29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

TEOG’da iptal edilen soru var mı?

TEOG ilk dönem sınavı sona erdi. Sorular ve cevaplar açıklandı.Öğrencilerin ise TEOG’da iptal edilen bir sorunun olup olmadığını merak ediyorlar.

28 Kasım 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
TEOG’da iptal edilen soru var mı?

TEOG birinci dönem sınavı iki gün boyunca yapılan testlerle sona erdi. İkinci gün öğrencilerin girdiği TEOG sınavlarının bitimiyle beraber MEB TEOG sınavın soru ve cevaplarını açıkladı.

 

Soru ve cevapları inceleyen öğrenciler ve öğretmenler sınavla ilgili yorumlarını belirttiler. Bazılarına göre sınav kolay da olsa her zamanki gibi sınavı zor bulanlar da oldu. Ancak genel kanı sınavın zorluk derecesinin öğrencileri memnun ettiği yönünde oldu.Veliler ‘TEOG’da 2 soru iptal edilsin’  dedi

Yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin girdiği TEOG sınavlarının ardından hatalı soru tartışması da başladı. Veliler Türkçe’den ‘unutmak’, Matematik’ten de ‘müfredat dışı’ diye bir sorunun iptalini istiyor.

 

TÜRKÇE’DE UNUTMAK SORUNLU

 
İptali istenen sorulardan biri sınavdan sonra da eleştirilere neden olan Türkçe sınavı A kitapçığındaki 1. soru. Cevap anahtarında doğru olarak verilen A şıkkının hatalı, D şıkkının doğru olduğu belirtiliyor.
 
Bilfen Ortaokulu uzmanları bu soruyla ilgili: Soruda “unutmak” sözcüğünün öncülünde verilen 2. cümledeki “Yoğunluktan dolayı kitap okumayı da unuttuk” şeklindeki kullanımı “Bir şeyi yapamaz duruma gelmek” anlamını net olarak vermiyor, öğrenciler de bu sözcüğü ‘Hatırlamamak” olarak değerlendirdi. Çünkü Türk Dil Kurumu’nda da “unutmak” sözcüğünün 3. anlamı olan “Bir şeyi yapamaz duruma gelmek: Onu da bilirdim eskiden memleketteyken amma sonradan unuttum” şeklinde bir cümleyle örneklenmektedir. Ancak cümledeki “kitap okumayı unutmak” ifadesi sözlükteki örnekte belirtildiği gibi zamanla unutulacak bir beceri değildir. Diğer taraftan cümle günlük rutin işler içinde yapılması gereken bir şeyi unutmak olarak yorumlandığında da yorgunluk sebebiyle hatırlanamamış bir eylem olarak değerlendirilmiştir.

 

MATEMATİK MÜFREDAT DIŞI

 

 

İptali istenen Matematik B kitapçığında 20. soru olan “K ve L sayı doğrusu” sorusunun ise 2. TEOG konusu olduğu ve ilk TEOG için müfredat dışı olduğu savunuluyor. Sınavlara itiraz soru ve cevaplar yayımlandıktan sonra 5 gün içinde itiraz edilebiliyor.


 

TEOG’DA İPTAL VAR MI?

 

TEOG sınavının bitiminin ardından gözler soru ve cevaplara çevrildi. Geride bıraktığımız TEOG dönemlerinde birkaç kez iptal edilen sorular olmuştu. Eğitimcilerin yaptıkları araştırmaların ve başvuruların neticesinde MEB bazı soruları iptal etmişti. Son TEOG’da da öğrenciler sorunlu bir soru olup olmadığını merak ettiler. Ancak şu ana kadar öğrencilerden ve eğitimcilerden iptal edilmesi istenen bir soru bulunmamaktadır. MEB’in bu konuda bir açıklaması olursa haberimizde yer vereceğiz.