KPSS 7225 özel koşul nitelik kodu nedir KPSS nitelik koduları ve güvenlik soruşturması nasıl yapılır? 7225 Nitelik Kodu içeriği nedir? KPSS 7225 Nitelik Kodu ne demek? soruların yanıtları merak konusu oldu. KPSS-2018/2 tercih kılavuzu ÖSYM tarafından yayımlandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nca (ÖSYM), ortaöğretim ve önlisans düzeyindeki Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) puanına göre bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına yerleştirme yapmak için aday tercihleri, için 10 günlük bir süre var. Adaylar, KPSS tercih işlemlerini ÖSYM AİS üzerinden tamamlayacak. KPSS 7225 özel koşul nitelik kodu ile ilgili son dakika gelişmeler
star.com.tr'de.
Kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına, “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” hükümleri uyarınca ÖSYM tarafından yerleştirme yapılacaktır. Adayların ilgili kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonları tercih edebilmeleri için, 22 Temmuz 2018, 7 Ekim 2018 ve 4 Kasım 2018 tarihlerinde yapılmış olan Kamu Personel Seçme Sınavlarından (2018-KPSS Lisans, 2018-KPSS Ortaöğretim ve 2018-KPSS Ön Lisans) birine girmiş ve bu sınavların en az birinden ilgili KPSS puanını almış olmaları gerekir
Adaylar tercihlerini 11-20 Aralık 2018 tarihleri arasında internet yoluyla ÖSYM’ye gönderebileceklerdir. İnternetten tercih gönderme işlemleri 20 Aralık 2018 gecesi, saat 23.59’da sona erecektir. Tercihte bulunacak adayların Ek’te yer alan KPSS-2018/2 Tercih Kılavuzunu dikkatle incelemeleri önem arz etmektedir.
KPSS-2018/2 TERCİH KILAVUZU
A VE B GRUBU KADROLAR
a) A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına,
b) B Grubu Kadrolar; kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki listelerde yer alan, genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.
RESMİ GAZETE'DE DE YAYIMLANMIŞTI
Resmi Gazete'de 30 Ekim'de yayımlanan 676 sayılı Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 48 inci maddesinde düzenlenen memurluğa alınacaklarda aranacak genel şartlara sekizinci olarak “Güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yapılmış olmak” ifadesi de eklendi.
7225 ÖZEL KOŞUL NİTELİK KODU NEDİR?
ÖSYM KPSS 2016/2 tercih kılavuzunun Özel Koşullar ekinde belirtilen 7225 nitelik kodu kodu, güvenlik soruşturması yaptırma şartını kapsıyor.
7225 nitelik kodunun anlamı şu şekilde: 7225 Güvenlik Tahkikatının Olumlu Sonuçlanması

GÜVENLİK SORUŞTURMASI NE DEMEK?
Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat birimlerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir sınırlama olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama kabiliyetinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmak suretiyle belirlenmesi ve değerlendirilmesi.
ARŞİV ARAŞTIRMASI NEDİR?
Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat birimlerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının mevcut kayıtlardan saptanması.
Açıklandığı gibi, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmaya yetkili makamlar tarafından kanun hükmünde getirilen yasal düzenlemeden sonra atanmaya hak kazanan memurlar hakkında yukarıda sayılan kriterler doğrultusunda inceleme yapılacaktır. Son dönemlerde mülakat sonuçlarının geç açıklanması veya atanmaya hak kazanan adayların göreve geç başlatılması bir çok kurumda yaşanmakta ve gerekçe olarak güvenlik soruşturması gösterilmektedir. Bu açıdan bir süre sınırı getirilmesi kurumların keyfiliğini önleyecek ve adayları zahmetli bekleme sürecinden kurtaracaktır.
GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YAPACAK MAKAMLAR
1- Emniyet Genel Müdürlüğü
2- Mahalli mülki İdare Amirlikleri (Valilik ve kaymakamlıklar)
3- Milli İstihbarat Teşkilatı
GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI KAÇ GÜN SÜRER?
“Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği“nin 12 nci maddesine göre, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması isteminin yetkili kuruma ulaşmasından başlayarak arşiv araştırması sonuçları en geç 30 gün, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 gün içinde neticelendirilmektedir. Ancak uygulamada bu süreler çok daha fazladır.
2016/2 KPSS TERCİHİ NASIL YAPILIR?
ÖSYM tarafından 2016/2 KPSS tercihleri için tercih klavuzu osym.gov.tr resmi İnternet adresinde yayımlandı. Memur adaylarına 30 tercih hakkı veriliyor. Tercih klavuzundan branşlarına uygun olan yerleri sıralayan memur adayları ÖSYM'nin resmi İnternet sitesinde ADAY İŞLEMLERİ bölümünü tıklayıp https://ais.osym.gov.tr/ adresine ulaşarak SİSTEME GİRİŞ bölümünü tıklayıp T.C. Kimlik numara ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak 30 Aralık 23.59'a kadar tercih ettikleri yerleri sisteme girecekler.
Adayların tercihlerinde seçecek oldukları kadroların nitelik kodlarına, belirtilmişse özel şartlarına göz atmaları gerekmektedir. Burada adaylarda aranan ek nitelikler belirtilmekte, sertifika, eğitim, mesleki tecrübe, yaş, askerlik şartı vb. şartlar beklenebilmektedir. Ayrıca bazı pozisyonların ek sınavlarına dair bilgiler de bulunmaktadır.
Bir kadro veya pozisyon için mezun olunan program/alan koşulu birden fazla ise bunlardan birinin karşılanması yeterlidir. Ayrıca, bu kılavuzdaki Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı tarafından düzenlenen “Başvuru Genel Şartları ve Diğer Hususlar” başlıklı uyarıları mutlaka okumanız ve tercihlerinizi yaparken bu uyarıları da göz önünde tutmanız gerekir.
Tercih yapmak istediğiniz kadro ve pozisyonları belirleyiniz ve 30’u geçmemek üzere istek sıranıza göre yazınız. Bu sıralamada kadro ve pozisyonun size uygunluğu ve sizin bunlara vereceğiniz öncelikler son derece önemlidir. Tercihlerinizi internete girmenizde kolaylık sağlayacak bir tercih listesi oluşturabilirsiniz ancak, üzerinde çalışma yaptığınız listeyi ÖSYM’ye kesinlikle posta ile göndermeyiniz veya elden teslim etmek için girişimde bulunmayınız. Böyle bir liste ÖSYM’de hiçbir şekilde işleme konulmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacaktır.