlanan projeye bu yıl Şehitler Ortaokulu'ndan 25 öğrenci katılıyor.

PAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı ve Rektör Vekili Prof. Dr. Selahittin Özçelik, projede öğrencilerin birçok etkinlik yapacağını belirterek, öncelikle Sacit Köse'ye teşekkür etti. Özçelik "Ağaç yaşken eğilir. Genç arkadaşlarımız bu proje ile çok şeyler öğrenecek. Projenin hedefleri içinde tabiata uyum içinde yaşamak var. Tabiatla yarışmamak insanı felakete götürür. Arkadaşlarımız tabiatla yarışmaz, onunla uyum içinde yaşarlar. Bütün bilimsel çalışmalarını tabiatla uyum içinde yaparlar. Birinci önceliğimiz tabiatla uyum içinde yaşamak. İkinci olarak tarihi ve kültürel zenginliklerimizi tanımak. Bunu genelde arkeolojik kazılar, dağlar tepeler anlıyoruz. Ama bunun içinde floramız, yemeklerimiz, giyim, kuşam ve örf adetlerimiz de var. Bunları da projeyle hedefliyoruz. Denizli deyince ilk akla gelen toz ve horozdu. Toz ortadan kalkacak inşallah, Horoz'umuz sürekli kalacak. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Sacit Köse ise "Çevre Dedektifi Horoz İş Başında" projelerine bu yıl yine TÜBİTAK'tan destek gelmesi ile Şehitler Ortaokulu öğrencileri ile bu projeyi gerçekleştirdiklerini belirterek "Öğrencilerimize çevre bilinci kazandırma adına bu projeyi düzenledik. Eğlenerek, yaşayarak, oynayarak çevre bilincini kazandıracağız. Birçok yeri gezeceğiz. Geri dönüşüm tesisleri, katı-sıvı atık tesislerine, jeotermal enerji, Pamukkale'yi, yine şelalelerimizi gezeceğiz. Hayvan barınaklarını gezeceğiz. Öğrencilerimiz hem bilimsel olarak hem uygulama olarak bu bilinci kazanmış olacak. Proje sonunda "Çevreci Horuz" unvanını vererek bu kazandıkları bilinci çevrelerine de yaymayı amaçlıyoruz. TÜBİTAK desteklemeye devam ederse proje başka okullarda da uygulanacak" diye konuştu.

Etkinliğe katılan çocuklar Denizli Horozunu yakından tanıma fırsatı yakaladı, Denizli Horozları ile beraber fotoğraf çektirdi. Denizli Horozunu, PAÜ'nün yabancı uyruklu öğrencileri de çok sevdi. Çok heyecanlı oldukları gözlenen çocuklar bu projeye katıldıkları için mutlu olduklarını söyledi. Denizli Horozu yetiştiricisi Yücel Işık, öğrencilere Denizli Horoz'unun tanıtımı ve yetiştirilmesi ile ilgili sunum yaptı. Yücel, Denizli Horoz'unun özelliklerini birçok Denizlilinin bile bilmediğini, bu nedenle çocuklara Denizli Horozunu tanıtmak istediklerini belirtti. Şehitler Ortaokulu Müdürü Hasan Kaplan ise "Pamukkale Üniversitesi'nden öğretim görevlileri, projeyi okulumuzun öğrencileri ile yapmak istediklerini söyleyince biz de projeyi çok beğendik ve mutlu olduk, üniversiteye teşekkür ederiz" dedi.

"Çevre Dedektifi Horoz İş Başında" Projesi'ne Şehitler Ortaokulu'ndan 25 öğrenci katılıyor. Proje kapsamında öğrenciler; PAÜ BİYOM, PAÜ Temiz Enerji Evi, Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu, Gökpınar Barajı, Hayvan Barınağı, Atık su Arıtma ve Katı Atık Tesisleri, Denizli Orman Bölge Müdürlüğü Fidanlık Tesisleri, Sakızcılar(Ağlayan Kaya) ve Güney Şelaleleri ile Pamukkale'yi ziyaret edecek. Proje 13 Eylül'de sona erecek.