Türk Konseyi Genel Sekreteri E. Büyükelçi Halil Akıncı'nın gerçekleştirdiği konferansa, çok sayıda davetli katıldı. Konferansın açılış konuşmasını İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu yaparken, konferansın gerçekleşmesini sağlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi Türkçe Koordinatörü Prof. Dr. Fikret Türkmen'in takdim konuşmasının ardından, akademisyenler ve öğrenciler de konferansı ilgiyle izledi.
Konuşmasında Türkiye'nin Türk Dünyası'yla ekonomik entegrasyon imkanları ve yaratılan fırsatlar üzerine konuşan Halil Akıncı, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi hakkında da bilgi aktardı. Örgütün bugüne kadar Türk Konseyi olarak bilindiğini hatırlatan Akıncı, "Konsey kelimesini Türkçe olan ve Türkiye Türkçesi dahil tüm Türkçe lehçelerinde de yaşayan ve "danışma", "anlaşma" anlamında kullanılan, Divanü Lügati't Türk'teki "Keneş" kelimesiyle değiştirme aşamasındayız. Dolayısıyla bundan sonra örgütümüz kısaca Türk Keneşi adıyla anılacak. Temel amacımız Türk Cumhuriyetleri arasında her alanda kapsamlı işbirliğini güçlendirerek bu ülkelerin gelişmelerine ve kalkınmalarına katkı sağlamak, ayrıca üyeleri arasındaki mevcut siyasi diyaloğun kurumsallaşmasına hizmet etmek" dedi.
Türk Keneşi olarak yürütülen çalışmalardan tüm üyeler gibi Türkiye'nin de kazançlı çıkacağını belirten Akıncı, Türkiye'nin, Orta Asya ve Kafkasya'daki Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlattı. Ekonomik ilişkilerin aynı derecede hızla gelişmediğine de dikkat çeken, Akıncı, "Türk şirketlerinin Türk Cumhuriyetlerindeki yatırımlarının toplamı 10 milyar Dolar'ın üzerindedir. Türk şirketlerinin yatırım faaliyetleri esasen geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. Bazı büyük şirketler enerji, inşaat ve müteahhitlik, imalat, tekstil, gıda, otelcilik gibi büyük ölçekli projelerde yer aldıkları gibi, bazı şirketler alışveriş merkezleri açmış, bazı küçük girişimciler ise fırın, bakkal gibi küçük işletmeler açarak bu ülkelere yerleşmişlerdir. Tüm ticari veriler incelendiğinde genel itibarıyla, ekonomileri her yıl daha da gelişen Türk Cumhuriyetlerinin Türkiye'yle olan ticari ilişkilerinin daha da ileriye taşınması gereği ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.
Türk dünyası coğrafyasının geleceğe dönük olarak ekonomik anlamda umut dolu bir tablo ortaya koyduğunu vurgulayan Akıncı, "Türkiye, bu ülkelerle hem aynı tarihi, kültürü ve dili paylaşması; hem de coğrafi konumu itibariyle avantajlı durumdadır. Bu fırsatı değerlendirmek için ağır kanlı davranmış olsa da geç kalmamıştır. Dolayısıyla, sahip olduğu avantajları en iyi şekilde kullanarak bu coğrafyanın sunduğu fırsatları yakalamalıdır. Türk Keneşi çerçevesinde attığımız adımlar, üye ülkelerin ekonomik potansiyellerini değerlendirmelerine zemin hazırlayacak, ayrıca hem bölge hem de dünya ekonomisiyle daha etkin entegrasyonun önünü açacaktır" dedi.
Öğrenciler, "Türk Konseyi, Türk Dünyası'yla Ekonomik Entegrasyonda İmkanlar ve Fırsatlar" konulu konferansın ardından Halil Akıncı'ya sorular sordu. Konferansın sonunda ise Rektör Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmihan Bayramoğlu ve Türkçe Koordinatörü Prof. Dr. Fikret Türkmen, Halil Akıncı'ya teşekkür plaketi sundular.