18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

ABD'nin para ajanı David Cohen neden İstanbul'da?

Hükümete ve Halkbank'a düzenlenen operasyonlarda, Başbakan uluslararası oluşumlara işaret ederken İstanbul'a çok da sürpriz olmayan bir ABD'li geldi.

Ardan Zentürk - İbrahim Duman (24 TV Moderatör Gece)19 Aralık 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
ABD'nin para ajanı David Cohen neden İstanbul'da?
Türkiye'de hükümete ve Halkbank'a yönelik operasyonun yankıları sürerken, İstanbul'a ilginç bir misafir geldi. Üstelik kimlerle görüşme yapacağı bilinmiyor. Yetkililer ajandayı gizli tutuyor.

COHEN İSTANBUL'DA!

Amerikan Hazine Bakanlığı Terör ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı David Cohen'in Almanya, İngiltere, Türkiye ve İsrail'i kapsayan bir görüşme turu çerçevesinde Türkiye'ye geldiği belirtiliyor.

Amerikan diplomatik kaynakları, söz konusu ziyaretin önceden açıklandığı ve günümüzde sürmekte olan mali operasyon, özellikle Halkbank soruşturmasıyla bağlantılı olmadığında ısrarlı.

COHEN HALKBANK'A KAFAYI TAKMIŞTI

Oysa Türkiye'ye, İran'a dönük ambargonun mali açıdan delinmemesi amacıyla çok sık gelen David Cohen'in Türk yetkililerle yaptığı tüm görüşmelerde Halkbank üzerinden İran'la sürdürülen doğalgaz ticaretinden duyulan rahatsızlığı aktardığı çok iyi biliniyor.

ABD'NİN KARA LİSTESİNDE 19 KİŞİ VE KURULUŞ

Amerikan Kongresi'ne bir hafta önce özel bilgi veren Cohen, İran'la dünya güçleri arasında varılan anlaşma sonrasında da bu ülkeye dönük ambargo uygulamasının sertleştiğini, hatta İran'la ticareti sürdüren, dünyadan 19 kişi ve kuruluşun Amerikan hazinesinin kara listesine alındığını bildirmişti.

KİMLERLE GÖRÜŞECEĞİ GİZLİ TUTULUYOR

Diplomatik kaynaklar, Cohen'in İstanbul'da iki veya üç görüşmesi olduğunu, fakat programının basına açıklanmayacağını kaydettiler.

SCHANZER, "İRAN'LA ANLAŞMADAN EN KARLI TÜRKİYE ÇIKACAK" DEMİŞTİ

Bu arada, bir dönem Amerikan Hazine Bakanlığı'nda analist olarak görev yapan ve David Cohen'le ortak çalışmalarıyla tanınan uzman Jonathan Schanzer'in 12 Aralık'ta yazdığı yazıda, dünya güçleriyle İran arasında varılan anlaşmadan en karlı çıkacak ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan bir araştırma yayınlaması dikkat çekti.

TÜRKİYE'NİN KASASINA 1 AYDA 9.6 MİLYAR DOLAR GİBİ DEVASA BİR RAKAM GİRECEK

Halkbank'a dönük raporlamalarıyla da bilinen Schanzer, İran'a dönük ambargonun yumuşaması halinde doğalgaza karşı altın ticaretinden Türkiye'nin cebine 1 ay gibi kısa bir süre içinde 9.6 milyar dolar gireceğini vurguluyor.

Schanzer'in yazısında Bakan Zafer Çağlayan'ın "yakında bütün Türk bankaları İran'la normal transferlere geçebilir" sözünü öne çıkarması da dikkat çekiyor.

HALKBANK'A YAPILAN OPERASYONDAN SEVİNÇ DUYDU

Jonathan Schanzer'in Twitter hesabındaki mesajlarındansa Halkbank'a dönük operasyondan sevinç duyduğu anlaşılıyor.



Kaynak: Ardan Zentürk - İbrahim Duman (24 TV Moderatör Gece)



***



***



***



***



***



***



***



***



***



***



***



***