16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

KYK burs başvuruları başladı! KYK burs başvurusu nasıl yapılır?

Binlerce üniversite öğrencisinin gözü kulağı KYK tarafından verilecek kredi ve burs desteğine çevrilmiş durumda. KYK burs başvuru tarihi belli oldu mu? KYK burs başvuruları ne zaman başlayacak? gibi soruların yanıtları merak ediliyordu. KYK burs ve kredi başvuruları için bekleyiş son buldu. Üniversite eğitimi sırasında maddi olarak destek almak isteyen öğrencilerin ilk tercihi KYK burs ya da kredi oluyor. Haftalardır beklenen KYK burs başvuruları başladı. Geçen yıl 16 Ekim'de başlayan KYK burs ve kredi başvuruları 2019 yılında da aynı tarihte alınmaya başladı.

15 Ekim 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
KYK burs başvuruları başladı! KYK burs başvurusu nasıl yapılır?
KYK burs başvuru tarihi belli oldu mu? KYK burs başvuruları ne zaman başlayacak? gibi soruların yanıtları merak ediliyordu. 2019-2020 eğitim dönemi için kredi ve burs başvuruları, pek çok öğrencinin ve ailesinin gündeminde yer alıyor. Maddi açıdan desteklenmek adına KYK'nın burs ve kredi başvurularını bekleyen öğrenciler, konuya ilişkin resmi açıklamaları güncel olarak araştırıyorlar. Üniversite öğrencileri devletin sağlamış olduğu kredili burs ve karşılıksız burslardan yararlanabilecekler.
 
KYK BURS BAŞVURU TARİHİ BELLİ OLDU MU? 
Haftalardır beklenen KYK burs başvuruları başladı. Geçen yıl 16 Ekim'de başlayan KYK burs ve kredi başvuruları 2019 yılında da aynı tarihte alınmaya başladı. 
 
 

KREDİ VE YURTLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KYK BURS BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN

 
 
KYK BURSU NE KADAR? 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'nde, öğrencilere tahsis edilen kredi ve burs desteklerine ilişkin bilgi verdi. Erdoğan, burs miktarına dair 'yeni bir zam daha gelecek' açıklamasını yaptı. 
 
Öğrencilere verilen kredi ve burs desteklerine ilişkin de bilgi veren Erdoğan, şöyle konuştu:
 
"Kredi veya burs olarak olarak lisans öğrencilerimize aylık biliyorsunuz 500 lira ödüyoruz. Şimdi yeni bir zam daha gelecek. Yüksek lisans öğrencilerimize bin lira, doktora öğrencilerimize bin 500 lira veriyoruz. Bu imkandan faydalanan öğrenci sayısı 1 milyon 613 bindir. Harç filan var mı? Kaldırdık mı, kaldırdık. Harç verildiği zaman kıyamet koparanlar acaba şimdi nerede? Şimdi ortada yoklar. Ama biz devlet olarak milletimize karşı olan o görevi de yerine getirdik. Üstelik Türkiye attığımız tüm bu tarihi adımlara rağmen, nüfusa göre, üniversite sayısı bakımından hala oldukça mütevazi bir yerde bulunuyor.
 

 
BAŞVURULAR E DEVLET SİSTEMİNDEN
Yakın zaman içinde başlaması ön görülen KYK burs başvuru işlemi, online olarak oldukça kolay şekilde yapılıyor. Başvuruların geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi e-Devlet üzerinden yapılacağı tahmin ediliyor.
 
E-Devlet şifresi olmayan öğrencilerin kimliği ile birlikte PTT şubelerine giderek mutlaka e-devlet şifresi almaları veya diğer e-devlet giriş yöntemlerinden birine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı) sahip olmaları gerekmektedir.
 
Öğrencilerin başvuru sırasında herhangi bir sorun yaşamamaları için öncelikle e-Devlet’e girerek okul/bölüm bilgilerini kontrol etmeleri, bilgilerinde hata olan öğrencilerin üniversitenin öğrenci işleriyle görüşmeleri gerekiyor. Hatalı ya da eksik öğrenim bilgisiyle yapılan başvurular geçersiz sayılacak.
 
BURS İMKANINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Başvuru sırasında öğrenciden ekonomik, sosyal ve eğitim durumuna ilişkin bilgiler talep edilmekte ve bu bilgiler kamu kurumlarından alınan veriler ile karşılaştırılarak teyit edilmektedir. Yapılan değerlendirme sonucunda bütçe durumuna göre belirlenen sayıda öğrenciye burs verilmekte, durumu mevzuata uygun diğer tüm öğrencilere ise öğrenim kredisi verilmektedir.
 

 
BAŞVURUSU İLERİ BİR TARİHTE ALINACAK OLANLAR
Ek kontenjan ya da özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim kurumuna yerleşen, yatay/dikey geçiş yapan öğrenciler, yurt içi ve yurt dışı değişim programları, lisans tamamlama, lisansüstü öğrenciler ve ülkemize kendi imkânlarıyla gelen uluslararası öğrenciler için yurt başvuruları ilerleyen günlerde alınacak. Kredi/burs başvuruları daha sonra alınacak. Kredi/burs başvuruları da tüm üniversitelerin yatay, dikey geçiş, doktora ve yüksek lisans öğrenci işlemlerini tamamlamasını takiben alınacak.
 
İLK DEFA BURS/KREDİ ALACAK ÖĞRENCİLERİN TAAHHÜTNAMELERİNİ NASIL VE NE ZAMAN DÜZENLEMELERİ GEREKMEKTEDİR?
Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler Kurumun yurtkur.gsb.gov.tr internet adresinden ilan edilmektedir. Burs veya kredi tahsis edilen 18 yaş ve üzerinde olan öğrenciler taahhütnamelerini www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden Kurum linkine ulaşarak e-devlet şifreleri ile; 18 yaşından küçük öğrenciler, taahhütnamelerini www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden Kurum linkine ulaşarak anne veya babanın e-devlet şifresi ile veli onayı verildikten sonra kendi e-devlet şifreleri ile 15 yaşından küçük ya da anne ve babası olmayan öğrenciler ise anne veya babaları şayet her ikisi de yoksa kanunu vasileri ile birlikte kendilerine en yakın Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürlüklerinden herhangi birine belgeleri (kimlik, vasi kararı vb.) ile giderek taahhütnamelerini onaylayabilir.