19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Lise nakil dönemi başladı! Lise nakil işlemleri nasıl yapılır?

Lise kayıtları nasıl yapılır? Lise nakilleri ve kayıtları ne zaman başlıyor? sorularının yanıtları milyonlarca öğrenci ve velisi tarafından araştırılıyor. Ortaöğretime geçiş kapsamında gerçekleştirilen LGS'de, tercih sürecini geride bırakan öğrenciler gözlerini lise kayıt dönemine çevirdiler. Yeni eğitim döneminde liseye başlayacak olan öğrenciler, bir yandan lise nakil tarihlerini, diğer yandan da kayıt süreci hakkında internet araştırması yapıyorlar. Lise kayıtları ve nakilleri hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. İşte tüm detaylar...

29 Temmuz 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Lise nakil dönemi başladı! Lise nakil işlemleri nasıl yapılır?
 
MEB tarafından liselere geçiş kapsamında gerçekleştirilen 2019 LGS'de tercih işlemleri 1-12 Temmuz tarihleri arasında yapıldı. LGS tercih döneminin tamamlanmasının ardından geçtiğimiz günde yerleştirme sonuçları MEB'in internet sitesi üzerinden erişime açıldı. Sınav ve birinci yerleştirme sürecinin tamamlanması ile birlikte şimdi de merak edilen bir diğer konu, yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları oldu. Lise kayıtları ve nakilleri hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. 
 
 
LİSE NAKİL DÖNEMİ BAŞLADI
Bu yıl birinci nakil tercihleri 29 Temmuz-2 Ağustos yapılacak. Sonuçlar 5 Ağustos’ta açıklanacak.
 
İkinci nakil başvuruları 5-8 Ağustos yapılacak ve sonuçlar 10 Ağustos’ta belli olacak.
 
Yerleşemeyen öğrenciler il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları, 19-23 Ağustos’ta alınacak.
 
Boş kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları, 19-23 Ağustos’ta alınacak.
 
Yatılılık başvuruları, 26-29 Ağustos’ta yapılacak.
 
Nakil komisyonlarının yerleştirmeleri 6 Eylül itibarıyla tamamlanacak ve yeni eğitim öğretim yılı 9 Eylül’de başlayacak.
 
Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin yerleştirme işlemleri, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için yerleştirme talebinde bulunmaları hâlinde, ikamet adresleri dikkate alınarak İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca
 
19-23 Ağustos 2019 tarihlerinde yapılacaktır.
 
Lise nakil dönemlerinin sona ermesi ardından kayıt dönemi başlayacak.
 

 
LİSE KAYITLARI NASIL YAPILIR? 
Geçen yılki LGS yerleştirmelerinde dört dönemde yapılan yerleştirmeye esas nakiller, bu yıl iki dönemde yapılacak. Her dönemde, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.
 
Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin, yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayıt alanından okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu bulunmayacak. Ancak, tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek.
 
Yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecek. Öğrenciler, ayrıca istemeleri halinde yerleştirmeye esas ikinci nakil başvuru döneminde mesleki eğitim merkezlerini de tercih edebilecek.
 
 
ADRESE DAYALI KAYIT NASIL YAPILIR?
 
2018 yılında TEOG yerine getirilen “Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi” lise tercihi yapabilmeniz için öncelikle ikamet ettiğiniz adresinizin kayıtlı olduğu eğitim Bölgesinde hangi okulların olduğu öğrenmeniz gerekmektedir. Daha sonra sınavsız öğrenci alan liselere “Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi” üzerinden tercih yapılacak. Bu tercih sisteminde en fazla 5 okul tercih edilebilecektir.
 
Okulların belirli kontenjanı için öğrenciler arasında eşitlik sağlanması halinde bakılacak kriterlerde de değişik yapıldı. Eski sistemde yerleştirmelerde puanların eşit olması halinde Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı'nın ardından yıl sonu başarı puanına bakılıyordu. Yeni sistemde ise Ortaokul Başarı Puanı'nın (OBP) ardından ikinci kriter yaş olarak belirlendi. Bu durumda yaşı küçük olana öncelik verilecek. Eşitlik devam ederse sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak. İstediği okul türüne yerleşemeyen ya da yerleştiği okul türünü beğenmeyen öğrenciler için nakil veya ek yerleştirme süreçleri olacak.
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan ve 8. sınıf öğrencilerinin liseye geçiş için girdikleri Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 1 Haziran 2019 tarihinde gerçekleştirildi. TEOG sınavının kaldırılmasının ardından 2018 yılında ilk defa uygulanan LGS ile birlikte ayrıca öğrenciler adrese dayalı kayıt sistemi ile tercihler de yapabilecek.