19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ev hayali kuranlara büyük fırsat

Konutta tarihi kampanya başladı. 120 ay vadede yüzde 0.98 faiz ve yüzde 10 indirimin uygulanacağı kampanya ile arada banka ve kefil olmayacak. Ödemeler firmaya yapılacak. Döviz ve altınını bozdurup peşinata yatıranın kaybı olmayacak...

5 Eylül 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
 Ev hayali kuranlara büyük fırsat

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum konut kampanyası üzerine resmi açıklamalarda bulundu. Konut, kampanyalar üzerinden merak edilen faiz oranı, konularında açıklama yapan Kurum, kampanyaya katılmak isteyenler için önemli bilgiler açıkladı. Kampanyada 100 bin konut üzerinden işlemler yapılacak. 29 Ağustos'ta başlayan kampanya süreci 31 Ekim 2018 tarihinde sona eriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıkladığı gayrimenkul sektörünü hareketlendirecek çalışmanın ardından bir konut projesinin de emekliler tarafından başlatıldığı ortaya çıktı.

31 EKİM'E KADAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde konut sektöründe yeni bir kampanya başlıyor. Bugün başlayacak ve 31 Ekim’e kadar sürecek olan kampanyaya tüm inşaat firmaları destek veriyor. Aylık faizin 0.98’e çekildiği kampanyada vatandaş yüzde 20 değil sadece yüzde 10 peşinatla konut sahibi olabilecek. Kampanya kapsamında satılacak daire sayısı şu an için 25 bin.

FEDAKARLIK ÖRNEĞİ

‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ sloganıyla hayata geçirilecek kampanya ile ilgili detayları dün Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum açıkladı. Gayrimenkul sektörünün Türkiye’nin ekonomik şartlarında üzerine düşeni her zaman yerine getirdiğini belirten Kurum, bunun da bir fedakarlık kampanyası olduğunu anlattı. Kurum, kampanyanın stoklarla sınırlı olduğuna dikkat çekti.

İKİ ARA ÖDEME

12’nci ve 24’üncü aylarda yüzde 15’lik ara ödeme yapılacağını ifade eden Kurum, “Geriye kalan 120 aylık tutar için ise aylık yüzde 0.98 vade farkıyla yüzde 60’lık kısım için banka ve kefil olmadan firmalar kendi bünyesinde kredilendirme yapacaklar. Bu da, dairenin toplamına baktığınızda yaklaşık yüzde 84 vade farkına geliyor. Bugün faiz oranlarının yüzde 2’lerde olduğunu düşünürseniz fedakarlık büyük.”

EMLAK KONUT 33 PROJEYLE DAHİL OLDU

Emlak Konut Genel Müdürü Hakan Gedikli’nin verdiği bilgiye göre; Emlak Konut GYO da kampanyaya 33 projede 12 bin bağımsız bölümle katılacak.

Projeler şu şekilde: ● Adım İstanbul ● Avangart İstanbul ● Avrupa Konutları Başakşehir ● Avrupark Bahçekent ● Avrupark Hayat ● Başkent Emlak Konutları ● Büyükyalı İstanbul ● Cer İstanbul ● Ebruli Ispartakule ● Esenler Emlak Konutları ● Evora Denizli ● Evvel İstanbul ● Gebze Emlak Konutları 3 ● İdealist Cadde ● Karat 34 ● Koordinat Çayyolu ● Körfezkent Çarşı ● Köy ● Kuzey Yakası ● Merkez Ankara ● Nevşehir Emlak Konutları ● Nidapark İstinye ● Nidapark Kayaşehir ● Nidapark Küçükyalı ● Niğde Emlak Konutları ● Ofis Karat Bakırköy ● Semt Bahçekent ● Sofa Loca ● Temaşehir Konya ● Tual Adalar ● Tual Bahçekent ● Validebağ Konakları ● Yeniköy Konakları.

'HEMEN FİYAT ARTIRALIM YOK'

Kampanyaya katılan konutlarda fiyat sınırlamasının olmadığını belirten Murat Kurum, “Kampanya başladı fiyat artıralım, satıldı fiyat artıralım’ söz konusu değil. Bugünkü şartlar ve fiyatlar neyse, bu şartlar ve fiyatlarda yüklenicilerimiz bunu gerçekleştirecek. Bunun takibini de biz inşallah yapacağız” ifadelerini kullandı.

DÖVİZİNİ, ALTININI BOZDURANA FIRSAT

Bu kampanyanın diğerlerinden ayırt edici özelliği döviz ve altınını peşinat olarak yatıranlara 1 yıl boyunca getiri garantisi sunması. Buna göre; peşinat tutarı evin alındığı tarihteki döviz kuruna endekslenecek. Yılın sonunda eğer döviz artışı olursa aradaki fark ev fiyatından düşülecek.

ÖRNEK 1:

■ 600 bin liralık daire için yatırılan peşinat: 60 bin lira.

■ 6.20 liralık kura göre karşılığı: 9677 dolar.

■ 12 ay sonra 1 dolar, 7.50 TL olursa bu peşinatın karşılığı: 72 bin 580 lira.


■ Aradaki fark: 12 bin 580 lira ödemeden düşülecek.

ÖRNEK 2:

■ 1 milyon liralık daire için yatırılan peşinat: 100 bin lira

■ 6.20 liralık kura göre karşılığı: 16 bin 129 dolar.

■ 12 ay sonra 1 dolar, 7.50 TL olursa bu peşinatın karşılığı: 120 bin 967 lira.

■ Aradaki fark: 20 bin 967 lira ödemeden düşülecek.

YABANCIYA MÜLK SATIŞI

Bakan Murat Kurum, yabancıların Türkiye’de mülk edinmesine yönelik düzenlemeye ilişkin olarak da “Bir çalışma var. Biz de sektör olarak takibini yapıyoruz” dedi. Emlak Bankası ile ilgili gelişmeleri de değerlendiren Kurum, “Amerikan menşeli ürünlerin kullanılmayacağını belirtmiştik. Emlak Bankası ile sektöre ve gayrimenkul ile alakalı işlere destek olmak adına ithal malların burada üretilmesini sağlamak adına hızlı bir kuruluş süreci işletiyoruz” diye konuştu.