19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Genç istihdamında trendler değişiyor

Türkiye'de genç işsizliğin %27'lere ulaştığı günümüzde, büyüklerimizin ‘altın bilezik' dediği meslekler bir yana, genç istihdamı nerelere doğru kayıyor?

5 Ağustos 2020 Çarşamba 15:33 - Güncelleme:
Genç istihdamında trendler değişiyor

‘Geleceğin Üniversitesi’ vizyonuyla bu yıl ilk mezunlarını alacak Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Batuhan Özay, yeni nesil eğitimde artık temel eğitim & öğretim misyonlarına ek olarak iş dünyasının isteklerine de odaklanılması gerektiğini belirtiyor. Prof. Dr. Batuhan Özay, özellikle pandemi sonrası sağlık sektöründe ciddi bir açık gözlenmesinin yanı sıra Dezenfeksiyon, Beslenme & Diyetetik, Diş Hekimliği, Hemşirelik, Psikoloji gibi bölümlerin de iş olanakları sebebiyle gelecek vadettiğinin altını çiziyor. Bu yıl ilk öğrencilerini kabul edecek olan Atlas Üniversitesi, 14 Ağustos’a kadar devam edecek olan tanıtım günleri kapsamında online ve birebir görüşmelerde öğrenci adaylarını meslekler, bölüm tercihleri ve Atlas’ın yenilikçi eğitim modeliyle ilgili bilgilendiriyor.

ATLAS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. BATUHAN ÖZAY; ‘SAĞLIK ALANINDA NİTELİKLİ ÇALIŞAN AÇIĞINI DOLDURMAK İÇİN BURADAYIZ.’

Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Batuhan Özay, ‘istihdam ve mesleği’ birbiriyle çok ardışık kavramlar olarak gördüklerini belirtiyor. Özay, ‘Üniversite kurarken ülkemizin gerçeklerini bilmek ve ihtiyaçlarını göz önüne almak zorundaydık. Bir sektörde fazla istihdam varsa oraya eğilmemizin gereksiz olduğunu düşünüyoruz. Sayılara baktığımızda Türkiye’deki doktor sayısının OECD ortalamasının neredeyse yarısı kadar olduğunu görüyoruz. İhtiyaç ise bunun iki katı. Bu diş hekimliğinde de aynı şekilde. Hemşirelik, Ebelik gibi diğer bölümlerde sayılar ortalamanın 4’te biri kadar. Ergoterapi gibi daha az bilinen bölümlere bakıldığında ise rakamlar daha da düşüyor. Ergoterapistler için özel hastanelerde, çoğunlukla kamuda, onun dışında birçok yerde de iş imkanları ve istihdam açığı mevcut. Sağlık bir ekip işidir. Ameliyata girdiğinizde hemşirelerin, ekibin, anestezistin, dezenfeksiyon ekibinin çok iyi olması lazım. Dolayısıyla sadece doktorlukta değil, sağlık sektöründe yan dallarda da çok fazla istihdam açığı var. Teknolojik gelişmeler sayesinde çok fazla yol katedilen diyaliz programında da istihdam imkânları dikkat çekiyor. Diyalizde kullanılan cihazların teknolojisinin gelişmesiyle birlikte bu alanda gidilecek daha çok yol var. Yine teknoloji ile iç içe bir diğer alan, optisyenlik. Robotik teknoloji optisyenlerin işlerini kolaylaştıracak ve çalışma alanlarını genişletecek. 3 boyutlu yazıcılar vasıtasıyla istediği camı istediği özellikte yazdırabilecek. Optisyen orada uygulayıcı olarak kendine çok yeni çalışma alanları bulacak. Uzun vadede göz doktorlarının yanında yardımcı olarak optisyenlerin çalışacağı öngörüldüğünde bu alanda şuanda sektördeki ihtiyacın da üzerinde bir talep doğacaktır. ' diyor.

KORONAVİRÜS GÜNDEMİNDE KARŞIMIZA ÇIKAN ‘DEZENFEKSİYON’ KAVRAMI İLK KEZ ATLAS ÜNİVERSİTESİ’NDE BÖLÜM OLDU

Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Batuhan Özay, koronavirüs ile birlikte hayatımıza giriş yapan ‘dezenfeksiyon’ kavramının eğitimde de gündeme geldiğini anlatıyor. Türkiye’de Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi bölümünün yer aldığı ikinci üniversite olan Atlas Üniversitesi, hali hazırda mezun vermediği için dikkatleri üzerine çekiyor. Prof. Dr. Batuhan Özay, ‘Türkiye’de sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi bölümünde nitelikli eleman sayısı çok sınırlı. Bu eğitimi veren ikinci üniversiteyiz. Şimdiye kadar bu işlevi hemşirelik gibi diğer branşlar yürütüyordu. Pandemi ile birlikte de bu bölümün önemini gördük. Dolayısıyla ilk mezunların çok kolay iş bulacağını düşünüyorum. Gelişen teknoloji ile beraber robotik ve bilişsel anlamda bu alanda da gelişmeler olacaktır. Bütün alanlarda sertifikasyon programları uygulandığı ve bu alanda ciddi açık olduğu için istihdam problemi olmayacaktır. Her geçen gün hastane sayımız arttığı için uzun yıllar bu bölümün önü açık olacaktır. ‘ diyor.

