Erken ergenliğin ilk bulguları
Yrd. Doç. Dr. Gökaslan, kızlarda normal ergenlik ile ilişkili klinik değişiklikler meme tomurcuklanması ile başlamakta, sonra bunu sırasıyla genital bölge ve koltuk altı kıllanması ile adet görme izlemektedir.” dedi.
Erkek çocuklarında ise testis boyutlarındaki büyüme ergenliğin ilk bulgusudur diyen Yrd. Doç. Dr. Gökaslan testis boyutlarındaki büyümeyi penis boy ve çevresindeki uzama-büyüme takip eder. Erken ergenlikte bu belirtiler belirtilen yaşlardan önce herhangi bir sıra gözetmeksizin ortaya çıkabilir.” İfadelerinde bulundu.
Erken ergenlik boy uzamasını etkiler
Erken ergenliğin iskelet sistemindeki kemiklerde doğuştan büyüme plakları olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gökaslan “ Bu plaklar boy uzamasını devam ettirmek üzere programlanmıştır. Erken dönemde ergenlik hormonlarıyla karşılaşan bu büyüme plakları hızlıca gelişimlerini tamamlar ve dolayısıyla kemik uzaması durur. Sonuç olarak; erken ergenlik ile birlikte boy uzaması da duracak ve arkasından boy kısalığı gelişmesi riski de artacaktır.”
Kızlarda daha sık görülür
Medical Park İzmir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Filiz Gökaslanerken ergenliğin kızlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü belirterek “ Tüm dünyada ve özellikle Avrupa ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri’ndeki gözlemler, düzelen sosyoekonomik koşullara paralellik göstermek üzere, ergenlik başlangıç yaşının özellikle kızlarda son 150 yıl içinde her 10 yıl başına 2-3 ay erkene kaydığını vurgulamaktadır.” Dedi.
Erken ergenliğin tedavisi
Tedavisi mümkün olan erken ergenliğin gerçek ve yalancı erken ergenlik olmak üzere 2 gruba ayrıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Filiz Gökaslan “ Gerçek erken ergenlikte; beyinde ergenlik hormonlarının kontrolünü sağlayan hipotalamus-hipofiz bölgesinden hormon salgılanması olmaktadır. Ortaya çıkan hormonal değişiklikler, normal ergenlik döneminde olan değişikliklerle aynıdır. Yalancı erken ergenlikte ise normal ergenlik sürecindeki hormon salgılanması olmamakta; bunun yerine testis veya yumurtalıklardan kaynaklanan kistik veya tümöral oluşumlar veya başka nedenlere bağlı olarak cinsiyet hormonlarının aşırı salgılanması söz konusudur.Tedaviyi şekillendirebilmek için öncelikle ergenliğin hangi tip olduğu tanımlanmalıdır. Günümüzde kullanılan pek çok tedavi yöntemi ile erken ergenlik belirtisi olan çocukların boy uzamaları ve kemik gelişimleri istenilen hedeflere ulaşmaktadır. Gerçek erken ergenliğin tedavisinde genellikle beyindeki hipofiz bezi üzerine etki ederek ergenlik hormonlarının salgılanmasını baskılayıcı GnRH (GonadotropinReleasing Hormon) analogları kullanılmaktadır. Bu ilaçlar genellikle deri altı enjeksiyonu şeklinde veya burun içine uygulanan formlar şeklindedir. Aylık veya 3 aylık etkisi olan depo enjeksiyonlar şeklinde kullanılmaktadır. Tedavide ayrıca tıbbi endikasyonu olan bazı çocuklarda boy uzamasını arttırmak amacıyla bu ilaçlara ek olarak büyüme hormonu tedavisi de önerilmektedir.”