25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

AGİ 2019 zam tablosu bekar evli brüt net ne kadar?

Asgari geçim indirimi (AGİ) 2019 zam tablosu bekar evli brüt net ne kadar? AGİ ücretleri ne kadar oldu? Evli eşi çalışan AGİ ne kadar? Evli eşi çalışmayan çocuksuz AGİ ne kadar?

26 Aralık 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
AGİ 2019 zam tablosu bekar evli brüt net ne kadar?

2019 yılında uygulanacak asgari ücret tutarı 2 bin 20 TL olarak belirlendi.

Aylardır heyecan içinde beklenen ve birçok tartışma konusu olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı bugün saat 10.00'da toplanarak yapılan zam oranlarını açıkladı. Gelen son dakika haberiyle AGİ 191 TL oldu.

Asgari ücret açıklandı: AGİ belli oldu

Asgari ücret zammıyla birlikte Asgari Geçim İndirimi(AGİ) de arttı. Eşi olmayan ve çocuğu olmayan çalışan için Asgari Geçim İndirimi 191 TL'ye yükseldi.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zam oranı belli oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu sonrası asgari ücret geçen yıla yüzde 26.5 oranında artarak 417 TL artış yapıldı.
 
EN DÜŞÜK AGİ 191 TL OLDU
 
Asgari ücrete gelen zam oranının belli olmasından sonra merak edilen konuların başında ise Asgari Geçim İndirimi’nin ne kadar olduğu geliyor. Yapılan zam oranına göre AGİ ücreti de en düşük 191.85 oldu. AGİ, en son 152 TL idi.
 
 
İŞTE 2019 AGİ ÜCRETLERİ

 
Medeni Durum
 
Bekar: 191,85 TL
 
Evli eşi çalışmayan: 230,22 TL
 
Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu: 259 TL
 
Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu: 287,78 TL

Asgari ücret belli oldu

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret tutarı belli oldu. 2019 yılında uygulanacak asgari ücret tutarı 2 bin 20 TL olarak belirlendi.

ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu bugün saat 10.00'da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında toplanmıştı. Toplantıya, işveren kesimini temsilen TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu), işçi kesimini temsilen Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) katıldı.
 

ASGARİ ÜCRET 2019 ZAM ORANI NE KADAR? - DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ

2019 yılı için net asgari ücret 2 bin 20 TL olarak belirlendi. 417 TL asgari ücret zammı yapılmış oldu 2019 yılı için. Brüt asgari ücret ise 2 bin 558 TL'ye yükseldi. Komisyon son olarak 20 Aralık'ta toplanmış , Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bir işçinin asgari geçim geçim rakamını sunmuştu. TÜİK'in raporuna göre, bir işçinin aylık geçim ücreti 2 bin 213 TL. Geçen yıl TÜİK'in asgari geçim ücreti 1.893 TL seviyesindeydi. Geçtiğimiz yıl net asgari ücret 1.603 TL olarak belirlenmişti .Aşağıdaki tabloda 2019 yılı için güncel asgari geçim indirimi oranları verilmiştir.

Toplantı sonrası asgari ücretin net 2 bin 20 TL olduğu açıklandı. Bu rakam bekar olan kişiler için AGİ (Asgari geçim indirimi) dahil olarak belirlendi.

Yeni asgari ücretle birlikte Asgari geçim indirimi en düşük 191 TL'ye yükseldi. En yüksek AGİ miktarı ise 326 TL'ye çıktı.



ASGARİ GEÇİM ÜCRETİ DE BELLİ OLDU!

Aylardır heyecan içinde beklenen ve birçok tartışma konusu olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı bugün saat 10.00'da toplanarak yapılan zam oranlarını açıkladı. Gelen son dakika haberiyle AGİ 191 TL oldu.

ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu bugün saat 10.00'da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında toplanmıştı. Bakan Selçuk, toplantı sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun nihai kararına göre 1 Ocak 2019'dan itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 2 bin 558 Türk lirası, net 2 bin 20 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Böylelikle, geçen yıla kıyasla net asgari ücret yüzde 26,05 artmıştır. Mevcut enflasyon oranının üzerinde bir artış sağlayarak 10 Ekim'de enflasyonla topyekün mücadele programında, işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair verdiğimiz sözü de tutmuş olduk. Bu karar, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun oy birliğiyle alınmıştır."

Hükümetleri döneminde asgari ücrette oy birliği üç defa sağlandığını hatırlatan Zehra Zümrüt Selçuk, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişten sonraki bu ilk asgari ücretin oy birliği sağlanmış olması da söz konusu Türkiye olduğunda aynı milletin evlatları olarak işçimizin ve işverenimizin ortak payda da buluşabileceğinin bir göstergesi oldu. Açıklanan rakam bekar ve çocuksuz bir işçimiz için geçerli olup, üç çocuklu evli bir işçimiz için bu rakam 2 bin 155 liraya ulaşmaktadır." diye konuştu.

