12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

YÖK'ten Türk okulu açılımı

YÖK yurt dışında faaliyet gösteren ancak Milli Eğitim’e bağlı olmayan Türk Okulları konusunda da önemli bir açılıma imza attı.

ANKARA (STAR)12 Eylül 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
YÖK'ten Türk okulu açılımı
YÖK bu okulların mezunlarına kontenjanlar dahilinde önemli haklar tanıdı. Düzenleme Türk üniversitelerinin uluslar arası alanda önünün açılmasında doping etkisi yapacak. Yurt dışından öğrenci kabulüne ilişkin esaslar değiştirilerek resmi gazetede yayınlandı.

Yurt dışından öğrenci kabul etmek isteyen üniversitelerin Yükseköğretim Kurulu onayı ile öğrenci kabul etmesine ilişkin yeni esaslar belirlenerek YÖK tarafından yayınlandı. Hem yabancı uyruklu öğrenciler hem de Türk vatandaşı olan öğrenciler için yeniden belirlenen kurallarda Türk Okulları sürprizi geldi. Bugüne kadar Türk Okulları’na tanınmayan haklar bu kez Milli Eğitim Bakanlığı okulları ve Türk Okulları’na eşit olarak tanındı. Yurt dışındaki Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların yanında Türk Okulları’ndan mezun olanlar da yerleştirmede aynı haklardan yararlanacak.

Düzenleme “TC uyruklu olup ortaöğretiminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki Türk okullarında tamamlayanlar dahil” şeklinde yapıldı.

Yurt dışından gelecek öğrencilerin tercihlerinde Türkiye’deki üniversiteleri seçmelerine imkan sağlamak üzere tanıtıcı doküman ve katalogların hazırlanması, üniversitelerin yurtdışındaki eğitim fuarlarına katılımlarının teşvik edilmesi ve başvuran veya gelen öğrencilere yardımcı olmak amacıyla üniversitelerce bünyelerinde ofislerin oluşturulması da aynı düzenlemeyle kararlaştırıldı.

KONTENJANLAR
Kontenjanlar ise, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan programların kontenjanlarının devlet üniversitelerinde %35'ini, vakıf üniversitelerinde %50'sini geçmeyecek şekilde üniversite önerisi dikkate alınarak belirlenecek.

Düzenlemeyle birlikte hem devlete ait hem de Türk müteşebbislere ait yurt dışındaki okulların mezunlarının Türk Üniversiteleri’ni tercih etmesi kolaylaştırıldı. Böylece hem boş kontenjan sorununun önemli ölçüde azaltılacağı hem de Türk üniversitelerinin uluslar arası alanda büyük bir bilinilirliğe ulaşmasının hedeflendiği öğrenildi.