Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle Bornova Belediyesi'nin düzenlediği panel Nikah Salonu'nda yapıldı. Sosyolog Canan Bahadır, Avukat Aylin Keşoğlu, psikolog Zehra Bekişoğlu, sosyolog Yeliz Yoğurt, sosyolog Uğur Pelin Uğuş konuşmacı olarak katıldı. Önemli bilgilerin verildiği paneli Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, meclis üyeleri ve çok sayıda Bornovalı izledi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır şiddetin kimden gelirse gelsin, insanların özgürlüğünü elinden aldığını ifade ederek, "İnsana, hayvana ya da bitkiye de yapılsa şiddetin karşısında durmak gerekir. Biz, Türkiye'nin en modern kadın konukevlerinden birini yaparak hizmete açtık. Keşke böyle yerlere hiç ihtiyaç duyulmasa ama ne yazık ki duyuluyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2009'da 134 ülkede yaptığı toplumsal cinsiyet eşitliği araştırmasına göre Türkiye ne yazık ki 129'uncu sırada. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için herkesin üzerine düşen önemli görevler var. Her şeyden önce kadınlarımızın özgür bireyler olarak toplum hayatına kazandırılması gerekir" dedi.
ACI TABLO
İnsan yaşamının her alanında görülen şiddetin bir toplum sağlığı sorunu olduğunu ifade eden İzmir Barosu avukatlarından Aylin Keşoğlu, "Kadınlar fiziksel, sözel, ekonomik, cinsel ya da duygusal şiddet yoluyla travmaya sokuluyor. Gelecek nesilleri yetiştiren kadınlara yönelik bu durum toplum geleceğini de tehdit ediyor. Son yıllarda özellikle yasalarda olumlu anlamda ciddi gelişmeler oldu. Ailenin Korunması Yasası aslında kadını koruyan bir yasadır. Bu yasada şiddet gören kadını koruyan bir çok madde var. Ama bunun belirli bir bilinçle uygulanması gerekir. İzmir'de bu bilincin olduğunu görüyoruz. İzmir şiddet nedeniyle en çok başvurunun yapıldığı bir kent. Ama diğer kentlerde de şiddet olayları yaşanmasına rağmen başvurunun olmadığını görüyoruz. Kadın Hakları Danışma Merkezi'nin raporlarına göre Türkiye'de her gün beş kadın öldürülüyor. Kolluk kuvvetlerine başvuran kadınların yüzde 73'ü, sığınma evlerine giden kadınların ise yüzde 27'si cinayete kurban gidiyor. Bu tablonun değişmesi için toplumda zihin ve bakış açısı değişikliğinin olması şarttır" diye konuştu.