11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

ABD'li şirket, Türkiye’ye 1,8 milyar dolara sağlık serbest bölgesi kuracak

Sağlık Serbest Bölgeleri Kanunu'nun çıkmasıyla yabancılar, Türkiye'de yatırım arayışına girdi.

CİHAN18 Kasım 2012 Pazar 07:00 - Güncelleme:
ABD'li şirket, Türkiye’ye 1,8 milyar dolara sağlık serbest bölgesi kuracak
Dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarından ABD'li Wallcott Holding, yedi ülkede sağlık serbest bölgesi kuracak. Şirket, Avrupa ve Ortadoğu'ya hitap edecek bölge için Türkiye'yi seçti. Yatırım için yer arayışına giren şirketin yetkilileri, geçen aylarda Türkiye'ye gelerek Sağlık Bakanlığı il görüştü. İçinde tıp köyü, wellness park, bilimsel araştırmalar merkezi, birinci sınıf konaklama tesisleri, yaşlı bakım merkezleri, üniversite hastaneleri ve ticari kurumların yer alacağı sağlık serbest bölgesi için 1,8 milyar dolar yatırım yapacak.

Walcott Holding CEO'su Ian Jacobs, projenin inşaat aşamasında 10 bin, tedarikçilerle birlikte toplam 30 bin kişilik istihdam sağlayacağını söyledi. Jacobs, proje için Türkiye'yi seçmelerinin sebebini, "Düşük maliyet, kolay erişim, sağlık altyapısının iyi olması, iyi bir ölçek ekonomisine sahip olması, Türk toplumunun sadakati ve misafirperver bir kültüre sahip olması." şeklinde sıraladı.

Amerikalı sağlık devi Wallcott Holding, küresel sağlık bakım hizmetleri alanında ekonomik bir model oluşturmak istiyor. Bu çerçevede aralarında Türkiye'nin de olduğu dünyanın yedi bölgesinde uluslararası sağlık turizmi bölgeleri (IMTZ) kuracak. Türkiye'deki proje, Dubai tarzı bir sağlık serbest bölgesi olacak. Beş yılda tamamlanacak bölgeyle yurtdışından yılda en az 100 bin hasta getirilmesi hedefleniyor. Proje için saha incelemesi yapan şirket, yatırıma başlamak için yönetmeliğin çıkmasını bekliyor. Projeyle ilgili bilgi veren CEO Jacobs, IMTZ ile bölgesel ve sınır aşan tıp hizmetlerinin geliştirilerek entegre edilmesini amaçladıklarını kaydetti. Jacobs, "Bu kapsamda dünyanın yedi bölgesinde sağlık alanında iş fırsatları sağlayan ekonomik bölgeler oluşturmayı planlıyoruz. Küresel anlamda sağlık bakım sistemine bağlantılı olarak hizmet sunacak bu bölgelerde tıp köyü, yaşlı bakım tesisleri, wellness park, araştırma merkezleri, üniversite hastaneleri ve cazibe merkezleri yer alacak. Türkiye'yi de bu sistemin içine yerleştirmek istiyoruz." diye konuştu.

Jacobs'un verdiği bilgilere göre IMTZ, Türkiye'ye büyük avantajlar sağlayacak. Sağlık alanında bölgesel bir lider olmasını ve uluslararası yatırımların ülkeye çekilmesini sağlayacak. Dünyada seyahat eden sağlık turistlerinin dikkatini Türkiye'ye çekecek. Yaşlılar için evsahibi bir ülke konumuna getirecek. Ayrıca Türkiye'de sağlık serbest bölgelerinin entegre olmasını sağlayacak.