18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Türk ve İngiliz Bilim Adamlarından Kestane İşbirliği

Türk ve İngiliz bilim adamları kestane zararlılarına karşı birlikte çalışmaya başladı.

İZMİR/STAR30 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Türk ve İngiliz Bilim Adamlarından Kestane İşbirliği
Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Selçuk Hazır ve Doç. Dr. Mehmet Karagöz başkanlığındaki araştırma grubu ile İngiltere’nin Swansea Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tariq Butt ve ekibi 13-28 Kasım tarihleri arasında Aydın’da bir araya geldi. Bilim adamları bölgenin en önemli tarım ürünlerinden biri olan kestanedeki meyve ve gövde kurtlarının zararını yerinde görmek üzere Sultanhisar kestane alanlarında incelemelerde bulundu. İncelemeye Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan ve Malgaç Mustafa Köyü Muhtarı Süleyman Baydar da eşlik etti. Ayrıca kestane işleme tesislerini de gezen grup bu zararlılar nedeniyle ortaya çıkan ekonomik kayıpların çok büyük olduğuna dikkat çekti.

Hem kestane ağaçlarının kurtarılması hem de meyve kurtlanmalarının önüne geçebilmek için doğa ve insan sağlığına dost olan biyolojik ve biyo teknik yöntemler geliştirmeyi hedefleyen bilim adamları Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji bölümü laboratuarlarında ön denemeler yaptı. Elde ettikleri sonuçların oldukça başarılı olduğunu belirten bilim adamları bölgedeki bu önemli sorunu çözmek için ziraat odaları ve üreticilerin de içerisinde yer alacağı büyük bir entegre mücadele projesi yapmaya karar verdi. Doç. Dr. Mehmet Karagöz yaptığı açıklamada, “Dünya çapında bilim adamlarıyla birlikte kestane üretim alanlarımızdaki sorunu çözmek için çalışıyoruz. Elde ettiğimiz ilk veriler son derece umut verici. Zararlıların hem larva hem de erginlerine karşı mücadele yürüteceğiz. Sultanhisar Ziraat odamız ve üreticilerimizin verdiği destek bizim başarılı olmamız için son derece önemlidir. Onların da içerisinde yer alacağı bir projeyle bu sorunun üstesinden geleceğimize inanıyorum” dedi.

Prof. Dr. Tariq Butt ise “Türkiye tarım açısından çok önemli bir ülke. Aydın’da üretilen kestanenin kalitesi bence dünyanın en iyisi ama üzülerek gördüm ki buradaki üreticiler gövde ve meyve kurtları yüzünden büyük sorunlar yaşıyor. Adnan Menderes Üniversitesindeki meslektaşlarımızla birlikte bilimin verdiği tüm olanakları kullanarak bu sorunları çözmek için var gücümüzle çalışacağız. Yerel kuruluşların ve üreticilerin verdiği destek bizleri çok mutlu etti, onların desteği olmadan başarılı olmak mümkün değil” dedi.