16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

KPSS puanlarının geçerlilik süresi nedir?

KPSS nedir, ne işe yarar? KPSS sınav sonuç belgesi nereden nasıl alınır, çıkartılır? KPSS sınav sonuçları TC ile nasıl sorgulama yapılır?

9 Kasım 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
KPSS puanlarının geçerlilik süresi nedir?

KPSS sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte google aramalarında sınav sonuçlarına ulaşmak isteyen vatandaşlar belgeyi nasıl çıkarcağını TC kimlik no ile sorgulamaların nasıl yapılacağını araştırırken merak edilen tüm detayları bu haberimiz üzerinde derledik. ÖSYM KPSS lisans, ön lisans, lise sınav sonuç belgesi çıkartma çıktısını alma hakkında detaylı bilgiler yazımızdadır. Kamu Personeli Seçme Sınavı ya da biline kısa adıyla KPSS, kamu kurumlarında görev alacak olan personelleri belirlemek üzere yapılan bir dizi sınavın adıdır.

ÖSYM KPSS SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ 

KPSS sınav sonuç belgesi nereden nasıl alınır?

Bundan önce yapılan sınavlarda ÖSYM, sınav sonuç belgelerini adayların adreslerine göndermekteydi. Ancak uzun süredir bu uygulamadan vazgeçildi. Artık adaylar ÖSYM web adresine giriş yaparak, sonuç sorgulama kısmından sınav sonuçlarını kendileri öğrenebiliyor ve sınav sonuç belgesini alabiliyor.

KPSS sınav sonuç belgesini çıkartmak isteyen adaylar öncelikle aşağıda vermiş olduğumuz adresten ÖSYM sitesine giriş yapmalılar. Akabinde yıl ve sınav seçimi yaptıktan sonra, TC kimlik numaranız ve aday şifreniz ile sınav sonucunuzu öğrenebilir ve bunun çıktısını anında alabilirsiniz. Sınav sonuç belgesini çıkartmak için CTRL + P tuşlarına aynı anda basmanız yeterlidir. Şayet ÖSYM şifrenizi hatırlamıyorsanız da, en yakın ÖSYM sınav başvuru merkezinden şifrenizi öğrenebilir ve değiştirebilirsiniz.

Bunun dışında ÖSYM sınav başvuru merkezlerine müracaat ederek sınav sonuç belgenizi almak istediğinizi belirttiğinizde de sınav sonuç belgenizi kolaylıkla alabilirsiniz.

Bu yazımızda KPSS sınav sonuç belgesi çıktısı alma hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

KPSS kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak personeli seçmek için devlet kontrolünde yapılan bir dizi sınavın genel ismidir. KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) açılımından da bunu çok rahat görebilmekteyiz.  Bu sınav, “Genel Yetenek”, “Genel Kültür”, “Yabancı Dil”, “Eğitim Bilimleri”, “Hukuk”, “İktisat”, “İşletme”, “Maliye”, “Muhasebe”, “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler”i, “Ekonometri”, “İstatistik”, “Kamu Yönetimi” ve “Uluslararası İlişkiler”  gibi kendi içerisinde farklı sınavlardan oluşmaktadır.  Başvuru yapacağınız alana göre hangi sınavlara gireceğiniz değişiklik göstermektedir. Ancak herkesin ortak olarak işaretlemek zorunda olduğu alan genel kültür ve  genel yetenek bölümleridir.

KPSS ilk olarak 17 Ekim 1999 tarihinde Devlet Memurları Sınavı (DMS) adı altında ÖSYM tarafından düzenlendi.  Yapılan bu sınav sadece 657 sayılı devlet memurluğu kanunu alanında gerçekleşti. Daha sonra sınavın alanı genişletirilerek öğretmenlik, sözleşmeli personel ve kariyer meslekleri için 2001 yılında Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı (KMS) adı altında yapıldı.  Daha sonra bu sınavın adı KPSS olarak 2002 yılında değiştirildi ve o tarihten günümüze aynı isim adı altında her sene yapılmaya devam ediyor.



 

KPSS A – B – C GRUBU KADROLAR

KPSS A grubu kadroları mesleğiniz ile ilgili tercihlerinizde çıkmaktadır. B ve C grupları ise meslek dışı yapacağınız kamu başvurularında sınıflandırılması ile ortaya çıkmıştır.

    KPSS-A grubu kadro ne demektir?

KPSS-A grubu kadro lisans mezunlarından genel olarak iktisadi idari bilimler fakülteleri ve  buna bağlı birimlerden mezun olan adayların katıldığı, sadece KPSS puanının kullanılmadığı, özel bir yarışma sınavının da yapıldığı puan türüne verilen addır.  KPSS Alan sınavına giren adayların genel kültür, genel yetenek testinin yanında pazar günü oturumunda çözdükleri hukuk, maliye, iktisat, muhasebe, işletme gibi testlerden de çözmeleri gerekmektedir.  KPSS-A Grubu Kadro müfettiş yardımcısı , uzman yardımcısı , kaymakam adaylığı gibi kadroları kapsamaktadır.  Ancak bu kadrolara başvuru yapılabilmesi için aksi belirtilmedikçe yarışma sınavlarına katılınması zorunludur.  A grubu kadrolarında yabancı dil sınavına girme zorunluğu da söz konusudur.  Yabancı Dil Sınavı KPSS’den bağımsız olarak yılda iki kez gerçekleştirilmektedir.