Bakan Selçuk, tespit edilen asgari ücretin başta çalışanlar ve işverenler olmak üzere toplumun tüm kesimlerine hayırlı olmasını temenni etti.

İLK TOPLANTI 6 ARALIK'TA

*Asgari ücret tespit komisyonu son toplantımızda emeği ve alın teri ile ülkemize değer katan işçi ve işveren kardeşlerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. 1 Ocak 2019'dan itibaren geçerli olacak asgari ücret için 6 Aralık'ta bu salonda bir araya gelmiştik. İşçi ve işverenlerimizle asgari ücreti daha ideal noktaya getirmeyi hedeflemiştik. 2. toplantıyı TİSK ev sahipliğinde 13 Aralık'ta 3. toplantıyı ise 20 Aralık'ta gerçekleştirdik.

KOMİSYONUN 15 ÜYESİ VAR

*Bakanlık olarak biz de işçi ve işverenlerimizi koruyarak ülkemizin insani ve ekonomik kaynaklarına sahip çıkmayı önde tuttuk. Hükümetlerimiz döneminde asgari ücret artışlarımıza bakarak bu hassasiyetimizi görebilirsiniz. 15 üyeden müteşekkil bağımsız komisyonla tespit edilmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, TÜİK değerlendirmeleriyle bu güne gelmiş bulunuyoruz.

NET ASGARİ ÜCRET 2 BİN 20 TL

*Asgari ücret tespit komisyonu nihai kararına göre 1 Ocak itibariyle brüt 2 bin 558 TL, net 2 bin 20 TL olarak belirlenmiştir. Geçen yıla kıyasla yüzde 26,05 artmıştır. 10 Ekim'de enflasyonla topyekün mücadele kapsamında işçimizi enflasyona ezdirmedik. Bu karar oy birliği ile alınmıştır.

EVLİ ÜÇ ÇOCUKLU İÇİN 2 BİN 155 TL


*Bildiğiniz üzere bekar çocuksuz için, 3 çocuk ve evli olanlar için 2 bin 155 TL olarak belirlenmiştir. Komisyon üyelerimize çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.

Asgari ücret belli olduMilyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret tutarı belli oldu. 2019 yılında uygulanacak asgari ücret tutarı 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Böylece asgari ücrette 417 TL'lik artış yapılmış oldu.
daha fazla video için

Komisyonda işçi temsilcisi olarak yer alan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise şunları söyledi:

2 BİN TL'Yİ AŞMA EŞİĞİ


 *98 gün evvel Malatya’da asgari ücreti 2000 TL’ye çekelim komisyon görüşlerini belirtsin dedik. TÜRK-İş ilk defa komisyon dışında. Bizim bir eşiğimiz vardı 2000 TL’yi aşma eşiği. Hedefimiz insanca yaşamak için bir ücret. Bu ücret mükemmel değil ancak güzel bir ücret.

BAŞIMIZA GELMEYEN KALMADI!


*Bu arada başımıza gelmeyen kalmadı. TÜRK-İş Başkanı sokağa davet ediyor. Ne yapacağım plaja mı davet edeceğim. Kırmadan dökmeden derdimi anlatacağım. Sayın Bakanımız uzlaşı içinde yardımcı oldu. Sendikalardan bir tanesi hariç yardımcı oldu. Paçamızdan çekmeye çalıştı.

*Birileri suç duyurusunda bulunuyor.Yüzde 100 mutlu etmedik belki ama yüzde 80 mutlu ettik.

AGİ 2019 NE KADAR OLDU?

Asgari ücreti açıklanmasının ardından yeni AGİ fiyatları şu şekilde:

Bekar: 191.85 TL

Evli eşi çalışmayan: 230,22 TL

Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu: 259,00 TL

Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu: 287,75 TL

Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu: 326,15 TL

Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu: 326,15 TL

Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu: 326,15 TL

Evli eşi çalışan 1 çocuklu: 220,63 TL

Evli eşi çalışan 2 çocuklu: 249,41 TL

Evli eşi çalışan 3 çocuklu: 287, 78 TL

Evli eşi çalışan 4 çocuklu: 306, 96 TL

Evli eşi çalışan 5 çocuklu: 326,15 TL

SORUMLULUĞUMUZ BULUNUYOR

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise, belirlenen 2 bin 20 TL'lik asgari ücrete ilişkin şunları söyledi:

Asgari ücret çalışmalarımız nihayete erdi. Sürdürülebilir her adım ülkemizi bir üst basamağa tırmanması anlamındadır. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması konusunda sorumluluğumuz bulunuyor.

