11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

“Zeytinyağının kilosuna 1 TL, zeytinin kilosuna ise 20 kuruş prim verilmeli”

Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Ballıca köyünde düzenlenen '4. Zeytin Hasadı Şenliği' öncesi gazetecilere açıklamada bulunan Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fettah Gürmen, devletten bu sene zeytinyağının kilosuna 1 TL, zeytinin kilosuna ise 20 kuruş prim talep ettiklerini söyledi.

Selman TÜR-MANİSA15 Ekim 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
“Zeytinyağının kilosuna 1 TL, zeytinin kilosuna ise 20 kuruş prim verilmeli”
Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fettah Gürmen, Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Ballıca Köyü’nde düzenlenen '4. Zeytin Hasadı Şenliği' öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başkan Gürmen, zeytinyağındaki sıkıntının sadece Akhisar'a değil Ege Bölgesi ve diğer bölgelerdeki üreticileri has bir sıkıntı olduğunu söyledi.

Köylünün sattığı 1 litre zeytinyağından elde ettiği para ile marketten 1 litre çiçek yağı alabildiğini belirten Gürmen, “Gerçekten bu çok üzücü ve haksızlık. Bu sağlıklı ürünün, 1 litre çiçek yağı fiyatına denk olmasını gerçekten haksızlık olarak görüyoruz. Dünyada ve Türkiye'de tarımın her çeşidinde destekleme var ama sadece bizim zeytinyağımızda kilogramda 50 kuruş, ton başı 500 lira bir pirim var. Fakat bunlar gerçekten çiftçimizin ürününe bakabilmesi için çiftçimizin tarlasını gereği gibi işleyebilmesi için en az bu sene zeytinyağını kilosuna 1 TL pirim, zeytine de 20 kuruş prim talep ediyoruz. Bu bizim hakkımız. Çünkü bu ürün önemli stratejik ve mucizevi bir ürün. Bu ürünü de insanların hak ettiği gibi bakabilmesi için, devletimizin bu primleri acilen vermesi gerekiyor. Eğer ki, bu sektördeki kayıt dışılık, pazarlarda satılan ve diğer kayıt dışı satılan zeytinler var. O yüzden verilecek primlerin tahsil makbuzu karşılığı verilerek kayıt altına alınması gerekiyor. Ben iddia ediyorum ki, devletimizin verecek olduğu primler, bu ekonomideki KDV ve vergilendirmeleri gerçektin suyun başından tutaraktan devletimiz bunu vergilendirse köylümüz verilecek olan primin fazlasıyla devletin geri alacağını inanıyorum. Çiftçilere hak ettiği primlerin mutlaka verilmesi gerekiyor” dedi.



“Akhisar’da 11 milyon 700 bin zeytin ağacı var”

Akhisar'ın hak ettiğini elde etmek için hasat şenliği tanıtım çalışmalarını 4 yıldır aralıksız olarak her sene biraz daha artırarak devam ettirdiğini dile getiren Gürmen, Akhisar'ın 500 bin dekar zeytinlik alanı bulunan, 11 milyon 700 bin kayıtlı ağacı bulunan Türkiye'de zeytin varlığı en büyük ilçe olduğunu söyledi. Gürmen, “Bunu şöyle kıyaslamak istiyorum. Bursa'da ki bütün ilçeleri topladığımız zaman 9,5 milyon ağaçları var, Balıkesir bölgesinin 10,5 milyon ağacı var. Akhisar'ın 11 milyon 700 bin kayıtlı ağacı var ve bu bunun daha ötesi ürettiğimiz zeytinin en az yüzde 50'sinin üzerini sofralık zeytin yapıyoruz. Gerçekten Akhisar zeytin tarımında tabiri caizze büyük bir çağ atladı ve marka omdu ve bu sofralık zeytin katma değeri daha yüksek ve bünyesindeki sadece işletmelerde 2 bin 500 çalışan var. Türkiye'nin her tarafına ve dünyanın 46 ülkesine Akhisar'dan ihracatımız var. Diğer bölgelerinde depoculuğunu yapıyoruz. Yani diğer bölgelerin hammaddelerini biz temin ediyoruz” dedi.

Akhisar'ın 300 irili, ufaklı zeytin işletmesi, 30 zeytinyağı sıkım tesisi ve bu sektörde yaklaşık 7-8 bin çiftçi ailesi, toplayıcısıyla, budayıcıyla bu şehirde 20 bin kişinin bu sektörden ekmek yediğini aktaran Gürmen, “Bu yüzden Akhisar hak ettiğini almak için bu tanıtım ve hasat şenliklerini her sene daha da ilerleterek devam ediyoruz” dedi.



Rekolte 180 bin ton

Bu seneki rekolteyi 180 bin ile 150 bin ton arası sofralık ve yağlık zeytin olarak planladıklarını belirten Gürmen, “Her sene bizim zeytin alanlarımız yeni ekilen ağaçlardan dolayı her sene artıyor. Manisa ili olarak bunu kıyasladığımızda 2015 yılında Manisa Türkiye en fazla sofralık zeytin üreten aynı zamanda en fazla zeytinyağı üreten il olacak. Biz bu üretimini ilçe olarak yarısını üretiyoruz. Dolayısıyla Akhisar bu sektörde marka olmak istiyor. İnsanların aklına zeytin dendiği zaman Akhisar'ın gelmesini istiyor. Bu sebeple bu hasat şenliklerini yapıyoruz. Çünkü çiftçimizde gerçekten gelir kaybı ciddi manada var. Bunları artırabilmek ve Akhisar'ın güzel zeytinini hem Türkiye'ye hem de dünya insanına tanıtabilmek için bu tanıtım ve şekliklerini yapıyoruz” dedi.

Gemlik zeytinin %50’si Akhisar’dan

Gürmen son olarak, “Akhisar kendi bünyesinde bütün cinsleri yani domat tabir edilen, kokteyl, biberli, çizik, Gemlik yani bu ülkede beğeniyle yenilen zeytinlerin aşağı yukarı bütün çeşitlerini bölgemizde üretiyoruz. Bölgemizdeki ağırlık olarak zeytin ihracatımız yeşil zeytin. Çünkü Gemlik zeytini herkesinde bildiği geleneksel yöntemlerle tatlandırılıp, normal tuzlu olarak iç pazarda tüketilen bir zeytin. Ama şu anda Türkiye'de tüketilen Gemlik zeytinin yüzde 50'sini Akhisar'dan herkese biz gönderiyoruz” diye konuştu.