İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen ve üç gün süren konferansta Avrupa ülkesinden uzmanlar konferans boyunca, Sağlığın geliştirilmesini ve sağlıkta insan haklarının ve çocuk-genç ve yaşlılar için kentlerin sağlıklı olmasının ve önemini, sağlığa yatırımının ekonomik getirisini masaya yatırdılar.
Sağlık ve Refah için Yenilik ve Paylaşılmış Yönetişim ve liderliğin tartışıldığı oturumda Güven, sağlıklı şehirler yaratma ve sağlığı iyileştirme sürecinde yönetişim ve liderliğin rolünün çok önemli olduğunu bu oturumda kendi ülkelerinde lider olan şehirlerin “sağlıklı şehirlere” katılma sürecinde neler yaptıklarını öğreneceğimizi belirtti. Daha sonra şehir sunumlarına geçildi.Macaristan’ın Györ kenti sunumunda; sağlıklı şehirler ağına katılma süreçleri, bu süreci desteklemek için öncelikle kent sakinlerine anket uygulandığı ve anketlere göre yönlendirilen bir kent sağlığını geliştirme planlama çalışmaları yapıldığı anlatıldı.Bu süreç içinde evde bakım hizmetinin öne çıktığının da görüldüğü belirtildi.Ayrıca sistemli bir şekilde yerel yönetimler, Üniversiteler, Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte sürdürülen geniş katılımlı projeler, sektörler arası ve siyasi taahhütlerle yeni düşünceler ile ne türde girişimler geliştirildiği anlatıldı. Macaristan’ın Gyor şehrinin ardından Finladiya’nın Kuopio şehrinin sunumu yapıldı. Sunumda Finlandiya’nın Kuopio şehrinde yürütülen “sağlık kulübeleri” projesinden bahsedildi. Sunumda, AVM’lerde kurulan sağlık kulübelerinde, şehir nüfusuna sağlık konularında rehberlik sunan zaman zaman seyyar şekilde de hizmet veren birimler olarak tanımlandı.
EXPO İÇİN YARARLI BİR KONFERANS
Yerel yönetimlerin halk sağlığı konusunda en önemli aktörlerden biri olduğunu belirten Güven, konferansın ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Şehirlerimizde sağlığı artıran güçlü yönleri daha da kuvvetlendirerek diğer ülkelere iyi örnekler oluşturmalıyız. Diğer taraftan ülkelerinde lider olan şehirlerin güçlü yönlerinden de faydalanmak zorundayız. üç gün süren konferansta çalışmaları izledik. EXPO 2020 öncesinde İzmirimizin ve ülkemizin tanıtımı için de yararlı bir konferans olduğunu düşünüyorum. Farklı şehirlerin kent sağlığını geliştirmek için yaptıkları sağlık uygulamalarını öğrendik. Gerçekten kent sağlığının gelişmesi için sektörler arası iş birliğinin önemini kavradık. Bu örneklerin hepimiz için çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Çıkarımlar ve uygulamalar çok önemli.Sağlık 2020 için iki ülkenin lider iki şehir örneğini dinledik.Burada Kent sağlığı için sektörler ve siyasi işbirliği ile şehrin sağlığı ve yaşayanların yaşam kalitesi nasıl artırılabiliri sorguladık.”Güven ayrıca konferansta,“Yerel yönetimlerin şehrin sağlığında öneminin bir kez daha ortaya çıktığının görüldüğünü, yine okullaşmanın ve eğitimin de kent sağlığında çok önemli olduğu, çünkü okula gitmeyen çocukların erken yaşta evliliklere yol açarak, olumsuz etki yarattığı bir kez daha vurgulandı. Konferansta, çocuk yoksulluğunun, işsizlik artışının ülkeler arasında fark gösterdiğini ve uzun ömür beklentisi olan ülkelerde sağlık, eğitim ve refahın birlikte yürüdüğü gösterildi” dedi. Güven devamla “gerçekten şehirlerde yaşayan insanların ve şehir sağlığında tüm bu faktörlerin etkisi, kent sağlığının ilerlemesinde belediyelerin bakış açısı ve rolü çok önemlidir. Ülkenin adalet değer temelli olması önemlidir. Gebelikten başlayarak, ölünceye kadar sağlık, eğitim ve refah içinde bir hayat sürmek için ülkeler yurttaşlarının sağlık hizmetlerini, istihdamlarını ve çevresel iyileştirmelerini yapmak zorundalar. Kentlerin sağlığı ile ilgili olarak ne yapılmalı, nasıl lider olmalı sorusu bu konferansta yoğun olarak tartışıldı. Yine konferansta İzmir’in sağlıklı kent olma yolunda diğer ülke şehirler arasında lider olma yolunda olduğu, ülkemizdeki diğer kentlere göre de bir hayli önde olduğu görüldü” dedi.