8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Öğrenciler hayvan sevgisini bire bir yaşıyor

İzmir’in Menemen ilçesindeki Anadolu İmam Hatip lisesi ve ortaokulu bahçesinde kulübe yapan, öğretmenler ve öğrenciler sahipsiz 3 yavru köpeğe bir yıldır bakıyor. Romandan esinlendikleri için ‘Karamazov Kardeşler’ adını verdikleri köpekler, çocuklara hayvan sevgisini bire bir yaşatırken okullardaki etkinlikler de renkli geçiyor.

5 Ağustos 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Öğrenciler hayvan sevgisini bire bir yaşıyor

Menemen Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu bahçesinde, geçtiğimiz yıl, bir köpek 3 yavru doğurdu. Bahçe içerisinde sonradan fark edilen köpek ve 3 yavrusuna Okul Müdürü Kenan Kılıç başta olmak üzere öğretmenler ve öğrenciler sahip çıktı. Köpeklerin okulda barınması için bahçe içerisine öğretmenler ve öğrenciler yuva yaptı. Bir süre sonra anne köpek okuldan ayrılırken öğrenciler, Dostoyevski’nin ünlü romanı “Karamazov Kardeşler” den esinlenerek, 3 köpeğe ‘Karamazov Kardeşler’ adını verdi. Köpekler, öğrencilerle birlikte vakit geçirmeye başladı. Barınma ihtiyacını okul bahçesi içerisindeki kulübede karşılayan köpekler, gün içerisinde sokakta dolaştıktan sonra kulübelerine gelirken gün içerisinde öğrenciler de köpeklerle oynama ve kaynaşma fırsatı buldu. Öğrencilerin baktığı köpekler gün geçtikçe büyürken öğrencilerin etkinliklerine de eşlik etmeye başladı. Hafta başı ve sonunda İstiklal Marşı okumalarında, öğrencilerin bahçede yaptığı şarkı etkinliklerinde ‘Karamazov Kardeşler’adlı köpekler, havlayarak eşlik etmeye başladı. Bu eşlik etmelerin birinde, öğrenciler şarkı söylerken, ‘Karamazov Kardeşler’den birinin öğrencilere havlayarak eşlik etmesi, bir öğretmen tarafından cep telefonu kamerasına kaydedildi. Bu görüntüler sosyal medyaya düşünce, köpekler de ilgi odağı oldu.

Okul Müdürü Kenan Kılıç, “Karamazov Kardeşler’ okulumuzun maskotları oldular. Öğrenciler köpekleri çok sevdiler. Hayvanlarla iç içe oldular. Biz köpekleri burada bakıyoruz. Sabah okula geldiğimiz zaman bizi karşılıyorlar, akşam da biz giderken uğurluyorlardı. Buranın üyeleri gibi hareket ediyorlardı. Köpekler İstiklal marşlarında, törenlerde, öğrencilerin dışarıda şarkı söylediği zaman bizlere eşlik ediyordu ‘Karamazov Kardeşler’. Biz tabi bunları hiç kameraya kaydetmiştik. Fakat 23 Nisan hazırlıkları yaparken öğrenciler, burada şarkı söylüyorlardı. ‘Karamazov Kardeşler’den bir tanesi de öğrencilere eşlik ediyordu. Bu görüntü de öğretmen arkadaşımız tarafından kayıta alınmış. Sosyal medyada paylaşınca köpeklerimiz meşhur oldu’’ dedi. 

Öğrenciler köpekleri çok seviyor

Öğrencilerden Beyza Nur Özdemir, “Köpekleri dışarıda görünce bir kap su veriyorum. Köpekleri çok seviyorum. Sokak köpeklerini elimden geldiğince bakıyorum. Okuldaki köpeklerimize de biz öğrenciler olarak bakıyoruz. İyi anlaşıyoruz” dedi. Öğrencilerden Ayşe Kaya ise, ‹›Hayvanları çok seviyorum Evde artan yemekleri muhakkak onlara veriyorum” diye konuştu.  

‘Her Okula Bir Pergel’ projesi yayılıyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Temmuz ayı başında, barınakta dar kafes içinde hasta köpeği görerek sahiplendi. Çok zayıf olan köpeğe pergel adını veren Milli Eğitim Bakanı iyi bir bakımla kısa sürede kilo almasını sağladı. Milli Eğitim Bakanlığı “HER OKULA BIR PERGEL” Kampanyası başlatarak projenin yayılmasını istiyor. Bakan  Selçuk, sosyal medya üzerinden yayınladığı bir mesajla, okullarda çocuklara hayvanseverlik aşılayacak bir uygulamanın ilk adımını attı. Barınaktan sahiplenilen Pergel isimli köpekle fotoğrafının üzerine şunları not etti: “Pergel barınaktan geldi. Okullarımızın da alabilmesi için bir çalışma başlattık. “Bir bu mu kaldı?” dediler. Okul bahçesine çocuğun seveceği, günaydın diyeceği bir can koymak arasında, “sevgi” kadar büyük bir fark var.”

Sahipsiz can dostlar, yuva arıyor 

Can dostların yaşam şartlarını iyileştirmek için çalışmalarını sürdüren Karşıyaka Belediyesi, sahiplendirme faaliyetlerine de hız verdi. Son 3 ayda 36 kedi ve köpek sıcak yuvalara kavuşturuldu. Karşıyaka Belediyesi Örnekköy Geçici Köpek Bakımevi’nin yeni misafirleri olan 6 yavru ve 3 küçük ırk köpek de sahiplenilmeyi bekliyor. Sağlık kontrolleri ve aşıları yapılan köpekler, hiçbir ücret talep edilmeden, kendilerini sahiplenmek isteyen hayvanseverlere teslim edilecek. Belediye Veteriner İşleri Müdürü Çağlayan İnanlı “Bakımevimizde misafir ettiğimiz köpeklerimizi sahiplenmek isteyenlere kapılarımız her zaman açık. Hayvanseverler istedikleri zaman tesisimize gelip can dostlarımızı görebiliyor. Sahiplenmek istedikleri özel bir köpek varsa, bize geldiğinde kendilerini çağırmamız için iletişim bilgilerini de bırakabilirler. Ayrıca Tay Park’ta kedi sahiplendirme faaliyetlerimiz de devam ediyor” dedi.