Sınava giren adayların sık sık araştırdığı soruların yanıtlarını sizler için hazırladık. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Akademik Personel olma isteklerinin gerçekleşmesini isteyen adaylar için geri sayım şimdiden başladı.
ALES SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
ALES sonuçlar 21 Aralık 2017 Perşembe günü adayların erişimine açılacaktır.
ALES SINAVINDA KAÇ SORU SORULDU? ALES SÜRESİ NE KADAR GEÇERLİ OLACAK?
Yeni yayınlanan yönetmeliğe göre 100 soru yöneltilen 2017 ALES Sonbahar Dönemi Sınavı 19 Kasım 2017 tarihinde saat 10.00'da yapıldı ve ALES sınavı için toplam süre 150 dakika oldu. Not: Yeni yayınlanan yönetmeliğe göre sınav süresi beş yıl süreyle geçerli olacak.
ALES SONUÇLARI NEREDEN ÖĞRENİLİR?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ALES sınav sonuçları için sınava giren adaylar sabırsızlanıyor. ALES sonuçları, ÖSYM'nin sonuç açıklama sistemi ve aynı zamanda Aday İşlemleri Sistemi üzerinden erişime açılacak. Sınav sonuçlarını öğrenmek isteyen adayların sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYM'nin sonuç açıklama sistemine veya Aday İşlemleri Sistemi'ne giriş yapması gerekmektedir.
SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ
Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.
Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır. Sonuç bilgileri, Türkçe ve İngilizce olacaktır. Sonuçlarda, adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacaktır. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.
ALES İTİRAZLAR NASIL YAPILIR?
ALES sonuçları açıklandığı günden itibaren adaylar on gün içerisinde itiraz hakkını elde ederler. Gerçekleşecek olan bu on gün, sınav sonuçlarının açıklandığı günden bir gün sonra başlayacaktır. Sınav ve yerleştirme sonuçlarının incelenmesini isteyen adayların bu günler içerisinde Genel Amaçlı Dilekçe örneğine gerekli bilgileri girdikten sonra merkezlere başvurmaları gerekmektedir.
Eğer ALES soruları ile ilgili herhangi bir itirazınız bulunuyorsa, sınavın ardından geçen bir gün ile birlikte bugünden sonra geçecek olan üç gün içerisinde sınav sorularına itiraz edebilme hakkına da sahip olursunuz.
Yapılacak olan her türlü itiraz, adayın elinde yer alan dava açabilme hakkı için geçerli olan on günlük zaman aşımı süresini durdurması mümkün değildir. Adayların inceleme masraflarının karşılığını da Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi hesabına yatırmaları ve yatırılan bu ücrete karşılık bir dekont almaları gerekmektedir. Alınan bu dekontun da gönderilecek olan dilekçeye eklenmesi adayların yapması gereken bir diğer şeydir. Dilekçenin ÖSYM sınav hizmetleri daire başkanlığı 06800 bilkent / Ankara adresine ulaştırılması gerekmektedir. Süre hesabına ÖSYM Genel Evrak kaydına ilişkin olarak giriş tarihi esas alınacak olup, süresi geçtikten sonra yapılacak olan itirazların, üzerinde adaya ait kimlik numarası, adres, evrak referans numarası vb. bilgilerin eksik olduğu, imzalanmayan, beraberinde banka dekontu bulunmayan dilekçelerin ise işleme alınmayacağı ve cevaplanmayacağı da bilinmelidir.
ALES SINAVI İŞLEYİŞ SİSTEMİ NASILDIR?
Bu sınava ÖSYM merkezlerinden ya da internet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Daha sonra ÖSYM'nin sitesinden başvuru sürecinizi takip edip sınava gireceğiniz yerin açıklandığı tarihte şehrinizin hangi bölgesini tercih ettiğinize göre değişken olarak sınava gireceğiniz yeri öğrenebilirsiniz. Bunun ardından çok önceden belirlenip ÖSYM'nin sitesinde de belirtilen sınav günü ve saatinde önceki yıllara göre uzatılan sınav süreci boyunca sözel ya da sayısal alanda sınavınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Yılda iki kez yapılmaktadır. Bunar ilkbahar ve son bahar dönemi olarak belirlenmiş ALES tarihleridir. ALES, tek oturumda gerçekleşen bir sınavdır. Üniversite rektörlüklerinin bulunduğu şehirlerde ve Lefkoşa'da yapılmaktadır. ALES'de dilediğiniz kadar girebilme hakkına sahipsiniz. ALES'e bir sene içinde iki kez girebilirsiniz ve diyelim ki ilk sınavdan daha yüksek alırsanız; ilk sınavınızın sonucunun dikkate alınmasını isteyebilirsiniz. Sınav içerik olarak Sayılsal-1, Sayısal-2, Sözel-1 ve Sözel-2 bölümlerinden test şeklinde oluşmaktadır. 18 Aralık Pazar günü de 3 saat içinde gerçekleşen sınavda eğer sözel alanda tercih yapacaksanız Sözel-1 ve Sözel-2'yi, Sayısal-1'i, eğer sayısal alanda tercih yapacaksanız da Sayısal-1, Sayısal-2 ve Sözel-1'i çözmeniz yeterli olacaktır. Bir Sayısal-1 sorusunun, sayısal alandan giren bir aday için ağırlık puanı 0.35 iken, bu sorunun sözel öğrencisi için ağırlık puanı 0.2'dir. Tüm bu aşamalar ardından sınav tarihinden çok uzun olmayan bir süre sonra sınav sonuçları açıklanır.