İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Galip Akhan'ın katılımıyla, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr.Yasemin Tokem'in moderatörlüğünde, Yrd.Doç.Dr.Leyla Baysan Arabacı'nın konuşmacı olarak katıldığı konferansı; Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Tancan Uysal, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Sedat Akar, Genel Sekreter Gülten Gültekin, Çiğli Belediyesi Meclis Üyesi Sıddık Soysal, STK temsilcileri ve çok sayıda öğrenci izledi.
Şiddetin çağımızın büyük bir sorunu olduğunu, insanlık tarihi boyunca çeşitli örneklerle günümüze kadar aktarıldığını ifade eden Rektör Prof.Dr.Galip Akhan, “Şu unutulmamalıdır ki, bizler başta birer eğitimci olarak gençlerimize problemlerini şiddete başvurmadan çözmenin yöntemlerini öğretmeliyiz. Gençleri yetiştiren gelecek nesillere aydınlık birer birey haline getiren ailelerinin yanı sıra biz eğitimcileriz. Bu nedenle eğitimcilerin değişime açık, farkındalığı yüksek, yenilikçi ve duyarlı olmaları gerekmektedir” dedi.
“KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİMİ ÇOK ÖNEMLİ”
Özellikle çekirdek ailede başlayan eğitimin toplumun tüm katmanlarının ruhsal gelişimine büyük etki yaptığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, “Bu anlamda kız çocuklarının eğitimi büyük önem kazanmaktadır. Kadınlarımıza çağdaş ve eşit şartlara sahip eğitim olanakları ile özgür ve eşitlikçi bir bakış açısı kazandırmak toplumumuz kalkındırmak müreffeh seviyeye taşımak anlamında da büyük önem arzetmektedir. Aile içi şiddet bireylerin sağlıklı gelişimine engel olan ileride şiddet yanlısı bireylerin çoğalmasına neden olabilecek en büyük tehlikedir” dedi
MEDYANIN ROLÜ
Medyanın olayları aktarış şeklinin şiddetin algılanmasında, toplumsal duyarlılık oluşturmada önemli bir rol üstlendiğini ifade eden Rektör Prof. Dr.Galip Akhan, Kitle İletişim Araçları'nın sorumsuzca kullanılması ve bazen şiddeti kahramanlaştırmasının şiddet eylemlerini doğallaştırdığı, şiddetin artmasına hizmet ettiğine dikkati çekti. Rektör Prof. Dr. Akhan, "Şiddetin her türlüsünden uzak, gelecek yıllarda bu ve benzeri konferansların yapılmaya gerek duyulmadığı zamanlar diliyorum” diye konuştu.
“HABER DİLİ ETİK DEĞERLERE UYGUN OLMALI”
Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yasemin Tokem'in moderatörlüğünde, Yrd. Doç. Dr. Leyla Baysan Arabacı'nın sunumlarıyla devam eden konferansta; kadına yönelik şiddet ve tecavüz haberlerinde haber dili kullanılırken, etik değerleri göz ardı ederek, olaydaki şiddeti arka plana itip, suçu işleyen erkeğe değil, mağdur kadının özelliklerine odaklanılmasının şiddeti tetikleyebildiği vurgulandı. Yrd. Doç. Dr. Leyla Baysan Arabacı,” Kadına yönelik şiddet olaylarına sıklıkla yer verilmesi birey ve toplumu olumsuz etkilemektedir. Medyada şiddetin yoğunlukla temsili, saldırganlığa karşı hoşgörüyü arttırmakta, şiddetin sorunları çözmede bir araç gibi algılanmasını güçlendirmekte, vahşetin izlenmesi saldırgan davranışlar üzerinde nedensel yardımcı bir faktör olmaktadır” diye konuştu.