12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Denizli İMO Başkanı Ün: 'Ulaşımda 50 yıllık plan yapıldı'

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün, Denizli'nin ulaşım ana planını hazırlayan Pamukkale Üniversitesi'ndeki ekibin şehir merkezini rahatlatmayı, yaya trafiğini ön plana çıkartmayı öncelik verdiğini proje hazırlanırken sadece günümüz değil gelecek 50 yılı da düşündüğünü söyledi.

18 Ekim 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Denizli İMO Başkanı Ün: 'Ulaşımda 50 yıllık plan yapıldı'
MURAT CAR/STAR

Denizli'nin yeni Ulaşım Master Planı'nı değerlendiren İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün, Denizli'ye ait ulaşım ana planları 2000'li yıllardan beri yapıldığını belirtti. Denizli Belediyesi'nce yıllardan beri ulaşım ile ilgili değişik uygulamalar yapıldığını ifade eden Ün, "Bunlardan en akılda kalanı eski Başbakanımız Adnan Menderes ve o zamanki Belediye Başkanımız Turan Bahadır zamanında açılan ana yollardır. O dönemde bugünkü istasyondan başlayan ve İstiklal'e kadar giden yol ve Lise Caddesi açılmıştır. O dönemde de onlara 'Buraya uçak mı indirecekler? O kadar büyük yolları ne yapacaklar denmiştir' Ancak zaman Menderes'i ve Bahadır'ı haklı çıkarmış ve bugün o yollar bile yetemez hale gelmiştir" diye konuştu.

Şehrin o yıllardan günümüze büyüyerek geldiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün, "Eğer müdahale edilmezse ileriki yıllarda içinden çıkılamaz bir hal alacağı muhtemeldir. Son yapılan ulaşım ana planı Denizli Belediyesi'nin talebi ile PAÜ'de görevli hocalarımızın da içinde bulunduğu bir ekibe yaptırılmıştır. Projeyi hazırlayan ekibin beyanlarına göre proje hazırlanmadan önce çok ciddi ve yeterli sayıda veri toplanmıştır. Şehir merkezini rahatlatmayı, yaya trafiğini ön plana çıkartmayı ve toplu taşımaya öncelik vermeyi hedefleyen bir proje hazırlanmıştır. Proje hazırlanırken sadece günümüz değil önümüzdeki 50 yıl da göz önüne alınmıştır. Yine proje hazırlanırken şehrin sadece bir caddesi ya da mahallesi değil tüm şehir dikkate alınmıştır" dedi.

Projeyi hazırlayan ekibin, bilimsel verilere göre projenin uygulanması ile şehrin tamamında bir rahatlama olacağını açıkladığını vurgulayan Ün, "Bununla birlikte ana planın işletilmeye başlaması yani sistemin tam anlamıyla çalışmasından sonra sistemin dengeye gelecektir. Bunun için ise zamana ihtiyaç duyulmaktadır. 'İleriki zamanda vatandaşlarımızın çok daha rahat şekilde seyahat edeceklerdir' demektedirler" şeklinde konuştu.

Ün "Konunun uzmanlarının 'bu plan somut ve bilimsel verilere dayanılarak hazırlanmıştır, tam anlamıyla uygulanabilir hale gelmesi için biraz zamana ihtiyaç vardır' denirken, 'hayır, siz yanlış söylüyorsunuz' demeyi biraz acelecilik olarak görüyoruz. Bu konuda sabırlı olunması gerektiğine inanıyoruz. Ancak bu sabır aktif sabır olmalıdır. Yani bu zaman içerisinde sorunların, eleştirilerin toplanacağı bir çözüm masası acilen kurulmalıdır. Bu masa haklı, haksız, ilgili, ilgisiz, anlamlı, anlamsız demeden tüm yazılı veya sözlü eleştirileri dinlemelidir. Buna göre de gerekli görülürse plan tekrar gözden geçirilmelidir. Bu masada toplumsal olarak genel alışkanlığımız olan 'bizim yaptıklarımız kesinlikle doğru' fikri hakim olmamalıdır. Bu düşüncede olunursa, sadece gelen eleştirilere nasıl cevap verileceği ve tepkilerin nasıl susturulacağı hususunda uğraş veren bir masa kurulmuş olur ve çözüm üretilemez. Bu plandan etkilendiğini ve zarar gördüğünü iddia eden minibüs çalıştıran esnafımız dahil her kesim dinlenmeli ve onları da memnun edecek asgari müştereklerde uzlaşılmalıdır" dedi