Başarılı olmak ve çalışmalarınızdan verim almak istiyorsanız yapacağınız ilk şey kendinize uygun bir çalışma programı hazırlamaktır. Uğur Dershaneleri Rehberlik Uzmanları Çalışma programının nasıl hazırlanacağını anlattı. Programınızı hazırlamadan önce kendinizi bir hafta gözleyin en çok ve en verimli ders çalıştığınız saatleri (sabah erkenden okul dönüsü, aksam yatmadan önce vb.) en çok dinlenmeye ihtiyaç duyduğunuz saatleri belirleyin. Her çalışma programı kişiye özeldir bu yüzden sizin programınız sizin günlük yaşamınıza uymalıdır.
İki sayısal bir sosyal
Kendinize uygun verimli çalışmanızı gerçekleştirebilecek bir program hazırlayabilmek için, öncelikle yataktan kalkış ve yatış süreleri arasında kalan zamanın saatlere bölündüğü ve haftanın yedi gününün isimlerinin yazıldığı bir çizelge hazırlayın. O hafta içinde yemek, dinlenme, gezme, televizyon ve diğer işler için ayıracağınız zamanları, okula gidiş ve dönüş saatlerinizi tablonun üzerine yerleştirin. O hafta hangi derslerin, hangi konularını çalışacağınıza, ne kadar süre ayıracağınıza karar verin. Programınıza dersleri yerleştirirken, zorlandığınızı ya da geri kaldığınızı düşündüğünüz derslere programınızda daha fazla yer verin. Mümkün olduğunca aynı branştaki dersleri artarda getirmeyin. Örneğin iki sayısal ders arasına bir sosyal ders koyarak çalışmak hem monotonluğu hem de öğrenilenlerin birbirine karışmasını önler.
Dersler arası 10 dakika mola
Çalışacağınız dersler arasına 10-15 dakikalık dinlenme süreleri ayinin. İki 45 ek’lik ders arasına 10 dakikalık dinlenme koyabilirsiniz. Unutmayın ki çok çalışmak değil verimli çalışmak başarıyı getirir. Dinlenme ihtiyacı duyduğunuz saatleri dinlenmek ve zevk duyduğunuz uğraşlar için ayırın. Birden çok iş ya da ders üzerinde aynı günde çalışmamız gerektiğinde hangisinden işe başlayacağımızı bilemediğimiz ya da çalışmaya başlamak için karar veremediğimiz zamanlar oluyorsa, planlı çalışmayı henüz bilmiyoruz demektir. Böyle bir durumda kaldığımızda, tek derse yoğunlaşamayacağımızdan dolayı hepsi yarım kalacaktır. Bunun gibi karışıklıklar ancak hangi dersi ne zaman yapacağımızı belirlemek ve derslerimizi önem sırasına koymakla çözülecektir.
Haftalık ve aylık çizelge yapın
-Haftalık veya aylık çalışma planımız için; Hangi derslere, haftanın hangi günleri çalışacağım? (Örnek: Matematik dersine okulda Salı ve Perşembe / dershanede Cumartesi günü Matematik dersim olduğu için o günler çalışacağım.)
-Geçmiş konuların tekrarını ne zaman yapacağım ? (Örnek: Hafta sonları dershaneden sonra o hafta gördüğüm konuların tekrarını yapacağım.)
-Sınav tarihlerim ne zaman ?(Örnek: sınav tarihlerimi panoma asıp, o tarihlere göre planlarımı ayarlayacağım.)
-Hangi ödevlerimin bu hafta / ay hazırlanması lazım. (Örnek: Bu hafta / ay Türkçe ödevimin yapılması lazım. Planımda ödevimi yapacağım zamanı belirlemeliyim.)
-Planıma aldığım ama başka işim çıktığı için yapamadığım çalışmaları ne yapacağım? (Örnek: Bu hafta yapmam gereken Fizik 2. ve 3. testi, haftaya Pazartesi günü tamamlayacağım.)
-Dinlenme, müzik dinleme, spor, TV izleme, arkadaşlarımla gezme gibi faaliyetleri ne zaman yapacağım? (Örnek: Yukarıda plana konması gerekenler konduktan sonra kalan zamanlarımda istediğimi yapabilirim.)
NASIL? NE ZAMAN? NEREDE?
Ders çalışma planı; “nasıl?”, “ne zaman?” ve “nerede?” çalışacağımıza karar vermekle yapılır. Aşağıdaki sıralamayı takip etmek bizim işimizi sıraya koymamıza yardımcı olacaktır. Günlük çalışma planımız için:
-Ders çalışacağım. (Karar vermek)
-Hangi dersi çalışacağım?
(Örnek: Matematik)
-Nasıl çalışacağım?
(Örnek: Önce konuyu tekrar edeceğim, sonra da konuyla ilgili iki tane test çözeceğim. Yapamadığım soruları da yarın öğretmenime soracağım)
-Ne zaman çalışacağım?
(Örnek: Bugün çalışacağım)
-Nerede çalışacağım?
(Örnek: Dershanede çalışacağım)