12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

İzmir’de Embryoscope Dönemi Başladı

Tüp bebek tedavilerinde yeniliklerin öncüsü olan Eurofertil, Su Hospital içinde açtığı Tüp Bebek Merkezi ile teknoloji ve yenilikleri İzmir’e de taşıdı. Eurofertil, İstanbul’dan sonra İzmir’de de tüp bebek tedavisinin başarısını yüzde 9 oranında artıran EmbryoScope dönemini başlattı.

İZMİR/STAR7 Eylül 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İzmir’de Embryoscope Dönemi Başladı
Kuruluşundan bu yana alanındaki teknolojik ve tıbbi yenilikleri dünya ile eş zamanlı takip etmeyi hedef bilen Eurofertil, Türkiye genelindeki 6’ncı kliniğini İzmir’de Su Hospital bünyesinde açtı. Su Hospital Tüp Bebek Merkezi adı altında hizmet verecek olan kliniğin açılış kokteyline, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan ve Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ile birlikte çok sayıda hekim katıldı.

Merkezin açılışında Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan ve Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Eurofertil Tüp Bebek Merkezleri Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, Eurofertil Tüp Bebek Merkezleri Laboratuvar Direktörü Dr. Elif Ergin, Su Hospital Hastanesi Başhekimi Dr. Haydar Sucuoğlu ve Su Hospital Tüp Bebek Merkezi Klinik Şefi Dr. Nuray Aytekin birlikte kurdela kesti. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, 5 çocuk mesajı verirken, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, ülkesine ve ailesine yararlı nesillerin doğmasını” diledi.

Klinik şefliğini uzun süre Almanya’da görev yaptıktan sonra İzmir’e gelen, Uzm. Dr. Nuray Aytekin’in yapacağı tüp bebek merkezi, Eurofertil geleneğini devam ettirip yenilikleri Ege Bölgesi’ndeki hastaların hizmetine sunacak.

TÜRKİYE TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE DÜNYADA İLK 10’DA
Su Hospital Tüp Bebek Merkezi’nin açılış kokteyli öncesi düzenlenen basın toplantısında gazetecilerle biraraya gelen Eurofertil Tüp Bebek Merkezleri Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, Eurofertil’in 2001 yılında kısırlık tanı ve tedavisinde en ileri yöntemleri kullanarak çocuk sahibi olmakta zorlanan ailelere çocuk sevincini yaşatmak amacıyla kurulduğunu belirterek, bugün İzmir’deki klinik ile şube sayısını 6’ya yükselttiğini duyurdu.

Dr. Özörnek, Eurofertil’in sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da başarı oranı en yüksek kliniklerden biri olduğunun altını çizerek Türkiye’deki tüp bebek tedavileri ile iligili şu bilgileri verdi: “Türkiye’de her 7 çiftten birinin kısırlık sorunu yaşadığı kabul ediliyor. Yılda yaklaşık 41 bin tüp bebek tedavisi yapılıyor. Geçtiğimiz aylarda açıklanan istatistiğe göre Türkiye bu oran ile tüp bebek tedavisinde dünyada ilk 10’da yer alıyor. Ancak maddi olanaksızlıklar, mahalle ve aile baskısı gibi çeşitli nedenlerle tedaviye ulaşamayan pek çok aile bulunuyor.

Eurofertil, 12 yıldır en basit test ve tedavilerden en karmaşık üreme teknolojilerine kadar tüm tedavi seçeneklerini, hastaların hikayeleri, sağlık sorunları, hassasiyetlerini dikkate alarak, kişiye uygun tedavilerle gerçekleştiriyor. Hastaların çocuk sahibi olma ihtimalini yükseltmek için dünyadaki yenilikleri eş zamanlı olarak kliniklerimizde uyguluyor ve hastayı yormadan bu süreci tamamlaması için elimizden geleni yapıyoruz.”