Komisyon çalışmalarımıza katılan Bakanımız, işçi temsilcilerimize teşekkür ediyorum. Ülkemizin büyümesine yönelik çabalarımıza devam edeceğiz. Herkesin yeni yılını kutluyorum.

AGİ, ASGARİ ÜCRETİN İÇİNDE Mİ?

1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olan bekar veya eşi çalışan çocuksuz işçi maaşının içerisinde AGİ yer almaktadır. Ancak eşin çalışması ve çocuk durumuna göre artan AGİ ücretinin ayrı bir şekilde ödenmesi gerekiyor.

AGİ NASIL HESAPLANIR?

İşçilerin medeni durumu ve çocuk sayısına göre hesaplanan Asgari Geçim İndirimi, yeni asgari ücret ödemelerine göre belirleniyor. AGİ hesaplanırken ilk çalışanın medeni haline bakılıyor. Çalışanın çocuğu olup, olmaması AGİ hesaplamasını etkilemektedir. Çalışanın çocuğu varsa çocuk sayısına göre yani 3, 4 ve 5. çocuğa kadar AGİ hesaplaması da artış gösterir. Yeni yılın asgari ücret tutarı açıklandıktan sonra, yılın ilk 6 ayı için asgari ücretin ne kadar olacağı belli olacak ve yıllık toplam da hesaplanacak tutar ile AGİ indirim oranı çarpılacak. Çıkan sonuç ile en düşük gelir vergisi oranı çarpılacak. Elde edilen değer 12'ye bölünecek ve aylık AGİ tutarı hesaplanmış olacak.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ ORANLARI

Çalışanın kendisi %50

Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş %10
1. çocuk %7,5
2. çocuk %7,5
3. çocuk %10
4. çocuk %5

AGİ ÖDENMEDİĞİ TAKDİRDE NE OLUR?

AGİ'yi ödemeyen işveren İş Kanunu ve Vergi Usul Kanunu'na uymadığı için suç işlemiş sayılır. Bu durumda Hazine ve Maliye Bakanlığı re'sen veya ikmalen tarhiyat yaparak işverene vergi ziyaı cezası kesecektir.

İşçi tarafında ise iş sözleşmesi feshedilebilir ve hukuka başvurulabilir.

2018'DE AGİ NE KADARDI?

 

ASGARİ ÜCRET VE AGİ NEDİR?

Asgari geçim indirimi, bireyin ve ailenin asgari geçim düzeyini sağlayacak bölümünün toplam gelirden düşülmesi ile vergi dışı bırakılmasına denilmektedir. AGİ olarak da bilinir. Bir şahsın vergi verebilmesi için, o kişinin fizyolojik varlığını sürdürebilecek gerekli argümanları sağlaması gerekmektedir. Ancak bu durum oluştuktan sonra o kişi vergilendirilebilir. Asgari geçim indirimi yani AGİ bu amaçla ortaya çıkmış olan bir uygulamadır. Asgari geçim indirimi her sene yeniden belirlenmektedir.

Asgari Geçim İndirimi ( AGİ ) Miktarları

Asgari geçim indiriminde işçinin bekar, evli, eşi çalışan ya da çalışmayan olup olmadığına göre ve çocuk sayısına göre değişiklikler göstermektedir. İşçinin durumuna göre alacağı AGİ miktarı artabilir yada azalabilir. AGİ miktarları yılın ilk yarısı için geçerli olan asgari ücret üzerinden hesaplanarak tüm sene için uygulanmaktadır. Yılın ikinci çeyreğinde asgari ücrete yapılacak olan zam ya da değişiklik yılın ikinci çeyreğindeki AGİ tutarını ektilemez, AGİ sabit kalır.

Asgari Geçim İndirimi hesaplanırken, ilgili yılın başındaki (Birinci 6 aylık) asgari ücret tutarının yıllık toplamı hesaplanır, hesaplanan yıllık toplam tutar, Asgari Geçim İndirimi oranı ile çarpılır, elde edilen Asgari Geçim İndirimine esas tutar en düşük Gelir Vergisi oranı olan %15 ile çarpılarak bulunan değer 12’ye bölünür ve aylık Asgari Geçim İndirimi tutarı hesaplanır.

Çocuk Bekar Evli
Eşi çalışmıyor Eşi sigortalı Eşi emekli
Yok 191.85 230.22 191.85  
1   259.00 220.63  
2   287.78 249.41  
3   326.15 287.98  
4   326.15 306.96  
5 ve üstü   326.15 326.15  

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirleniyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.