Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Türkiye, İran, Pakistan, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan ülkelerinin yer aldığı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT)-Economic Cooperation Organization (ECO)-Ticaret ve Sanayi Odası'nın Ulaştırma Komitesi'ne ülke temsilcisi sıfatıyla başkanlık ediyor.
Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Pakistan'da düzenlenen ECO Ticaret ve Sanayi Odası'nda Türkiye Milli Komite Temsilcisi ve Ulaştırma Komitesi başkanı olarak görev yapan Başkan Özer, bu kez Türkiye'nin ev sahipliğinde Ankara'da tertip edilen Ulaştırma Komitesi Toplantısı'na başkanlık etti. Başkan Necdet Özer, toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, ECO üyesi ülkelerin önemli ve stratejik bir coğrafyada yer aldığına vurgu yaparak, "Asya, Orta Doğu ve Avrupa arasında ticaret ve mal dönüşümü 2 trilyon doları geçmiştir. Artık ticaret potansiyeli için büyümesi yavaşlayan Avrupa'ya değil, ECO ülkeleri olarak kendi içimizdeki potansiyele bakmalıyız. Bu potansiyeli gerçekleştirmenin en önemli unsurlarından biri de ulaştırma alanındaki iyileştirmedir" dedi.
İstanbul-Tahran-İslamabad Konteyner Tren Yolu Projesi ve Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB) öncülüğünde kurulan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonları (BALO) Şirketi hakkında da bilgiler veren Başkan Özer, "ECO ülkeleri arasındaki ticaret ve taşımacılık henüz istenilen düzeyde değildir ancak potansiyel umut vaad etmektedir. Bu konudaki somut projelerden birisi İstanbul-Tahran-İslamabad Konteyner Tren Yolu Projesi'dir ve Asya-Avrupa taşımacılığı için ciddi bir potansiyeldir. Bu projeyi tamamlayacak diğer bir proje de BALO Şirketi'dir. Bu şirketin amacı, Türkiye'nin coğrafi konumundan da yararlanarak tarifeli blok tren taşımaları organize etmek; ayrıca Anadolu'dan Avrupa ve devamında İstanbul-Tahran-İslamabad Treni ile bağlantı sağlayarak, Orta Asya ve Uzak Doğu'ya demiryolu ile yük taşıma faaliyetine başlamaktır. Tüm ECO ülkelerinin ekonomilerini canlandıracak ve büyük yarar sağlayacak olan bu projeler, tarihi İpek Yolu'nun tekrar canlandırılması sürecine de katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
Taşımacılığın önündeki bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğine de işaret eden Özer, bürokratik yavaşlığın önüne geçecek en önemli yollardan birisinin TIR Elektronik Ön Beyan (EPD) Sistemi olduğunu belirtti. Özer, "Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği tarafından geliştirilen bu sistem, ücretsiz elektronik ön beyan sistemidir. TIR taşımacılığı gerçekleştiren firmalar, Avrupa Birliği mevzuatı gereği 2009 yılında zorunlu hale gelen elektronik ön beyan ve 2011 yılında zorunlu hale gelen giriş-çıkış özet beyan işlemlerini TIR EPD ile gerçekleştirebilmektedir" diye konuştu.
Özer, ECO Odası Ulaştırma Komitesi'nde alınan kararların ise şu şekilde olduğunu bildirdi: "ECO ülkeleri yetkililerinden sınır gümrük ofislerindeki çalışma saatlerini uyumlaştırmaları talep edilmiştir. İstanbul-Tahran-İslamabad trenin düzenli işleyişine öncelik verilmesi istenmiş ve trenin düzenli tarifeli sefer yapmasına engel yük eksikliği sorununun kamu-özel sektör işbirliği fonlarıyla aşılması gerektiği önerilmiştir. Gümrük sınır kapılarındaki alt yapı ve ECO ülkelerindeki karayolları modernizasyonunun gerçekleştirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Malların üye ülkeler arasında etkili ve hızlı olarak dolaşımı için Ring Karayolu, Ring Demiryolu ve Asya Otoyolu girişimlerinin sonuçlandırılması istenmiştir"