EGE

Karaburun'da Kopanisti Keçi Peynirini Keşfedin

Yunanca 'Ezilmiş, dövülmüş' anlamına gelen Kopanisti, keçi sütünden yapılan sepet peynirinin peyniraltı suyunun fermante edilmesiyle (ekşitilmesiyle) yapılıyor. Lezzetiyle iddialı bu peynir Karaburun'a özgü bir kültürel miras.

  • İZMİR/STAR
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
x

Ege'nin az bilinen lezzetleri arasında yer alan Kopanisti peyniri,Urla ve Karaburun yarımadasında beğenilen bir meze olarak tüketiliyor.Ağır bir aroması olduğundan bu keçi peyniri lokma lokma değil de çatalın ucuyla yenmesi ile meşhur. Ayrıca zeytinyağı ile seyreltmek bu peynirin tadına tarifi imkansız bir lezzet daha katıyor.

Karaburun yarımadasında, Çeşme'de ve zaman zaman Sakız Adası'nda "acı peynir" olarak da satılan Kopanisti Peyniri, yapım aşamasının uzunluğu nedeni ile ticari olarak fabrikasyon üretimi yapılmıyor. Peyniraltı suyundan toplanan lor, içi sırlı çömleklerde yoğruluyor. Bu işlem iki hafta ila bir ay arası her gün tekrarlanıyor. Lor çatlayıp keskin bir koku salmaya başlayınca tuz eklenip yeniden yoğruluyor. Bu işlem de yaklaşık 10 gün sürüyor. Daha sonra üzerine zeytinyağı konup bir kavanozda saklanıyor. Karaburun'un ünlü sepet peyniri ise, keçilerin
yağlı sütü sağıldıktan bir saat sonra süzülüyor ve çiğden mayalanıyor.Pıhtısı sepete alınıp süzülmeye bırakılıyor. Sepetten alınan kalıp,serin ve havadar bir yerde iki hafta kadar bekletilip olgunlaştırılıyor. Uzun süreli saklamalar için salamura da yapılıyor.

KEÇİLERLE FARKLI BİR GÜN
Bu hafta sonu nereye gitsek ne yapsak diye düşünüyorsanız, hem Kopanisti ve sepet peynirlerini keşfetmek için hem de keçi ve oğlakları canlı canlı görüp sevmek için Pazar günü Karaburun'a gidebilirsiniz. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Karaburun Belediyesi'nin organize ettiği Karaburun 3. Kırkım Şenliği, 23 Haziran'da Kavaklıkuyu Mevkii'nde
yapılacak. Her yıl hayvan sahiplerinin bir araya gelerek, yaz sıcaklarında keçileri rahatlatmak için imece usulü gerçekleştirdiği keçi kırkımı, renkli etkinliklerle sabah saat 10.30'da başlayacak,16.30'a kadar sürecek. Organik köy pazarı ve keçe atölyesi kurulacak şenlik kapsamında, uçurtma şenliği, kara keçi güzellik yarışması, keçi kırkım yarışması, halk oyunları gösterileri, müzik dinletileri ve
sürpriz aktiviteler katılımcılara renkli anlar yaşatacak. Söyleşilerin de yapılacağı şenlikte, öğlen şenlik yemeği dağıtılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Karaburun Belediyesi'nin sponsorluğunda gerçekleştirilecek şenlik organizasyonunu, DenizBank ve Koyun Keçi Dünyası da destekliyor.

Bu yazıya ilk siz yorum yapın.

Yorumlar

Yorumlarınızı kendi özgür iradenizle yayınlamakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Yorum yaparak Toplum Kuralları ve Kullanım Koşulları'nı kabul etmiş sayılırsınız.

  • Lütfen birşeyler yazınız. Yorum alanı boş bırakılamaz.
  • Tebrikler! Yorumunuz onay sonrası yayınlanacaktır.
  • Mesajlarınız size hukiki sorumluluk doğurur.
  • Bir hata oluştu lütfen daha sonra tekrar deneyiniz!
 
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası´nın kuruluşu - Tarihte bugün 17 Kasım 1924

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası´nın kuruluşu - Tarihte bugün 17 Kasım 1924

Hayvanların X-Ray altındaki görüntüleri

Hayvanların X-Ray altındaki görüntüleri

Şans eseri bulunan tarihi eserler

Şans eseri bulunan tarihi eserler

Üşengeç insanların güldüren halleri

Üşengeç insanların güldüren halleri

En Çok Okunanlar