15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

'Kentsel dönüşüm sürecine mimarlar da dahil edilmeli'

Mimarlar Odası Manisa İl Temsilcisi Atilla Efendioğlu, her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi kutlanan Dünya Mimarlık Günü ve Mimarlık Haftası dolayısıyla yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Manisa basını ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan Başkan Efendioğlu, 'Bütün duyarlı kesimleri mimarlığımıza ve şehirlerimize sahip çıkmaya çağırıyoruz' çağrısında bulundu. Kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulunan Efendioğlu, kendilerinin sürece dahil edilmemesinden yakındı.

SELMAN TÜR / STAR3 Ekim 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
'Kentsel dönüşüm sürecine mimarlar da dahil edilmeli'
Mimarlar Odası Manisa İl Temsilcisi Atilla Efendioğlu 5 kişilik yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Manisa basını ile bir araya gelerek sorunlarını dile getirerek çözüm önerilerini açıkladı. Toplantıda konuşan Efendiolu, "Her yıl Ekim'in ilk pazartesi günü ve haftası olarak kutlanan Dünya Mimarlık Günü ve Mimarlık Haftası'nın 2012 yılının teması "Daha İyi Kentler, Daha İyi Yaşamlar / Mimarlıkla Değişen Kentler" olarak belirlenmiştir. Toplumsal taleplerin göz ardı edilerek hukuka ve şehircilik ilkelerine aykırı, yaşam alanlarımıza karşı suç niteliğindeki kararların ardı ardına geldiği bir dönemde "Dünya Mimarlık Gününü ve Haftası"nı kutluyoruz. "Saydam ve katılımcı" çağdaş yaklaşımları kamu yönetimlerinden daha güçlü bir şekilde talep etmek için çaba göstermekte kararlıyız. Dünya Mimarlık Günü'nü bu çerçevede mimarların kentlerimizi gelecek için hazırlamak konusunda oynayabilecekleri rolleri göstermek açısından önemli bir fırsat olarak bir "mimarlık ve toplum dayanışması" içerisinde değerlendirilmesi arzusundayız" dedi.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİNE DAHİL EDİLMEDİK"
Kentsel dönüşümde mimarların bu sürece dahil edilmemesinden yakınan Efendioğlu, "Binalar 50-60 yılını doldurdu. Bilimsel olarak betonarme binaların ömrü 50 yıldır. Bunun içinde kentsel dönüşüm kaçınılmazdır. Şuanda da kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı. Bizler isterdik ki bu işin mutfağında bizlerde olalım ama bizler bu sürece dahil edilmedik" dedi.

"ORTAK AKILLA HAREKET EDİLMELİ"
Manisa Belediyesi tarafından Manisa'daki 4 mahalle ile ilgili alınan dönüşüm kararını da değerlendiren Efendioğlu, "Manisa Belediyesi kendi tasarrufu ile Manisa merkezde 4 mahallede dönüşüm kararı almış. Bununla ilgili toplantıları basından duyuyoruz. Manisa artık büyükşehir adayı ve kabuğuna sığmaz oldu. Bir tarafta Gediz öte tarafta Spil Dağı'mız var. Onun için de yeni yer arayışları şart. Ancak yeni yer sıkıntılarına karşı mevcut alanların değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun içinde yetkililerin halkla ortak bir mutabakat sağlaması gerekiyor. Ben yaptım oldu diyerek hiçbir sorun halledilemez. Bu sürece bizlerin de dahil edilerek ortak bir akılla hareket edilmeli. Bizler bu konudaki eksiklikleri yetkililere her seferinde iletiyoruz. İşin rant, kazanç boyutunun ötesinde şehircilik, saklıklı yerleşim, sosyal, mimari açıdan ele alınması gerekir. Sosyal donatı alanları için oradaki halkın mülklerinden düzenleme payı vermesi istenebilir. Belediye açısından vatandaşın mağduriyetinin önüne geçilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"MANİSA'YA KORUMA KURULU ŞART"
Manisa'da bin 877 kayıtlı tarihi eserin olduğunu belirten Efendioğlu, "Manisa'da bunca eserimiz olmasına rağmen eser sayısı Manisa'dan az olan illerde Koruma Kurulu var ama Manisa'da yok. Manisa bu anlamda İzmir'e bağlı. İzmir kendi ilçesi için ne uyguluyorsa Manisa içinde aynısını uyguluyor. Onun için de Manisa'ya Koruma Kurulu kurulmalı" dedi.