Türkiye'nin en büyük sorunun işsizlik olarak gösterildiğini anımsatan Güzel, 'Türkiye'nin sorunu işsizlik değil, mesleksizlik. Çalıştıracak eleman, kalfa yetiştirmek üzere kurduğumuz çıraklık eğitim merkezine de kursiyer bulamıyoruz. Biz sektöre ara elaman yetiştirmek üzere İzmir Ayakkabıcılar Odası bünyesinde İşletmeler Üstü Ayakkabıcılık Mesleki Eğitim Merkezi kurduk. Bu merkezde iş garantili kurs düzenliyoruz ancak bu kurslara ilgi gösterilmiyor. Eğitim merkezini, 1999 yılında açtığımızda 225 kursiyerle eğitime başladık. Kurslara ilk 5-6 yıl ilgi vardı, ancak giderek azaldı. Geçen yıl 65 kişiye düştü. Şimdi kursiyer bulamıyoruz' dedi.
Ayakkabıcılık sektörünün kalifiye eleman ihtiyacının giderek arttığını, işletmelerin, kalifiye eleman yetişmediği için sürekli çalıştırdığı elemanını kaptırma korkusu yaşadığından bahseden Güzel, 'Bize mühendis değil, kalifiye ara eleman lazım. Sayacı (dikim elemanı) en büyük ihtiyaç. Makine kullanan kalfaya, montajcıya, kesimciye ihtiyacımız var. Ailesinin okutamadığı, okulunu terk etmiş, bir iş yapmayan, sağda solda gezen insanların peşine düşüyoruz. Eğitim merkezimizde her türlü araç ve ekipmanımız var. Bizim sektörde çırak ve kalfa bir iki ayda yetişmiyor. Uzun süreli eğitim gerekiyor. Bu nedenle kursiyerleri, daha başlangıçta işletmelerde çırak olarak işe başlatıyoruz' şeklinde konuştu.
Güzel, "Eğer yerli üretimin gücünü, tüm dünyada göstermek istiyorsak öncelikle bu tür sorunların üstesinden gelmemiz gerekiyor" diyerek sektörde yaşanan bu sıkıntıya bir an önce çözüm bulunmasını istedi.