19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ders okulda öğrenilecek

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli’nin tüm ülkede eşitlik sağlayacağını söyleyen Yıldız “Önceden okuldan okula, ilden ile fark eden müfredat ortak bir işleyişe dönüştürülecek. Böylece ek bir eğitime ihtiyaç da olmayacak” dedi.

Merve Engin7 Eylül 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ders okulda öğrenilecek

İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ YENİ SİSTEMİ STAR’A DEĞERLENDİRDİ

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın önceki gün anlattığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli’nin 2 milyon 600 bin öğrencisi ve 11 bin öğretmeni olan kentte nasıl uygulanacağını Star’a açıkladı. Dershaneye bağımlılığı arttıracak bir sistemin gelmediğini söyleyen Yıldız, “Türkiye’deki tüm okullarda ortak müfredat zorunlu hale getirilecek. Böylece adil bir eğitim sistemi oluşturulacak’’ dedi.

Amaç müfredatı temel kılmak

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli’nin İstanbul’daki uygulamalarına ilişkin konuşan Yıldız, şunları söyledi: “Çocuk 8. sınıfta gireceği SBS sınavında 6. ve 7. sınıflardaki konulardan da sorumlu olacağı için okul dışında bir kuruma başvuruyordu. Bu yüzden de bu sınavlar okul müfredatının bir kenara itiliyordu. Bakanlığımız da okul müfredatını temel odaklı kılmak adına bu değişikliğe gitti. Böylece ek bir eğitime ihtiyaç da olmayacak.’’

Sınav sayısı arttırılmıyor

Tek sınav yerine sınav sayısının artırıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Yıldız, ‘’Bu sınav sisteminde çocuklar her derste zaten halihazırda yapılacak olan bir sınava merkezi olarak girecek ve sıcağı sıcağına öğrendiği az konulardan sorumlu tutulacak. Çocuklar gece gündüz çalışacakları kadar yüklü içeriklerden sorumlu tutulmayacak. Dolayısıyla yeni sınavın ve sınav sayısının artırılması söz konusu değil’’ dedi.

Sistemle eksikler görülecek

Yeni sistem ile dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara da ortak müfredatın götürülmesi ve uygulanması konusunda bir fırsat verilmiş olacağını belirten Yıldız, “ Buna bağlı olarak bu yörelerde alt yapı, derslik, öğretmen gibi konularda eksiklik varsa bunlar da tamamlanmış olacak” dedi. Güvenlik konusunda sıkıntı yaşanacağı iddialarına yanıt veren Yıldız, “Farklı okullardaki öğretmenleri sınav için değiş tokuş yapacağız. Güvenlik SBS sınavında nasıl sağlanıyorsa aynı şekilde sağlanacak. Güvenlik açısından sorun yaşanmayacak. Yapılan değişiklik bir güncellemedir, radikal kararlar verilmemiştir” şeklinde konuştu.

ÖZEL OKUL KONUSUNDA KESİN KARAR YOK

Galatasaray, Kabataş, İstanbul Erkek Lisesi gibi devlet liselerine ayrı sınavın yapılmayacağının eleştirilmesinin gereksiz olduğunu belirten Yıldız, ‘’ SBS’de öğrenci puanıyla bu okullara nasıl yerleşiyorsa yine aynı şekilde merkezi sınavlardan aldığı puanlar sonucunda bu liselere yerleşecek” dedi. Özel okullara girişte merkezi sınav dışında ek bir sınav yapılmaması konusunda henüz kesin karar verilmediğini ifade eden Yıldız, ‘’ Özel okulların bu konudaki talepleri değerlendirilir, konuşulur ve bir karara varılır’’ şeklinde konuştu.

İSTANBUL’A 8 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK

İstanbul’da öğretmen sıkıntısı yaşanmayacağını anlatan Yıldız  “İstanbul,  geçmiş yıllar dikkate alındığında 7-8 bin arası öğretmen açığımızı iç atamayla çözmüş olacağız. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda İstanbul’da 12 bin 500 ücretli öğretmen görevlendirmesi yapacağız” dedi. Kantinlere de değinen Yıldız, “Başta gazlı içecekler olmak üzere çocuklarımızın sağlıklı bir gıda tüketimini  temin edilmesi için ailelerle birlikte çeşitli  etkinlikler yapacağız.. Servis ve kantinleri titizlikle takip edeceğiz” dedi.

ŞİŞİRİLMİŞ NOTLAR VARSA ORTAYA ÇIKACAK

Okul tarafından notlara müdahalenin daha da artacağı yönündeki iddialara da değinen Yıldız, “Merkezi olarak yapılacak olan sınav belirleyici olacak. Mesela matematikten bir dönemde yapılacak olan 3 sınavdan 1 tanesinin merkezi olarak yapılacak olması okulun yapacağı diğer sınavlara da bir kriter olacak. Sınavlar arasında uçurum derecesinde fark varsa tedbirler alınacak. Bazı okulların göreceli olarak şişirme notlar verdiği, öğretmenlerin öğrencileri kayırdığı iddiası da eğer varsa ortaya çıkmış olacak’’şeklinde konuştu.