26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Şifa’dan Gürcistan Çıkarması

Şifa Üniversitesi, Gürcistan’la eğitim ve sağlık alanında işbirliğine hazırlanıyor. Bu amaçla Gürcistan’a çıkarma yapan Şifa Üniversitesi heyeti, birçok işbirliği projesi ile geri döndü.

İZMİR/STAR27 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Şifa’dan Gürcistan Çıkarması
Şifa Üniversitesi, uluslararasılaşma faaliyetleri kapsamında her geçen gün yeni adımlar atıyor. Dünyanın birçok ülkesindeki üniversite ve sağlık grupları ile işbirliği anlaşmaları bulunan Şifa Üniversitesi bu kez rotayı Gürcistan’a çevirdi. Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Atabay, Kurumsal Gelişim ve İletişim Daire Başkanı Ercan Ayyıldız, Tıbbi Direktör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Murat Uyar, Yabancı Diller Bölüm Başkanı Sami Şahinduran ve beraberindeki heyetin ilk durağı Tbilisi (Tiflis) State Medical University oldu. Gürcistan’ın en büyük tıp fakültesini bünyesinde bulunduran üniversite yönetimi ile yapılan görüşmelerde Erasmus ve Mevlana Programları kapsamında yapılabilecek ortak çalışmalar üzerinde çalışıldı ve akademik işbirliği kararı alındı.
Şifa Üniversitesi heyetinin ikinci durağı ise 1923 yılında Rusya tarafından kurulan Georges-Eliava Bakteriyofaj Enstitüsü oldu. Bu enstitüye gerçekleştirilen ziyaret hakkında bilgi veren Prof. Dr. Halil İbrahim Atabay, Georges-Eliava Bakteriyofaj Enstitüsü’nün Ruslar zamanında kurulduğunu ve bu enstitüde mevcut poliklinikte bakteriyofajların antibiyotiklere direnç gösteren bazı enfeksiyonların tedavisinde kullanıldığını aktardı. Atabay, “Antibiyotiğin keşfinden önce insanlar, bakterileri öldüren bu virüsleri üreterek, enfeksiyon hastalıkları ile mücadele ediyorlardı. 1940’larda antibiyotiğin keşfi ve klinik uygulamaları ile antibiyotikler tercih edilmeye başlandı. Ancak bugün gelinen noktada bazı bakterilerde antibiyotiklere karşı bir direnç gelişimi sözkonusudur ve bu durum gittikçe önem kazanmaktadır. Bu nedenle bakteriyfaj tedavileri yeniden dünyanın gündemine geldi” diye konuştu.
Sağlık Bilimleri Enstitüsü olarak bu alanda kendilerinin de bilimsel çalışmalar yapmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Atabay, Şifa Üniversitesi bünyesinde bir bakteriyofaj çalışma laboratuvarı kurmayı planladıklarını kaydetti. Atabay, “Bu doğrultuda Georges-Eliava Bakteriyofaj Enstitüsü ile ortak proje geliştirmeyi düşünüyoruz” dedi.

SAĞLIK TURİZMİ ATAĞI
Kurumsal Gelişim Daire Başkanı ve Yurt Dışı Hasta Departmanı Genel Koordinatörü Dr. Ercan Ayyıldız da Gürcistan’da sağlık turizmine yönelik birçok ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi. Gerek Uluslararası Karadeniz Üniversitesi ve Tiflis Tıp Fakültesi ile gerekse Tiflis’teki birçok hastane ve klinikle bu yönde görüşmeler yaptıklarını anlatan Dr. Ayyıldız, “Şifa Üniversitesi Hastaneleri olarak sağlık turizmine yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda birçok ülke ile işbirliklerimiz ve devam eden projelerimiz var. Şimdi buna Gürcistan’ı da eklemek istiyoruz. Bu ziyaretimizde bu yönde önemli adımlar attık” diye konuştu