Okulların açılmasına az bir zaman kaldı. Çocuklarını yeni eğitim yılına hazırlamak isteyen veliler için ders zili çalmak üzere. Ailelerin bu dönemde dikkat etmesi gereken bazı noktalar var, zira yanlış davranışlar, çocuğun eğitim döneminin kötü geçmesine yol açabiliyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Uzman Dr. Deniz Atalay, anne ve babaların sergiledikleri davranışların çocukların eğitim ve öğretim hayatını etkilediğini söyledi.
Anaokuluna gidecek çocuk, ailesinden ayrılacağı için psikolojik olarak ayrılık korkusu yaşayabileceğini ifade eden Atalay, "Öncelikle ailenin güven vermesi gerekiyor. Aileden uzaklaşacağı için yanında olduklarını göstermeleri, destek olmaları gerekiyor. Ayrılığın dışında çocuğun ailenin dışındaki ortama alışmasını sağlamak gerekiyor. Aile ve öğretmen desteği şart bu dönemde." ifadelerini kaydetti.
"EL TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ"
Toplu düzenin, özellikle küçük yaştaki çocukların hayatına düzen getireceğini ifade eden uzman doktor Atalay, çocuğun ailesini özleyeceğine dikkat çekti. Okul sayesinde arkadaş edinen çocukların bu süreci atlatacağını söyleyen Atalay, "Öncelikle el temizliği, üst solunum yolu enfeksiyonları oluşabilir kalabalık ortamlarda olacağı için, bunun için de el temizliği çok önemli. Anaokullarının temizliği yine çok önemli. Çocuklar koşup oynayacakları için tozlu bir ortam oluşacak buna dikkat etmek gerekecek." dedi.
"ALERJİK HASTALIKLAR OKULA MUTLAKA BİLDİRİLMELİ"
Çocuklardan bazılarının anlaşılmayan alerjik hastalıklarının olabildiğini belirten Dr. Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kurumun bu nedenle temizlik olayına çok dikkat etmesi gerekiyor. Artık grip mevsimi de başlıyor, eylül ayına girdik. Hem toplu ortamın hem mevsimin, havaların değişmesi, yeniden serinlemesi sebebiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarına, alerjik yapıda olanların alt solunum yolu enfeksiyonlarına açık olduğunu ve bu nedenle çocuklarına çok dikkat etmeleri gerektiğini ve özellikle alerjik hastalığını bilenlerin, buna yönelik kurumu uyarmaları gerekiyor. Ortak bir tuvalet kullanımı olacak, belki altını ıslatan çocuklar olabilecek. Aslında çocuğun gelişimi için bu süreç çok faydalı. Kurallara alışmakla birlikte arkadaşlarının birbirleriyle olan ilişkisi içinde belki altını ıslatma gibi özellikler düzene girebilir. Tuvalet sonrası el temizliğine dikkat edilmesi parazitel hastalıklar açısından önemli. Toplu yaşanılan ortamlarda üst solunum yolu enfeksiyonlarını arkadaşlarından dolayı tekrar tekrar geçirebilir."
"KALABALIK ORTAMLAR ÇOCUĞU SOSYAL AÇIDAN GELİŞTİRİR"
Çocukların birbirleriyle alışverişlerinde nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili çacukların eğitilmesi gerektiğini ifade eden Atalay, kalabalık ortamların sağlık açısından riskli, psikolojik açıdan çocuğun sosyalleşmesi bakımından faydalı olduğunu söyledi.
OBEZİTEYE DİKKAT
Gereksiz kalorili yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini hatırlatan Atalay, "Obeziteye yatkınlığı olanlara gereksiz karbonhidrat yüklemesi yapmamalıyız. Alması gereken protein, vitamin, mineral desteği, tabi ki karbonhidrat alacak ama yeterli miktarda. Çok şekerli şeyleri tavsiye etmiyoruz çocukların dişleri için. Çocuğun alması gerekeni alacak şekilde ailelerin hazırlık yapması gerekir. Çocuklar evlerinde tüketmedikleri besinleri arkadaş ortamlarında yiyebiliyorlar. Biraz görerek biraz da zorunluluktan yemedikleri yiyecekleri yemeğe başlıyorlar. Bu da iyi yönde olan bir gelişme." ifadelerini kullandı.
"HER ÇOCUĞUN ZEKA GELİŞİMİ AYNI OLMAZ"
Erken okula başlayan çocuklarda öğrenme güçlüğü yaşanabileceğini belirten uzman doktor Atalay, şöyle devam etti: "Zekanın olgunlaşması ve anlayış düzeyinin artmasına bağlı olarak çocuklar öğrenme güçlüğü yaşayabilir. Her 5 yaşındaki çocuğun zeka tamamlanması aynı olmayabiliyor. Psikolojik olarak da çocuğun hazır olup olmadığı, ailenin hazır olup olmadığı da önemli. Ailenin içinde bulunduğu şartlar önemli. Öncelikle destek, güven, ayrılığın olacağı ama sonunda kavuşulacağının belirtilmesi, temizlik yönünden de çocuklarına belli şeyleri aşılamaları gerekir. Çocuklarını bilgilendirmeleri, güven vermeleri gerekir."