21 Mayıs 2025 Çarşamba / 24 Zilkade 1446

Vali Turhan köylü kadınlarla şayak dokudu

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Halk Eğitim Merkezi'nin Turplu Köyü'nde düzenlediği Şayak Dokuma Kursu'nu bitiren 23 kadına sertifika verdi. Dokuma tezgahının başına oturan Vali Turhan, şayak pantolon ve yeleklerin nasıl dokunduğunu öğrendi.

MAHMUT ACARÖZ28 Aralık 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Vali Turhan köylü kadınlarla şayak dokudu
Balıkesir Halk Eğitim ve İş-Kur Müdürlüğü ortaklaşa düzenlediği meslek edindirme kursu ile Türkiye'ye örnek oldu. Balıkesir Merkez'e bağlı Turplu Köyü'nde düzenlenen Şayak Dokuma kursu ile 23 kadın meslek ve iş sahibi olurken, yok olmaya yüz tutan dokuma sanatı da gelecek nesillere aktarılmış oldu. Köylü kadınların başvurusu üzerine açılan ve 1 ay süren kursta Şayak Dokuma tekniğini 78 yaşındaki Fatma Kayhan'ın verdiği eğitimle alan kadınlara kurs bitirme sertifikalarını ise Vali Ahmet Turhan verdi. Köy sağlık ocağı bahçesinde düzenlenen törende kursiyerler yaptıkları ürünleri sergilerken, dokuma tekniğini Vali Turhan'a gösterdi.

60 YILDIR DOKUYOR
1 ay süre ile eğitim alan kursiyerlerin eğitimciliğini ise yine aynı köyde yaşayan ve 60 yıldır geçiminin yün kumaş olarak bilen Şayak dokuyarak kazanan 78 yaşındaki Fatma Kayhan yaptı. Halk Eğitim ve İş-Kur Müdürlüğü tarafından usta öğretici olarak görevlendirilen Kayhan, şayak dokuma ile üretilen kumaşlardan yapılan elbiselere rağbetin çok olduğunu söyledi. Köyde sadece kendisinin bu dokuma tekniği ile kumaş ürettiğini kaydeden Kayhan "Ben 60 yıldır bu işle evime katkı sağlıyorum. Son yıllarda köyümüzdeki terziye kumaş yetiştiremez oldum. Türkiye'nin hatta dünyanın birçok yerinden siparişler geliyor. İnternet aracılığı ile ürettiklerimizi satacağız" dedi.

KURSİYERLERE HER GÜN HARÇLIK VERİLDİ
Meslek edindirme kuraları kapsamında organize edilen kursta eğitim alan köylü kadınlar 1 ay süreyle ise her gün 20'şer TL harçlık aldılar. Vali Ahmet Turhan'ın katıldığı sertifika töreninde kurs çalışmaları hakkında bilgi veren Halk Eğitim Müdürü Mustafa Canseven "Bu kursumuz ile gelenek ve göreneklerimizin yaşatılmasının yanında halkımıza bir geçim kapısı kaynağının da açılması hedeflenmiştir. Hayat boyu öğrenmenin tam anlamıyla ifade bulduğu bu kursumuzda kursiyerlerimizi başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Kursiyerlerimiz şimdi üretecekleri yün kumaşlardan yapılan elbiselerin internet üzerinden satışı ile evlerine ek gelir getirme imkanı bulmuş oldular" diye konuştu.

VALİYE YÜN YELEK HEDİYE
Törende kursiyerlerin sertifikaları Vali Ahmet Turhan, Halk Eğitim Müdürü Mustafa Canseven ile İş-Kur Müdürü Nazmi Balcı verdi. Kursiyerler tarafından Vali Turhan'a Şayak Kumaşı'ndan dikilmiş yelek hediye edildi. Kursiyerleri başarılarından dolayı kutlayan Vali Turhan "Bu tür kurslarımız özellikle köy yerleşimlerimizde devam edecek. Bu tür kurslarla devletimiz hem istihdam sorununu çözüyor hem de yok olmaya yüz tutmuş meslekler gelecek nesillere aktarılıyor" dedi.

VALİ'DEN ÇOCUKLARA HEDİYE
Tören sonrasında Şayak Kumaşı'nın dokunuş tekniği hakkında bilgiler alan ve atölyeyi gezen Vali Turhan, köy ilköğretim okulunda okuyan çocuklara da hediyeler dağıttı.

ŞAYAK DOKUMA NEDİR?
Koyun, kuzu yünü kullanılarak atkısı ve çözgüsü eğrilmiş yünden olan ve "Çulfalık" adı verilen dokuma tezgâhlarında el emeği göz nuru olarak dokunan kaba ve kalın kumaşın adı "Şayak" tır. Ya da abalık(Bir çeşit ceket) kumaştır. Bundan Yörükler üzerlerine ceket ve pantolon gibi giyecekler diktirler. Bu kumaştan yapılan elbiseler uzun süre eskimez. Çok soğuk olduğu zaman bile üzerinde şayak kumaştan elbise bulunan çoban hiçbir zaman üşümez.

Kırsal kesimlerde elbise olarak giyilen bu kumaş, şehirli insanlar tarafından da bilindiğinden artık daha modern tarzda dikilmek ve biçimlendirilmek suretiyle genelde pantolon olarak giyilmektedir.