EMBRYOSCOPE TÜP BEBEK BAŞARISINI YÜZDE 9 ORANINDA ARTIRIYOR
Isı ve nem bakımından ana rahmini taklit ederek embriyoların gelişiminin gözlenmesine imkan tanıyan “EmbryoScope” adlı cihazı tüp bebek tedavilerine destek amacıyla kullanan Eurofertil, aynı teknolojiyi İzmir’de açtığı Su Hospital Tüp Bebek Merkezi’ne de taşıdı.

Tüp bebek tedavi başarısını yüzde 9 oranında artıran EmbryoScope, hekimlere gebelik olasılığı en yüksek olan embriyoyu seçme olanağı sunarken, ebeveynlere çocuklarının ilk saatlerini film gibi seyretme imkanı sağlıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Eurofertil Tüp Bebek Merkezleri Laboratuvar Direktörü Dr. Elif Ergin; “Tüp bebek tedavisinde anneden alınan yumurtaya babadan alınan spermin enjekte edilmesiyle elde edilen ebmriyolar, EmbryoScope adı verilen cihazın içinde, transfer gününe kadar muhafaza ediliyor. Bu cihaz, ısı ve nem bakımından anne rahmi ile birebir aynı şartları taşıdığı için embriyo, tıpkı anne rahminde gelişir gibi gelişiyor. Aynı zamanda cihazın içinde bulunan kamera, embriyoları her 10 dakikada bir fotoğraflayarak, bu görüntüleri bilgisayar ortamında depoluyor. Bu sayede biz hekimler, embriyoların gelişimini sürekli olarak kontrol edebiliyoruz” dedi.

GEBELİK OLASILIĞI EN YÜKSEK EMBRİYO NASIL SEÇİLİYOR?
“Gebelik olasılığı en yüksek embriyonun seçimi, anne adayının hamile kalma şansını yüzde 9 oranında artırıyor” diyen Dr. Ergin, sağlıklı embriyonun seçimine ilişkin şu bilgileri verdi; “Embriyolar tek bir hücreden bölünerek gelişimlerini sürdürürler.Embriyolar döllenmeyi takiben bölünerek hücre sayısını artırırlar. Bu çoğalma devam ederken bölünme zamanları, simetrik bölünüp bölünmedikleri ve bölünme hızları çok önemlidir. EmbryoScope sayesinde bu kriterleri göz önünde bulundurarak gebelik olasılığı en yüksek olan embriyoya karar verip anneye transferi gerçekleştiriyoruz.”

EmbryoScope’un Almanya’da sınırlı kullanılabildiğinin altını çizen Su Hospital Tüp Bebek Merkezi Klinik Şefi Dr. Nuray Aytekin konuşmasında, katolik inancının yaygın olduğu Almanya’da embriyo koruma yasası nedeniyle embriyo üzerinde genetik tanı yöntemlerinin kısıtlı uygulanabildiği ve bu nedenle Türkiye’nin tüp bebek tedavisinde Avrupa için bir alternatif olabileceğini belirtti.

Dr. Aytekin, sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye, tüp bebek tedavilerinde yenilikleri pek çok Avrupa ülkesinden önce alıp kullanmaya başlıyor. Türkiye’de ilaç ve tedavi maliyetlerinin Avrupa ülkelerine kıyasla daha düşük olması ve Türkiye’nin tedavide daha esnek davranması bu tedavide Türkiye’yi ön plana çıkarıyor. Avrupa’da özellikle Almanya’da geçerli olan Embriyo Koruma Yasası tüp bebek tedavisinde bazı kısıtlamaları beraberinde getiriyor. Bu yasa embriyo üzerinde her türlü uygulamayı kısıtlıyor. Bu nedenle, hem genetik tanı yöntemlerinin hem de embriyoskop gibi cihazların kullanımı kısıtlanıyor. Oysa Türkiye, embriyonun anne rahmine yerleştirilmeden önce kromozomal yarı genetik yapısını kontrol ederek sadece sağlıklı embriyoların yerleştirilmesine imkan tanıyor. Buda gebelik şansını arttırıp, düşük riskini azaltmış oluyor.”