İZMİR’İN Menderes ilçesinde Kod-A şirketi tarafından kurulan İzmir Dijital Arşiv Kenti, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla hizmete girdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, açılış töreninde yaptığı konuşmada,“Sadece İzmir için değil, Türkiye için çok önemli bir hizmeti, dijital arşiv merkezi yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Yıldırım, “İzmir’in geleceğini oluşturacak 35+ proje içerisinde bilişim projelerine özel önem verdik. 35 projemiz arasında yer alan Dijital Arşiv Kent Projesi’nin ilk ayağını oluşturuyoruz. Merkezin kapasitesi 2 bin 500 kişi. Şimdiden istihdam edilen gencimizin sayısı 700’ü aştı” dedi.
Türkiye hafızası burda depolanıyor
Dijital arşiv konusunda İzmir’in stratejik merkez olacağını kaydeden Bakan Yıldırım şu bilgileri verdi. “Yakında burası da yetmeyecek, İzmir’in dijital arşiv merkezini daha da büyüteceğiz. Bankalardan sigorta şirketlerine, cep telefonu operatörlerinden bakanlıklara, Türkiye’nin evrak hafızasını, kurumsal hafızasını burada depolanacak. İzmir, Türkiye’nin hafızasının elektronik ortamda depolandığı beyni oluyor. Bu kadar bilgi bırakın dosyaları, klasörleri, binalara sığmıyor. Şimdi milyonlarca sayfayı el kadar bir cihazda taşır hale getirecek bu sistem, tüm Türkiye’ye hizmet için kuruldu.”
1.5 MİLYARLIK DÖKÜMAN BU MERKEZDE SAKLANACAK
TÜRK Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz ise giderek dijitalleşen dünyada veri saklamanın önemini vurguladı. Merkezde 1.5 milyar sayfalık doküman saklayacaklarını kaydeden Yılmaz, “Arşivlemenin dijital ortamda yapılmasıyla grup olarak kâğıt kullanımını en aza indirerek, 4 yılda yaklaşık 54 bin ağacı kesilmekten kurtaracağız. 600 kişiyle 1.5 milyarı aşan sayfamızın işleneceği merkezde, 4 yılda yapılacak işlemlerden doğacak 79 milyon müşteri seti işlenecek ve arşivlenecek. Fiziksel arşivde 300 bin kutu evrak saklanacak” dedi.