19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

DGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için sonuçların ÖSYM tarafından açıklanması bekleniyor.

23 Ağustos 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
DGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

DGS'ye ait sorular 23 Temmuz'daki sınavdan kısa bir süre sonra açıklandı. İki yıllık üniversite mezunları, dört yıllık programlara geçebilmek için sonuçları beklerken, sonuçların ardından tercihler başlayacak. Sınav merkezi tercih konusunda öğrencileri Tablo 1 ve Tablo 2 üzerinden uyarıyor. Geçen senelerde sınavda başarılı olan birçok önlisans mezunu yanlış seçimlerden ötürü dört yıllık programlara giremedi. Adaylar, DGS sonuçları açıklanınca DGS sonuç sorgulama ekranı üzerinden kendi puanlarına ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilecekler. Sonuçların açıklanmasının ardından DGS tercihleri başlayacak.DGS sonuçları ile ilgili Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi resmi bir açıklama yaptı.
 

DGS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

 

ÖSYM GİRİŞ


Önlisans mezunları 23 Temmuz’da saat 10:00’da Dikey Geçiş Sınavı’na girdi. Sınavdan sonra sınav merkezi, sınavdaki soruları ve cevapları ÖSYM’nin doküman sayfasında paylaştı. 2017 DGS sorularının açıklandığı bölüme gitmek için tıklayınız. Sınava giren birçok önlisans mezunu Türkçe ve Matematikteki “mantık” sorularında zorlandığı görüldü. Türkçedeki paragraf soruların uzun olması, Matematikteki mantık sorularının zor olmasından ötürü birçok aday sosyal medyada sınava dair eleştirilerini paylaştı. Sınavın ardından adaylar sonuçların ne zaman açıklanacağını sorarken, Sınav Merkezi “ÖSYM takvimi” içerisinde sonuçların ne zaman açıklanacağını önceden paylaştı. Sonuçların açıklandıktan kısa bir süre sonra kurum tercihleri almaya başlayacak. Sınav merkezi yayınladığı duyuruda dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.

DGS SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANIYOR?

Sınav merkezi, sonuçları 29 Ağustos 2017 tarihinde açıklayacak. Sınav merkezi, sonuçların açıklanacağı tarihi verirken, sonuçların saat kaçta açıklanacağına dair bir açıklama yapmadı. Sınav merkezinin paylaştığı sonuçlara bakıldığında, sonuçlar saat 17:00’den sonra açıklanması bekleniliyor.

Sonuçlar ÖSYM sonuç sayfasında yayımlanırken, sınav giren mezunlar sonuç belgelerinde 3 bilgi görecekler: Testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları, önlisans başarı puanı ve yerleştirmede kullanılabilecek puan türlerine uygun puanlar.




SINAV SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLECEK?

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir.

ADAYLARIN SINAV SONUÇ BİLGİSİNDE NELER BULUNACAK?

Adayın sınav sonuç bilgisinde;

a) testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları

b) ön lisans başarı puanı

 c) 2017-DGS puanları (yerleştirmede kullanılabilecek puan türlerine uygun puanları) yazılı olacaktır.

ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

TABLO 1 ve TABLO 2 uyarıları

Sonuçların ardından Tablo 1’den adaylar üniversitenin şartlarını inceleyecek, TABLO 2’de ise tercih yapılacak listeler. Sınav Merkezi Tablo 1 için “Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.” açıklamasında bulundu. Tablo 2 için “Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır.” açıklamasını yaptı.

DGS PUANI NASIL HESAPLANIR?

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır. DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar Tablo-A’da yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.

DGS PUAN HESAPLAMA FORMÜLÜ

DGS SÖZEL: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)


DGS SAYISAL: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)


DGS EŞİT AĞIRLIK: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.