19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

3600 ek gösterge ile 100 öğretmen emekli olacak

3600 ek gösterge yasası ile ilgili önemli açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, 'Öğretmenlerimiz arasında 300 bin civarında çok iyi bir kitle ve bunlar okullara dağılmış ve bir şekilde eğitimi götürüyor. Şayet 3600 ek gösterge çıkarsa emekli olacak öğretmen sayısı 88 ila 100 bin arasında. Bunların dikkate alınması lazım' açıklamasında bulundu.

11 Haziran 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
3600 ek gösterge ile 100 öğretmen emekli olacak

3600 ek gösterge yasası ile ilgili önemli açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, 'Öğretmenlerimiz arasında 300 bin civarında çok iyi bir kitle ve bunlar okullara dağılmış ve bir şekilde eğitimi götürüyor. Şayet 3600 ek gösterge çıkarsa emekli olacak öğretmen sayısı 88 ila 100 bin arasında. Bunların dikkate alınması lazım' açıklamasında bulundu. 

SON DAKİKA 3600 EK GÖSTERGE YASASI AÇIKLAMASI

Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, ''şayet 3600 ek gösterge çıkarsa emekli olacak öğretmen sayısı 88 ila 100 bin arasında.'' dedi. 

AK PARTİ'DEN "EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI"

AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, 3600 ek gösterge hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

AK Parti olarak vatandaşların ihtiyaçlarını ve beklentilerini bildiklerini aktaran Jülide Sarıeroğlu, 3600 ek gösterge çalışmalarının da en kısa sürede yasal olarak hayata geçeceğini dile getirdi.

"SONRA GÜNDEME ALINACAK"

AK Partili Kurtulmuş katıldığı bir canlı yayın programında 3600 ek gösterge yasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Numan Kurtulmuş, "Büyük bir mali yükü de getiren bir durum. O da belki şimdi değil ama sonra gündeme alınıp değerlendirilebilecek bir konudur" ifadelerini kullandı.

BAKAN SOYLU'DAN SON DAKİKA 3600 EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI

3600 ek gösterge konusu gündemden düşmezken konuyla ilgili AK Parti kanadından zaman zaman açıklamalar yapılıyor. 3600 ek gösterge ile ilgili en son açıklama ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan geldi.

"BU GERÇEKLEŞECEK"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 3600 ek gösterge konusunda ise Soylu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bir sözü var. Polislerin emekliliğinde aradaki fark yaşam standardını etkileyecek nitelikte. Bunu hepimiz biliyoruz, bunun için böyle bir değerlendirme yapıldı. Bu gerçekleşecek. Bugün gerçekleşmemesinin sebebi içinde bulunduğumuz süreç. Seçim falan derken böyle bir tablo ile karşılaştık." dedi.

3600 EK GÖSTERGE NE ZAMAN ÇIKACAK?
 
Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç yazısında Ek gösterge meselesi için bir tarih verdi. İstanbul’da yerel seçimin tekrarlanması sebebi ile Meclis’in 23 Haziran tarihine kadar faaliyet gösteremeyeceği açıklandı. Tüm partililer İstanbul’da tekrarlanacak seçim için çalışmalara dahil olacaklar ve dolayısıyla ek gösterge meselesi seçimler sonuçlanana kadar tartışılamayacak. Diğer yandan 3600 ek göstergenin 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe gireceği düşünülüyor.
 
3600 EK GÖSTERGE TARİHİ BELLİ OLDU MU?
 
3600 ek gösterge yasası ile ilgili, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Genel Başkan Yardımcılarından oluşan bir heyet, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’u ziyaret etti. Yalçın, Bakan Selçuk’a memurlara verilmesi kararlaştırılan 3600 ek göstergenin bir an önce yasalaşmasını ve sözleşmeli personellerin sorunlarını da ileterek sözleşmelilerin kadro taleplerini iletti. Sözleşmeli kamu görevlilerinin yaşadıkları sorunların olduğunu dile getiren Yalçın, kadrolu istihdam yönünde adım atılmasını beklediklerini ifade etti. 
 
3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSIYOR?
 
Memur ile emekli 3600 ek gösterge zammının kaç TL olduğu taraflarca sorgulanıyor. Memur sendikaları, 3600 ek gösterge düzenlemesinin tüm kamu personelini içine alacak bir biçimde genişletilmesi talebinde bulunuyor. İmza atılacak düzenleme ile birlikte polis, öğretmen, din görevlileri ve hemşireler, ek göstergelerinin yükseltilmesini bekliyor.
 
3600 EK GÖSTERGE İLE MAAŞLARA NE KADAR ZAM GELECEK?
 
Söz konusu ek gösterge, çalışan memurlar için 2200'den 3600'e çıkması hâlinde aylıklara hemen hemen 23 Türk lirası, 3000'den 3600'e çıkması hâlinde ise 38 Türk lirası olarak yansıyacağı konuşuluyor. Siyasi partiler tarafından seçim dönemlerinde verilen 3600 ek gösterge konusu, milyonlar tarafından ilgi ile takip ediliyor. Ek göstergesi 2200'den 3600'e çıkacak personelde emekli ikramiyesinde artış 20 bin Türk lirasını geçecek. Dördün birinci derecesindeki 25 senelik 3000 göstergedeki memurun 77 bin Türk liralık emekli ikramiyesi 3600 ek göstergede 94 bin Türk lirasına çıkacak.
 
3600 EK GÖSTERGE NE ZAMAN VERİLECEK?
 
3600 ek gösterge ile ilgili henüz net bir tarih belirtilmemişken, çalışmaların sürdüğü biliniyor.
 
NACİ BOSTANCI’DAN AÇIKLAMA
 
AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, "Seçimden sonra ilk olarak personel reformu düzenlemesinin gündeme gelmesi gerekiyor. 3600 ek gösterge de burada çözülecek. Nisan-Mayıs civarında bu gelişmeler yaşanır" diye konuştu. Ek gösterge artışı ile memurların emekli maaşları ve emekli ikramiyeleri önemli ölçüde yükselecek.
 
 
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA
 
Bilkent Şehir Hastanesi açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konu ile ilgili bir açıklama yaptı. 3600 ek gösterge ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hemşirelerimizin de 3600 ek gösterge meselesini söz verdiğimiz şekilde çözeceğimizi ifade etmek istiyorum. Seçimden sonra ele alacağımız konulardan biri de budur" dedi.
 
18 Ocak'ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) Kavaklıdere Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen toplantıda, basın mensuplarıyla bir araya geldi.
 
Gündemdeki 3600 ek gösterge konusuna da değinen Selçuk, "3600 ek göstergeyle ilgili çalışmalarımız, Devlet Personel Başkanlığı ve ilgili bakanlıklarımızla birlikte devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın burada verdiği bir söz var, inşallah buradaki çalışmalar tamamlandıkça biz de kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.
 
KİMLERE VERİLECEK?
 
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 3600 ek göstergede 4 meslek için tek paket hazırlandığını açıkladı. Öğretmen, polis, hemşire, din görevlileri ayrım yapılmaksızın aynı paket kapsamına alınırken, yeni göstergeyle emekli olacak memurların maaşları, emekli ikramiyeleri yaklaşık yüzde 20 yükselecek. Emekli ikramiyeleri ortalama 25 bin lira artacak. Paket kapsamında yaklaşık 280 bin polis, 1.1 milyon öğretmen, 110 bin hemşire, 120 bin din görevlisi düzenlemeden yararlanacak.
 
 
EŞİTLİK SAĞLANIYOR
 
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanlarıyla birlikte çalışan AK Parti Grubu, teklifi önümüzdeki günlerde Meclis'e sunacak.
 
Paketle milyonlarca çalışan arasında eşitlik sağlanacak. Düzenlemeyle hem görev ücreti hem de emekli maaşını önemli oranda belirleyen ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Yeni gösterge sistemi, kamuda liyakate göre yükselmenin de önünü de açılacak. Mevcut uygulamada lise veya yükseköğrenim mezunu astsubaylarda statü esası uygulanıyor ve hepsi 3600 ek göstergeden yararlanıyor. Yeni düzenlemede astsubaylarda olduğu gibi statüye göre ek gösterge verilmesi durumunda, eğitim durumuna bakılmaksızın tüm öğretmen, hemşire, polis ve din görevlileri 3600 ek göstergeden yararlanabilecek. İdarecilerde eğitim durumunun dikkate alınması durumunda 3600 ek göstergeden sadece üniversitelerin 4 yıllık lisans mezunları istifade edecek.