16 Temmuz 2025 Çarşamba / 21 Muharrem 1447

Kayyum nedir, ne iş yapar?

Hain darbe girişimi sonrasında FETÖ mensupları ve şirketlerine yaptırımlar devam ediyor. Bu süreç içerisinde sıkça duyulan kayyum ne demek, ne iş yapar? Kayyum hakkında merak ettiğiniz bütün haberleri star.com.tr’de bulabilirsiniz.

26 Temmuz 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Kayyum nedir, ne iş yapar?

15 Temmuz akşamı darbe girişimi sonrasında çeşitli özel kuruluşlara yaptırımlar başladı. Özellikle Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yakın şirketlere uygulanan yaptırımlar sonrasında halk kayyum kelimesi ile karşı karşıya geldi. Kayyum, el konulan şirket veya malın yönetimi için görevlendirilen kişidir. Kayyum yalnızca yaptırım sonrasında değil, mal veya şirket sahibinin görev yapamaz haline geldiği durumlarda da atanabilir. Özellikle bir şirket sahibinin yakın akrabası yoksa veya vekil olarak birini atayamıyorsa devlet tarafından görevlendirilen kişi şirket yönetimine geçer ve geçici olarak yönetir. Kısa süre önce öğrendiğimiz kayyum ne demektir, kayyum neden atanır ve kayyumun görevi nelerdir gibi sorularının cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

 

KAYYUM NEDİR, NE İŞ YAPAR?

Kayyum ataması şirket ve kurumun belirlenmesi görev, yetki, süresi belirli bir işe göre belirlenmektedir. Eğer el konulan ve yönetilemeyen şirketin yönetim kurulu toplanamıyorsa kayyum yönetim kurulunu toplar, seçimi yapar. 3 tür kayyum ataması vardır bunlar isteklere ve sebeplere göre kısıtlama olan bir durum varsa istek üzerine kayyum ataması yapılır. Vesayet makamı kanunda belirtilen durumlarda ve çeşitli nedenle ilgili kişilerin istekleri üzerine temsil kayyumu atanır. Yönetimde kimse yoksa buralara da gereken durumlarda yönetim kayyumu atanır. Kayyum ataması bazı durumlarda ise örneğin ölüm gibi ve ölüme bağlı durumlarda birçok mirasçı olması ve bunların yerlerinin, yaşayıp yaşamadıklarının belirlenmesine kadar olan süreçte de mal varlığı yönetimini yapar. Bunun yanı sıra eğer miras paylaşımı olacaklar arasında henüz doğmamış bir çocuk da varsa doğumuna kadar olan süreci ve doğmasından sonra ki mal yönetiminin yapılmasını sağlar. Çeşitli durumlarda da örneğin tüzel ve özel ortaklıklarda genel kurulun toplantısının yapılamaması veya seçilen yönetimin iptal edilmesi durumunda da kayyum mal varlığı yönetimi yapar. Genel olarak mal varlıklarının belirlenmesi, harcama şartlarının belli olması ve yönetiminin yapılması gibi süreçlerde kayyum ataması yapılıyor.

 

Kayyum usülsüzlüğün olduğu şirket veya kurumlarda devletin el koyması sonucu devlet tarafından atanan yöneticidir. Kayyum görevleri mahkeme tarafından belirlenir. Daha açık hali kayyum görevleri arasında en önemlisi mahkeme kararı ile usulsüzlük kararı kesinleşenene kadar ya da şirket aklanan kadar olan bu süreçte şirketin yönetimini, idaresini sağlamaktır.Kayyum şirket hakkında açılan davadaki suçlamaları, yönetim biçimini, ve varsa suçlamalara neden olan uygulamaları da bitirecek görevlidir. Ayrıca bu görevli vesayet organlarından da biridir ve bu organlara bağlı olarak çalışır. Kayyum belirli işlerden sorumludur ve mal varlıklarını yönetmekle ilgili konularla ilgilenir. Kayyum da vasi gibi vesayet organlarından birisidir. Ancak vasi vesayet altındaki kimsenin hem kendisini gözetlemek, hem de mal varlığını yönetmek ve hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atandığı halde, kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir. El konulan malın sahibi şirketi veya kurumu kendisi yönetemediği gibi yerine vekil olarak da birini atayamıyorsa herhangi bir bakımevi ya da hastanede kalıyorsa bunlar için de ayrı bir kayyum görevlendiriliyor. Bu görevler de mahkeme tarafından belirleniyor. Mahkeme de ayrıca kayyumun ücreti, karar alabileceği alanlar ve tüm yetkiler belirli sınırlar çerçevesin de yapılıyor.