18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

40 bin aracın geçmişi temizlenecek

TBMM gündeminde bulunan gümrüklerde el konulan araçlara ilişkin düzenleme ile 40 bin aracın geçmişi temizlenecek.

12 Temmuz 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
40 bin aracın geçmişi temizlenecek

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, gümrüklerde el konulan araçlara yönelik düzenlemeyle on binlerce kişinin mağduriyetinin giderileceğini belirterek, “40 bini aşkın aracın geçmişi temizlenecek. Vatandaş ister aracını kullanabilecek isterse satacak” dedi. 

Yurt dışından getirilen araçlarla ilgili 10 yıldır devam eden davalar olduğunu anımsatan Erkoç, söz konusu düzenlemeyle devletin yaklaşık 2 milyar lira gelir sağlayabileceğini söyledi. Erkoç, düzenlemeye göre, taşıtın tasfiyesinin tamamlanmamış olması, 31 Aralık 2019’a kadar ilgili gümrük idaresine başvurulması ve taşıtın ilk iktisabında ödenmesi gereken özel tüketim vergisinin (ÖTV) yüzde 25’inin ilgili tahsil dairesine ödenmesi şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde, araç hakkında el koyma ve müsadere kararının verilmeyeceğini bildirdi.

SAHİBİNE İADE EDİLECEK 

 Mevcut el koyma kararının bu durumda kaldırılacağını ve el konulan aracın sahibine iade edilmesine karar verileceğine dikkati çeken Erkoç, iadesi talep edilen araçların muhafazasına ilişkin masrafların da araç sahibince ödeneceğini dile getirdi. 30 Haziran’da sona eren ‘sıfır otomobil alımında ÖTV indirimi’ uygulamasının sektöre etkisini de değerlendiren Erkoç, şunları kaydetti: “ÖTV’deki indirimin sona ermesi yurt dışından araç getiren arkadaşları rahatsız ediyor, ama 70 bine yakın ikinci el araç alıp satanlar da mutlu oluyor. Çünkü sıfır otomobillerin ÖTV’leri indirildiği zaman ikinci elde ciddi bir durgunluk oldu. Bu araçlarda tekrar ÖTV indirimine gidilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.”

iYi NiYETLi KiŞiLER MAĞDUR EDiLMEYECEK 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ve kamuoyunda ‘mali paket’ olarak bilinen Torba Yasa Teklifi ’nin görüşmeleri sırasında konuşan Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Yaşar, araç sahiplerinin ellerinden araçlarının alındığını belirtti. Yaşar, “Biz bunları ‘iyi niyetli üçüncü kişiler’ diye adlandırıyoruz. Daha önce ÖTV tutarı tam olarak tahsil  edilmekle birlikte araç sahiplerine bu tutarın yüzde 25’i kadar ücret daha ödeyerek mağduriyeti kaldırmak için araçlarını teslim imkanı getirmiş oluyoruz” dedi.