9 Mayıs 2024 Perşembe / 2 Zilkade 1445

YKS sınav tarihi ne zaman?

YKS nedir 2019 sınav tarihi ne zaman? Üniversite sınavı YKS TYT AYT başvuruları ne zaman nasıl yapılacak?

28 Aralık 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
YKS sınav tarihi ne zaman?

Üniversiteye girişte uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) 2019'da ne zaman yapılacağı merak konusu oldu. Yoğun ders ve deneme sınavı temposu ile YKS'ye hazırlanan üniversiteli adayları, bir yandan da 2019 YKS'nin düzenleneceği tarihi öğrenmek istiyor. 2019 YKS kapsamında TYT ve AYT sınavlarının yapılacağı tarih henüz uzun bir zaman olmasına rağmen, üniversiteye girmek isteyen gençlerin merak ettiği ve araştırdığı konu olarak dikkat çekiyor.

2018-2019 YKS SINAVI İÇİN TIKLAYINIZ

ÖSYM'nin internet sitesinden duyurulan takvime göre, 2019 YKS'nin 1. oturumu (TYT) 15 Haziran'da, 2. oturumu (AYT) ile Yabancı Dil Oturumu 16 Haziran'da yapılacak. YKS başvuruları 12 Şubat-6 Mart'ta alınacak. YKS için geç başvuru tarihi ise 19 Mart olarak belirlendi. YKS sonuçları 18 Temmuz'da açıklanacak.

Artık yeni sistem ile birlikte adaylar Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girecekler. Bu sınav 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır. 1.Oturum Temel Yeterlilik Testi TYT, 2.oturum Alan Yeterlilik Testi AYT ve 3.oturum ise Yabancı Dil Testi YDT olarak geçmektedir. 1.oturum olan TYT sınavına herkes girmek zorundadır. Bu oturumdan yeterli puan alırsanız 2. ve 3. oturumlara girmeye hak kazanıyorsunuz.

YKS sınavının 1.oturumu genel olarak etkisi %40, 2. ve 3.oturum ise %60 olarak belirlenmiştir.

YKS BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.


ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilirler. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin birinden yapacaklardır.

YKS’ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini kılavuzda belirtiler bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır.