15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

RA'da sanatla buluştu

Ülkemizde Romatoid Artrit'e (RA) ilişkin farkındalığın artmasını, hastane ortamında hastalığa dair duygu ve düşüncelerini birbirleri ile yeterince paylaşamayan hasta ve hekimlerin farklı bir ortamda iletişim kurarak birbirlerini daha iyi anlamasını sağlamayı amaçlayan 'Randevu: RA'da Sanatla Buluşma' adlı sosyal sorumluluk projesinin son durağı İzmir oldu. Projeye katılan Karikatürist Erdil Yaşaroğlu da 'RA hakkında toplumu bilgilendirerek, hasta olan ama RA hastası olduğunu bilemeyen binlerce insana ulaşabiliriz. O insanların doğru tedaviye ulaşmalarına yardımcı olabilirsek, geriye kalan hayatlarını mutlu geçirmelerini sağlayabiliriz. Ayrıca, resim de karikatür de iletişimin farklı birer metodu' dedi.

İZMİR/STAR1 Ekim 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
RA'da sanatla buluştu
RAndevu projesi kapsamında, hasta ve hekimlerin birlikte katıldıkları bir atölye çalışması düzenlendi. Atölye çalışmasında, hastalar, Romatoid Artrit ile yaşamanın kendileri için ne ifade ettiğini, hekimler de konu ile ilgili tecrübelerini, resimler ve karikatürler ile ifade etti. Etkinlik sonunda katılımcıların RA'ya dair önemli gördükleri noktaları yansıtan ortak bir bildirge hazırlandı. Proje, RA hastaları ve bu hastaları tedavi eden hekimlerin duygularını paylaşmalarına fırsat sağlaması açısından önem taşıyor. RA hastaları ve hekimlerinin farklı bir ortamda iletişim kurarak birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak amacıyla Eylül ayı boyunca sırasıyla Adana, Ankara, Gaziantep ve İstanbul'da düzenlenen "RAndevu: RA'da Sanatla Buluşma" adlı sosyal sorumluluk projesinin son durağı İzmir oldu. Projenin bir diğer amacı da, Ülkemizde RA'ya ilişkin farkındalığın artması.

EN ÖNEMLİ BELİRTİ EKLEMLERDE SABAH KATILIĞI
RAndevu Projesi'nde yürütme kurulu üyelerinden biri olarak yer alan, hastalar ve diğer katılımcı hekimlerle birlikte atölye çalışmasına katılan Dr. Nurullah Akkoç atölye çalışması öncesi hastalık hakkında bilgiler verdi. Romatoid Artrit'in iltihaplı romatizmal hastalıklar arasında en önemlilerinden biri olduğunu belirten Akkoç, hastalığın küçük eklemleri tutan ve bu eklemlerde harabiyete neden olan ve hastaların günlük yaşamlarını etkileyen bir hastalık olduğunu söyledi. Türkiye'de 150 bin RA hastası olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Akkoç, hastalığın en önemli belirtisinin ise el, ayak ve küçük eklemlerde sabah katılığı ve şişlik ile halsizlik olduğunu kaydetti. Hastalığın nedeninin tam olarak bilinmediğini ancak bazı genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğunu anlatan Akkoç, RA hastalığının tedavisinde yaşanan en önemli sorunun erken teşhis konusunda geç kalınması olduğunu söyledi. Hastalığın erken dönemlerinde, sabahları eklemlerde katılık görüldüğünü kaydeden Akkoç, bunun hastaların romatologa başvurması için uyarıcı olması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Hastalık her yaşta görülebiliyor ve kadınlarda erkeklere oranla 2-3 kat daha fazla görülüyor. RA, hastalarının günlük en temel ihtiyaçlarını gideremeyecek hale gelmesine ve ciddi hareket kısıtlılığına neden olabiliyor. Yaşam kalitesini düşüren Romatoid Artrit, yaşam süresinin de 5 ila 10 yıla kadar kısalmasına neden olabiliyor. Hastaların yüzde 50'sinde ilk 2 yılda eklem hasarları gelişebiliyor. 5-10 yıl içinde ise tedavi edilmeyen hastaların yüzde 50'si iş göremez hale gelebiliyor. Sigara içenlerde hem hastalık görülme riski yüksek hem de bu kişiler tedaviye daha zor cevap veriyor."

RA'nın hastalarda çok ağrı yaptığını ve bu nedenle onların hayatlarını zorlaştırdığını anlatan Akkoç, bu noktada hasta yakınlarına da önemli görevler düştüğünü kaydetti. Hasta yakınlarının RA'yı öğrenmeye çalışmasının önemine dikkat çeken Akkoç, "En azından bir iki muayeneye birlikte gelmeliler. Bu süreç hasta yakınları için de zor olabiliyor, özellikle çocukların algılaması zor olabiliyor. Onları anlamaya çalışmak hastaların tedavisinin gidişatı açısından da çok önemli" dedi.

ERDİL YAŞAROĞLU: "ALTERNATİF BİR İLETİŞİM KANALI AÇTIK"
Projeye katılan Karikatürist Erdil Yaşaroğlu da "RA hakkında toplumu bilgilendirerek, hasta olan ama RA hastası olduğunu bilemeyen binlerce insana ulaşabiliriz. O insanların doğru tedaviye ulaşmalarına yardımcı olabilirsek, geriye kalan hayatlarını mutlu geçirmelerini sağlayabiliriz. Ayrıca, resim de karikatür de iletişimin farklı birer metodu. Hasta ile doktor sohbetleri bazen rutinleşebiliyor. RAndevu Projesi ile alternatif iletişim kanalları açmak istedik. Bu buluşmalarda doktor ve hastaların eğlenceli bir gün geçirmeleri sağlanıyor, hastalar moral buluyorlar" diye konuştu. Proje süresince gidilen illerde karşılaştıkları hastaların ümitli olduğunu anlatan Yaşaroğlu, "Hastalar çok ümitli çünkü ulaşabilenlerin tedavi şansı var. Bu nedenle hastalığı bilmek ve erken teşhis onların hayatında çok önemli bir yere sahip" dedi.

RAndevu projesi hakkında bilgi veren Pfizer Terapötik Alan Müdürü Dr. Dilara Tezer şunları söyledi: "RA hastalığı ile ilgili farkındalığın artmasının, toplumda hastalığın daha fazla konuşulur hale gelmesinin hastaların yaşamlarına önemli katkılarda bulunacağına inanıyoruz. Pfizer'in sponsorluğunda hayata geçirilen RAndevu: RA'da Sanatla Buluşma ismini verdiğimiz sosyal sorumluluk projesinde sanat, RA hastalarının kendi dünyalarını anlatmaları için bir araç olarak değerlendiriliyor. Projede gerçekleşen hekim hasta buluşması, ortaya çıkan çalışmalar ve etkinlik sonunda hazırlanan bildirge hastanın dış dünyayla, özellikle hekim ile kurduğu iletişimin etkisini göstermek açısından önem taşıyor."