21 Temmuz 2025 Pazartesi / 26 Muharrem 1447

Ramazan’da Denize Girilir Mi

İzmir İl Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu, “Normal zamanlardaki gibi yüzmek risktir. Bizim suya girmemiz önemli değil önemli olan suyun bize girmesi. Su bize giriyorsa oruç bozulur” dedi.

Osman Nuri Taşkıran-Bahar Uzunay8 Temmuz 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Ramazan’da Denize Girilir Mi
Ramazan’ın gelişi dolayısıyla basın mensupları ile bir araya gelen İzmir İl Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu, oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili soruları yanıtladı. Diyanet’in bu yılki temasının “Helal Lokma Helal Kazanç” olduğunu dile getiren Muslu, camilerde Ramazan boyunca yoğunlukla bu konunun işleneceğini duyurdu. Ramazan’ın yaz aylarına gelmesi sebebi ile birçok vatandaş oruçlu iken denize girilip girilemeyeceğini merak ederken orucu bozan şeylerin belli olduğunu belirten Muslu ise oruç tutarken denize girmek ile ilgili şunları söyledi: “Denize girerken, banyo yaparken eğer ağzımıza burnumuza su kaçıyorsa orucumuz bozulur. Kişinin kendisinden emin bir şekilde serinlemesinde sakınca yoktur. Normal zamanlardaki gibi yüzmek risktir. Bizim suya girmemiz önemli değil önemli olan suyun bize girmesi. Su bize giriyorsa oruç bozulur. Bu yıl Türkiye'de 16.5 saat oruç tutulacak. Bu yıl Ramazan, yaz aylarına geldi de serin aylara kaydıralım diyemeyiz. Tutmaya gayret etmeliyiz. Hasta olanlar olabilir. Buna doktor karar verecektir. Astım spreyi, burun, kulak damlası orucu bozar mı deniyor. Vücuda dışarıdan besleyici sıvı giriyorsa orucu bozar. İlaçsa etkilemez ama besleyici ise orucu bozar.”

Ramazan ayında yardımlaşmanın önemine değinen Muslu, iftarda sofraya fakir fukaranın oturtulması gerektiğini söyledi. Muslu, helal lokmanın önemine dikkat çekerek, "Helal lokma ile beslenebilmemiz için helal kazanç sahibi olmamız gerekir. Günümüzde ticari faaliyetler çok farklı alanlarda yapılıyor. Helal kazancın insanı manevi olarak yükselteceğini, Allah'a yakınlaştıracağını göz önünde bulundurmalarını, hatırlamalarını isteriz. Haram lokma ile beslenen bir beden Allah'a ibadetten zevk alamaz" diye konuştu.

Muslu, vatandaşları Ramazan boyunca bol sıvı tüketilmesi ve vücuda fazla yükleme yapılmaması konularında uyarırken ayrıca vücuda ilaç girdiği zaman orucun bozulacağını da belirtti.

Ramazan Ayı boyunca yapılacak faaliyetler hakkında bilgi veren Muslu faaliyetleri şöyle sıraladı:
1- 871 camide muhtelif vakitlerde mukabele okunacak
2- 38 camide hatimle teravih kılınacak
3- İtikafa girmek isteyen cemaat için müştemilata uygun 31 cami hazırlanmıştır
4- Alo 190 Fetva hattı Ramazan boyunca 24 saat hizmet verecek
5- Ramazan boyunca ilçe müftülüklere bağlı 14 camide Kur’an ziyafeti verilecek
6- Çiğli’de 2 Narlıdere’de 1 ve Urla’da 1 adet olmak üzere 4 adet mobil çadır mescit açılacak.
7- 112 camide sakalı şerif ziyareti gerçekleştirilecek
8- 77 camide engellilere hizmet verilecek
9- 19 camide iftar verilecek