Enerji Bakanı Taner Yıldız, akaryakıtta biyodizel kullanımının teşvik edilmesi yönünde karar aldıklarını açıkladı. Türkiye’de akaryakıta mısır, ayçiçeği ve şekerpancarı gibi ürünlerden üretilen biyodizel katılması uygulamasına önümüzdeki yıl başlanacaktı. Ancak Tarım Bakanlığı bunun tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceğini belirterek, buna karşı çıkmıştı.
Yeni yol haritası görüşüldü
Bakanlığın itirazı üzerine EPDK’da uygulamadan vazgeçmişti. Bakan Yıldız, yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması açısından biyodizelin büyük önem taşıdığına işaret ederek, bu konuda Tarım Bakanlığı ile yeni bir yol haritası hazırladıklarını bildirdi. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz geçen hafta bununla ilgili bir toplantı yaptık. Bir dizi karar aldık. Daha önce yüzde 3 olan üst sınırın yüzde 5’e kadar çıkarılmasıyla ilgili süreci başlatıyoruz. Bu bizim ithalatımızı azaltacak. Tarlada sanki kendi petrolümüz varmış gibi bu katkıyı koyacağız. Bu oranı artırdığımız kadar yerli üretimimizi- katkımızı artırmış olacağız”
Enerji Bakanı Yıldız, İzmir’de gerçekleştirilen ‘Enerji Hanım’ tasarruf eğitimi öncesinde bir grup gazeteciye gündemdeki konuları değerlendirdi. Yıldız, Türkiye’de kaçak-kayıp oranının en yüksek olduğu Dicle Bölgesi ile ikinci sırada yer alan Van Gölü Dağıtım Bölgeleri’nin özelleştirilmesiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yıldız, “ Şu anda Dicle’de kaçak-kayıp oranı yüzde 72’ler seviyesinde. Bölgenin işletme hakkını satın alan şirket her yıl bu oranı yüzde 10 azaltmayyı tahahüt etti. Bu gerçekleşirse her yıl devletin kasasına 350 milyon lira girecek” dedi.
Bakan Yıldız, bu iki bölge hariç tutulduğunda Türkiye’nin kaçak-kayıp oranın AB ortalamasının altına indiğine dikkat çekerek, “Bölgede ödeme kabiliyetiyle ilgi sorun yok, ödeme alışkanlığıyla ilgili sorun var” dedi ve ekledi: “Maalesef bu bölgelerde BDP yöneticileri halkı fatura ödememeleri konusunda teşvik etti. Bu propaganda neticesinde kaçak elektrik kullanımı son 3 yılda ciddi anlamda arttı. Ancak Barış sürecinin ardından biz bu tablonun değişeceğine inanıyoruz. Yatırımcılar da buna inanmış olmalı ki, dağıtım özelleştirmeleri sırasında bu bölgelerin fiyatları ciddi anlamda arttı” dedi.
100 lirada 28 lira tahsilat
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş faaliyet raporuna göre Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde tüketilen 100 birim elektriğin sadece 28 lirası tahsil edilebiliyor. Van Gölü Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde ise bu oran 48 lira seviyesinde. Dicle ve Van Bölgesi’nde tüketilen toplam kaçak elektrik miktarı 14.2 milyar kilovat saat.
ENERJİ BORSASI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
Enerji Bakanı Yıldız, Borsa İstanbul ile enerji borsası kurulmasına dair görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Yıldız, yeni kurulacak borsanın paydaşlarının kamu, özel sektör ve Borsa İstanbul olacağını belirterek, “Kamunun bırada yüzde 15 ila 30 arasında bir payı olacak. Görüşmeler halen sürüyor” bilgisini verdi.