BESLENME & DİYETETİK BÖLÜMÜ İŞ OLANAKLARI İLE DİKKAT ÇEKİYOR

İş olanakları açısından yükselişe geçen meslekler ve bölümleri değerlendiren Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Batuhan Özay, kamuda ve özel sektörde Beslenme & Diyetetik Bölümü’nü değerlendirdi. Özay, ‘Günümüzde gelişmekte olan toplumlarda ve gelişmiş ülkelerde sağlık sorunları çok önemli boyutlara ulaştı. Ülkemiz de bunlara dahil. Beslenme problemleri kolik hastalıkların gidişatını da etkiliyor. Özellikle obezite ve ilişkili hastalıklarda büyük oranda problemler yaşanmakta. Ülkeler, sağlık yatırımlarının önemli bir kısmını obezite ile ilişkili kısımlarda harcıyor. Obezite ile birlikte gelen tip 2 diyabet, hipertansiyon, koroner arter hastalığı gibi problemli ve mortalite oranı yüksek hastalıklar mevcut. Bu hastalıkların beslenmeyle ilişkileri mutlaka dikkate alınmalı. Bu noktada beslenme ve diyetetik mezunlarına ihtiyaç gün geçtikçe artmakta. Mesleğin geleceğine baktığımızda geçen sene Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin sunduğu verilere göre Türkiye’deki yaklaşık 850 adet kamu hastanesinde 650 adet diyetisyen var. Sağlık Bakanlığı’na bağlı yaklaşık 135 bin yatak sayısı var. Bunlardan da yaklaşık 73 bin tanesi nitelikli yatak sayısı. Sağlık Bakanlığı’nın pratiğine göre, her 25 yatak sayısına 1 diyetisyen bulunması talep ediliyor. Bu durumda kamuda yaklaşık 3 bin kişilik diyetisyen açığı söz konusu. Bunun dışında yine özel sektörde, catering şirketlerinde, diyaliz merkezlerinde ve sporla alakalı merkezlerde, takımlarda yine geleceğe yönelik istihdam yüksek olacaktır. ‘ dedi.

HEMŞİRELİK BÖLÜMÜNDE HER YIL İSTİHDAM AÇIĞI MEYDANA GELİYOR

Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Batuhan Özay sağlık sektörünün bir diğer önemli bölümü hemşirelikle ilgili istihdam açığına dikkat çekiyor ve ekliyor: ‘Günümüzde Türkiye’deki hemşirelerin sayısı 204 bin. Pandemi sürecinde 9 bin kişilik bir ek istihdam sağlanmasıyla birlikte aktif çalışan hemşire sayısı 210 binin üzerinde diyebiliriz. Ancak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hiçbir zaman yeterli sayıya ulaşılamıyor. Bu yıl pandemi ile birlikte yine hiç olmadığı kadar hemşireliğin önemini kavramış olduk. Dünya genelindeki 28 milyon hemşirenin dünya nüfusunun yarısını oluşturan ülkelerde olduğunu biliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre tüm dünyada şuan 5.6 milyon hemşireye daha ihtiyaç var. Son yıllarda 3’te 1 oranda erkeklerin de hemşirelik bölümü tercih ettiğini görüyoruz. Bu artışla da birlikte hemşirelik bölümünde de istihdam sorunu öngörülmemektedir.’

PSİKOLOJİ, YAPAY ZEKA VE TEKNOLOJİDEN NEGATİF ETKİLENMEYECEK ALANLARDAN BİRİ

Teknolojinin gelişimi her alanda olduğu gibi bazı mesleklerin gidişatını da etkiliyor. İşgücünün yapay zekaya devredilmesi bazı sektörlerde istihdamı olumsuz etkilese de bazı meslekler direkt insan odaklı olması dolayısıyla bu tehditle karşı karşıya kalmıyor. Psikoloji bölümünün de teknolojinin gelişiminden negatif etkilenmeyecek mesleklerden biri olduğunu belirten Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Batuhan Özay, istihdam yönünde hiçbir değişiklik öngörmediklerini açıklıyor.

DİŞ HEKİMLİĞİ DÜNYANIN HER YERİNDE KULLANILABİLİR

İşsiz kalma şansının sıfıra yakın olduğu bölümlerden biri olan Diş Hekimliği konusunda ise ‘Diş hekimi doktor, mühendis ve sanatçıdır. Üç özelliği bir arada toplayan bir meslektir. Hekimlik yapıyorsunuz temel bilimleriniz var, bir mühendis gibi ağız içinde küçücük yerde çalışacaksınız, bir mimar gibi üniteleri güzel yerlere koyacaksınız ve bir sanatçı, bir nakkaş gibi çalışacaksınız. Yetenekli ve başarılıysanız işsiz kalmanız olanaksız. ‘ diyen Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Batuhan Özay, gelişen teknolojiyi çok efektif bir şekilde kullanabilen bir meslek dalı olan Diş Hekimliği’nde her zaman istihdam açığı olacağını ekliyor.